Гърмящият дим: Тайните на водопада Виктория

водопада Виктория
Водопадът Виктория е най-дългата водна завеса в света.

Най-дългата водна завеса в света е тази на водопада Виктория! Той е и една от най-големите природни забележителности в Африка. Няма и как да е другояче. С внушителната си мощ и неземна красота, Гърмящият дим, както често е наричан водопадът, впечатлява всеки, успял да го зърне дори за миг. На живо, през екрана на монитора или на някоя живописна пощенска картичка.

Магичният водопад Виктория се намира в Южните части на черния континент. На територията между държавите Замбия и Зимбабве. Това е

един от най-големите водопади в света

А според някои изчисления, дори най-големият. И като всяка подобна природна атракция той е истинска загадка за хората. Много от тайните на водопада Виктория остават скрити от човешкия поглед. Други обаче се явяват пред нас, за да ни смаят и очароват. Толкова силно, че да останем съвсем без дъх и без думи.

Замбези
Замбези е най-дългата река в Африка, вливаща се в Индийския океан.

Водите на река Замбези*, които захранват водопада, текат съвсем спокойно и плавно до самия ръб на скалата, откъдето с гръм и трясък пада Виктория. И веднага след това реката продължава пътя си към Индийския океан отново по същия начин. Бавно и спокойно. Сякаш нищо не се е случило само на няколко метра зад гърба ѝ. Това е един от най-интересните феномени, на които можем да се натъкнем тук.

Друг такъв е фактът, че водопадът Виктория, всъщност не е един, а група от няколко водопада. Отделните дялове са наречени съответно: Главен водопад, Водопад на дъгите, Дяволски водопад и Източен водопад.

Местното име на водопада е Мазей-о-Туня

На един от местните езици това означава Гърмящият дим. Както често е наричана и от хората по света огромната маса падаща вода. Най-вероятно името е измислено поради факта, че ако бъде гледан отдалеч, точно над водите на водопада Виктория се вижда мистичен мъгляв облак. Другата част от името – гърмящият, предполагаме е свързано с грохота от падащите с голяма мощ води. През 1855 г. обаче, когато шотландският мисионер и изследовател Дейвид Ливингстън го открива (за първи път в историята официално), той кръщава водопада Виктория. На името на британската кралица.

водопада Виктория
Атмосферата около водопада Виктория е магична.

Атмосферата около водопада Виктория без притеснение и никакво съмнение бихме могли да наречем приказна. Има няколко мистични тайни, които правят гледката и усещанията там просто незабравими. На първо място в тази графа ще отбележим уникалната лунна дъга, която лунната светлина образува по повърхността на водите на водопада. Тя досущ прилича на обикновената дъга. Има същите цветове и те са подредени по абсолютно същия начин.

Но да станеш свидетел на подобна пленителна гледка и то през нощта – не може да бъде сравнено с радващите ни традиционни дневни дъги.

Това, разбира се, не е всичко. Обещахме ви много на брой интересни изненади. Така че продължаваме смело със следващата. Заради

ситните капчици, пръскащи от водопада Виктория

гората в близост до него е единственото място на Земята, където вали дъжд по 24 часа, 7 дни в седмицата.

Малко преди самия ръб на скалата, откъдето се излива най-дългата водна завеса в света, се образува естествена, скалиста вдлъбнатина. Тя е известна като Дяволския басейн. Любимо място за търсачите на силни усещания, които свободно могат да се къпят в него, но само в месеците от септември до декември – по време на сухия период. Това е може би най-опасното място, на което можем да плуваме. В най-пълноводните си моменти Замбези изтласква всяка секунда над 1 млн. литра вода, които се спускат с грохот от ръба на скалата и пропадат в пропастта.

Импала
Антилопа от вида Импала.

В клисурата между отделните водопади и граничния пункт между Замбия и Зимбабве, могат да бъдат забелязани множество бабуни (вид маймуни – бел.а.). За тях условията на това място са повече от прекрасни и си живеят царски сред буйната растителност и уникалната природа около водопада Виктория. Популациите на

местните антилопи от вида Импала

също са сред най-големите туристически атракции по тези места. А те са толкова характерни и важни за местата, на които се срещат, че дори столицата на Уганда – Кампала е наречена на тях. В превод името на града означава: „там, където живеят антилопите импала“. Известният едноименен модел на Шавролет също е кръстен на тях. Но да не се отклоняваме повече от темата!

Ето и няколко любопитни факта за водопада Виктория в цифри. Той е широк 1,7 км и е висок между 90 и 107 м. Африканският водопад е част от 2 национални парка. Гърмящият дим в Замбия и Виктория фолс в Зимбабве. Част е от списъка за световното  културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1989 г. Величественият водопад е и

едно от 7-те природни чудеса на света

за които скоро ще ви разкажем по-подробно.

А сега, ако думите ни все още не са провокирали въображението ви на 100%, ви предлагаме и картина, която със сигурност ще ви пренесе на едно от най-уникалните места в света – водопада Виктория. Необходимо е само да отворите видеото по-долу.


*Името на реката Замбези в превод означава: “реката, която дава живот”.


Вижте още: 5 от най-красивите водопади в България

Отговор