Исландия: Викинги, елфи, секс и традиции

Исландия
Снимка: anieto2k via Source / CC BY-SA

Знаете ли кой е Ледурблякамадурин? Не знаете, нали? Ами нормално е, защото в цял свят той се нарича Батман, но красивите и горди викинги са си измислили свои имена за всичко. Исландия, студеният остров, доскоро беше познат по нашите ширини главно с певицата Бьорк, супер сложния за произнасяне вулкан и… май с това се изчерпваха познанията на повечето българи за тази държава.

Но ето че двайсет и трима футболисти (някои от тях със съвсем различни и далечни от спорта професии) и един треньор-зъболекар успяха да направят нещо, което всичките PR агенции и туристически компании биха се затруднили да постигнат с такава скорост и ефективност. А именно – да обърнат погледите на цяла Европа към това райско кътче, за което сега всички говорят. Знаете ли, че от 330 хил. исландци, колкото е населението на държавата, (поне) трима живеят в България?

Исландия - исландец - Бяртмар Гудмундсон
Бяртмар Гудмундсон

Известна футболна съпруга, една друга дама, която е станала монтанска снаха и един много красив викинг Бяртмар Гудмундсон. Той – и по-точно неговата половинка в живота, сценаристката Влади Фиданова, разкри пред нас прелюбопитни факти за Исландия и нейните обитатели. Мисля, че след края на този материал, вече ще проверявате за евтини самолетни билети до Исландия. Поне аз това правих, докато го пишех…

Приятно четене!

1. Исландия е на първо място в класацията на “зелени” страни.

От 2012 г. 100% от електричеството на тази страна е от възобновяеми източници.

2. Исландия е първата страна, чийто министър-председател официално сключва гей брак през 2010 г.

3. През 17-ти – 18-ти век в Исландия се приема закон, който позволява на всеки исландец да убива съвсем законно турци, ако ги открие на територията на страната си.

С времето този закон е забравен, но така и не се отменя. Това се случва през 70-те години на 20-ти век, когато случайно го откриват в старите си книги със закони. Законът официално е отменен едва тогава.

4. Населението на столицата Рейкявик е около 130 хил. жители.

 Рейкявик
Гледка към еднин от районите на Рейкявик.

5. Исландците са горди и много демократични хора, но обичат да се шегуват със себе си.

Затова си имат поговорка, че когато лодката започне да потъва, всички трябва да се съберат в кръг и да вземат единодушно решение как да се спасят… дебатите продължават толкова дълго, че лодката потъва.

6. Много е интересен начинът, по който стават свалките по време на зимата в Исландия.

Карайки с колата на кръговото в града, всеки използва смартфона си и флиртува с хората в другите автомобили. Твърде студено е за разговори очи в очи.

Рейкявик студ и сняг
Така изглежда една типична февруарска сутрин, някъде към 9 в Рейкявик.

7. Всички исландци пият. И жените и мъжете.

Пият докато не се напият, ама много! И няма как да започнат вечерта на водка и да я завършат на водка – със сигурност ще са минали през джин, ром, вино, няколко бири, Йегрмайстер и две ракии…

8. Официално повечето жители на страната са протестанти, но огромна част от тях вярват в старите си богове.

Вярват в елфи – със сигурност! Даже са докачливи, ако се пошегуваш с тях на тази тема.

9. Коледа за тях е огромен празник.

13 дни преди Коледа започват да пристигат 13 Дядо Коледовци – реално това са синовете на Грилла и Лапалуде (Според преданието те са тролове, които ядат деца. Могат да идват само нощно време, защото през деня се превръщат в камъни)… та техните деца идват един по един в дните преди Коледа.

Ако децата вкъщи са били послушни, те получават малко подаръче от всеки. Ако не са слушали – получават картоф. Традиционни подаръци за Коледа в Исландия са вълнени чорапи, свещи и карти за игра. Краката ти да са топли, да е светло и да имаш поне с какво да се занимаваш, когато “Зимата е тук”.

Исландия
Сурова, но красива е Исландия.
Снимка: Moyan_Brenn via ChairsHunt / CC BY

10. Исландският език реално е най-близко запазеният език до Old Norse, който са използвали викингите.

Заради изолацията на острова, всеки исландец може без проблем да вземе книга, писана дори преди 1000 години и свободно да я чете. Нито норвежците, нито датчаните, нито шведите ще се справят с това.

11. Реално в Исландия е невъзможно да използваш чадър, когато вали и времето е лошо.

Вятърът е толкова силен, че “вали от долу – нагоре”. Исландците искрено се шегуват с това.

12. Исландците нямат летни и зимни дрехи… Когато градусите се качат над 15 – всички са topless.

коне в Исландия
Снимка: Moyan_Brenn via Hackers / CC BY

13. Освен овчи глави, вмирисана, разложена риба, която ако не е докарана до това състояние може да ви отрови, съвсем като викинги, исландците ядат и малки кончета.

Специално отглеждана порода коне, която можете да видите само в Исландия.

Исландия - храна
Исландците се хранят здравословно, но обичат да си пийват, макар алкохолът да не е никак евтин.

14. Повечето хора са луди на тема здравословен начин на живот, свързан със спорт.

Спортът е нещо, което е неизменна част от делника на исландците. Фитнесът, джогингът, приемането на протеини, фибри, полезни мастни киселини – за тях това е просто начин на живот. Трудно можеш да видиш мъж с шкембе или жена с паласки и целулит.

15. Много малко исландци имат по три имена.

Повечето са с по две собствени и бащино. Бащиното се образува с наставка -сон, ако детето е момче и с -дотир, ако детето е момиче.

16. Имат 27 думи за “чаша кафе” и малко повече за “сняг”, но за сметка на това нямат нито една за псувня.

Просто не го правят. Когато наистина им прикипи те използват израз, който горе-долу означава “По дяволите”.

17. На исландски мАдурин е мъж, а кона – жена.

“Обичам те” е Ельска тиг (elska þig), а Аустин мин (ástin mín) е “любов моя”.

18. И на последно място – да, исландците са разкрепостени на тема секс.

Той е толкова естествено нещо за тях, че никой не приема за грубост, ако в заведение жена или мъж директно предложат секс на обекта на плътските си желания. Те са толкова самостоятелни и уверени в себе си, че ако случайно получат отказ, го приемат като изконно право на отсрещната страна и проявяват съответното уважение.

Колкото и да е странно – викингите от Исландия изобщо не са агресивни хора. За тях е проява на слабост на характера, ако позволиш на гнева си да вземе превес и се опиташ да нараниш някого нарочно.

Прочетете още: Първи опит за прекосяване на Гренландия от българин

3 КОМЕНТАРА

  1. Авторката на секс туризъм ли ще ходи там?
    И ако тя не е чувала досега за Исландия, нека да не слага всички хора под този знаменател.

Отговор