Петък 13-и в събития, които са си го избрали

петък 13-и
Петък 13-и - наистина ли е толкова фатален този ден?

Човешкият мозък винаги е склонен да търси връзки между събитията, твърди Томас Гилович, ръководител на Департамента по психология в Университета Корнуел. Така според него е и с фаталната дата петък 13-и.

“Ако нещо лошо ви се случи на петък 13-и, датата и това събитие завинаги ще останат свързани в съзнанието ви, а всички обикновени дни, които се падат петък 13-и, ще бъдат забравени,”

– казва Гилович, цитиран от Live Science.

В историята има няколко

брутални инцидента, които са станали на петък 13-и

Вашето тълкуване на случките ще бъде в зависимост от това дали сте от групата на фаталистите, оптимистите или безразличните (вижте кой тип сте тук).

 • На 13 април 1970 г. експлозия на кислороден резервоар проваля плановете на Аполо 13 да кацне на Луната. Совалката е изстреляна от ракетна площадка номер 39 (13 х 3). За щастие екипажът оцелява и успява да се завърне на Земята.

 • На 13 октомври 1972 г.  в Андите се разбива самолет с 45 пътници на борда. Това са младежите от студентския отбор по ръгби на Уругвай Олд Крисчънс, заедно с техни приятели и роднини. Катастрофата е сочена за една от най-зловещите в историята. На място умират 10 души, а постепенно и част от ранените. Тези, които останали живи били принудени да се хранят с труповете на умрелите, тъй като били открити чак на 72-рия ден от катастрофата. Оцеляват 16 души.

 • Петък, 13 август 1976 г., се оказва особено нещастен и за Даз Бакстър от Ню Йорк. Изплашен, че е петък 13-ти, той решава да остане в леглото цял ден. Това не го спасява, а напротив. Подът на апартамента му се срутва и Бакстър пропада от 6 етажа височина. Така той умира.

Петък 13-и е смятан за ден, в който всичко лошо е надвиснало над теб и чака удобен момент да се стовари.

Най-лошото

наистина сполетява някои известни личности. Може би, защото денят е прокълнат, а може би по чиста случайност своята смърт в Петък 13-и намират:

Тупак
Тупак Шакур.
 • Легендарният рапър Тупак Шакур. От прозорците на движеща се кола се показват няколко човека и изстрелват множество куршуми в тялото на певеца. Той прекарва една седмица в болницата, но на 13 септември 1996 година – петък, умира от раните си.

 • Сам Пач – първият известен американски каскадьор – 13 ноември 1829 г. Той прави страховит скок в река, но той не му донася желаната сума пари. Затова решава да го повтори като увеличава височината, от която да скочи. След като потънал във водите на реката, Сам Пач така и не се появил на повърхността.

 • Сър Хенри Сигрейв – носител на редица световни автомобилни рекорди. Умира на 33-годишна възраст, докато се опитва да подобри рекорда за скорост във водите на езерото Уиндърмиър в Англия на 13 юни 1930 г.

Няма как да пропуснем и един наистина много фатален петък 13-и, на който всички станахме свидетели – този през ноември 2015 г. Тогава във френската столица Париж бе извършена серия от терористични нападения, при които загинаха 128 души, а десетки бяха ранени.

Дали всичко е въпрос на съвпадение или наистина

Петък 13-и е фатален ден

в който се случват нещастия – оставям всеки сам да прецени. Няма нищо лошо да сме предпазливи, но без крайности, в този, както и във всички останали 364 дни в годината.

Може да решим, че тези нещастия са се случили заради деня. Но в подкрепа на оптимистите идват и няколко много щастливи събития, станали на този ден:

принц Хари
Принц хари на Южния полюс на петък 13-ти през 2013-та.
 • Принц Хари благополучно достигна Южния полюс на 13 декември 2013 г., въпреки препятствията и изключително ниските температури.

 • На 13 август 2004 г. се състоя церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина. И въпреки че беше петък – нищо лошо не се случи.

 • На тази дата е патентован акордеонът. Било е точно на 13 януари (петък) 1854 г.

 • Надписът HOLLYWOOD е показан в петък на 13-и юли 1923 г. Той е поставен, за да рекламира жилищното строителство, но бързо се превръща в една от най-големите туристически атракции в света.

 • Винаги след петък 13-и идва събота 14-и.

Вижте още… митове и легенди за фаталното число 13

Отговор