Опасностите в интернет, които дебнат децата ни

0
опасностите в интернет
Опасностите в интернет са като онези на улицата. Просто понякога са маскирани по-умело.

Агресията между децата сякаш постоянно расте. Случаите на побоища, издевателства и гаври, включително сексуални, стават все повече. И вие ли имате такова усещане? Мислили ли сте си, че преди не е имало такива неща? А че сега са много повече заради интернет и новите технологии? Факт е, че с глобалната мрежа и свободният достъп до нея, източниците на информация станаха безброй, а филтрирането им – то изглежда сякаш все по-невъзможно. Как обаче това засяга децата ни? Какви са опасностите в интернет, които ги дебнат отвсякъде?

Неотдавна от Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) заловиха 36-годишен мъж, използвал Фейсбук за контакти с малолетни момичета. Веднъж докопал се до тях, той ги склонявал да взимат участие в порнографски сцени. Самият той се представял с профил на 15-годишно момиче и за кратко време (около три месеца) натрупал контакт с около 1500 девойки на възраст между 12 и 15 години.

По същото време от ГДБОП и регионалните им структури са заловили още няколко души за разпространение на материали със сексуално насилие и извращения на деца между 1 и 9-годишна възраст. Явно проблемът е достатъчно сериозен. В тази връзка, от ГДБОП разпространиха информационен видеоклип с цел превенция от подобни посегателства сред подрастващите:

За никого не е тайна, че интернет е

виртуална версия на улицата

Всичко, което може да се случи в реалния живот, особено на дете, оставено без надзор, може да го сполети и по време на престоя му в световната мрежа. Е, по малко по-различен начин или механизъм. Но в крайна сметка всяко нещо си има аналог. Оттам и опасностите, които дебнат децата, и нуждата да ги пазим от тях по възможно най-адекватен начин.

Георги Апостолов
Георги Апостолов, координатор на Център за безопасен Интернет.

За тези неща от Lifebites.bg разговаряхме с Георги Апостолов, координатор на Центъра за безопасен Интернет. В първата част от разговора ни се спряхме на общата обстановка в България и децата в интернет. Разгледахме и основните митове, които се разпространяват по отношение на виртуалното пространство. В този текст се спираме на главните опасности, които дебнат децата, а в четвърти текст от поредицата обръщаме специално внимание на начините, по които можем да ги опазим.

Ето какво разказа Георги Апостолов за

опасностите в интернет, които дебнат децата ни:

От една страна интернет е изключителна съкровищница на знания и информация и на умения дори, защото ти там можеш да се научиш, гледайки клипчета. От друга страна целят криминалитет е там. Всички видове престъпления са там, че и някои са свидетелски – т.е. ти можеш да гледаш всичко. Можеш да гледаш обезглавяване, изнасилване… Думичката гледаш не разграничава много нещата – ти си свидетел на нещо. Дори тези, които са инсценирани – детето не е подготвено и то не може да различи кое е инсценирано и кое е истина.

Най-големият и най-страшен риск за деца в интернет е онлайн педофилията

опасностите в интернет
Педофилията е най-голямата, макар и най-рядко срещана от опасностите в интернет, които дебнат децата.

Но той е и най-рядко срещан. И все пак трябва да имаме предвид, че когато на детето сме му дали таблет в ръце на 4-5-годишна възраст, ние можем да сме сигурни, че още през първите 3 месеца то е попаднало на онлайн порнография. Ние трябва да говорим с днешните деца на тема секс от момента, в който сме дали първото устройство с достъп до интернет. По подходящ за възрастта начин.

Общуването и на тези теми е изключително ценно, защото утре, когато детето попадне в рискова ситуация, то ще бъде склонно да сподели с родител. Всички случаи, когато сме успявали да предотвратим реално педофилско посегателство, са били на деца, които са решили да споделят с родител, че се е случило нещо неприятно. В същото време – имали сме случай, при който едно момиче беше тръгнало от снимка без сутиен, изнудването продължило и се стигнало до там да прави секс пред камера с две момчета едновременно. Чак тогава се беше стреснала.


Най-често срещаният риск, с който всички деца са се сблъсквали (някои в ролята на жертви, други в ролята на извършители, а някои и в двете роли, но 100% като свидетели) е

онлайн тормозът между връстници

Нашето изследване показа, че има естествено ръст на тормоза по принцип между децата. Имаме и ръст на процента на този тормоз, който минава през интернет – 38%. Те се съчетават като форми.

онлайн насилие
Насилието между деца онлайн – всички са жертви.

Големият проблем е, че ние нямаме просто извършител и жертва като участници в престъплението. Ние имаме всички деца, 100% са засегнати. Детето, което извършва нещо срещу свой връстник е също толкова жертва, колкото и жертвата. За да прави нещо такова, то компенсира емоционални дефицити. Агресивните деца са тези, които имат проблем, някакъв емоционален дефицит, с който не могат да се справят сами и това избива в агресия.

Около 20-25% от децата по един или друг начин стават жертва на онлайн тормоз, а извършителите са между 18-20%. Останалите са свидетели. Подобно на възрастните, но при децата е дори много по-силно проявено, когато си свидетел на акт на насилие, ти подсъзнателно се отъждествяваш или с извършителя, или с жертвата. Но както казахме, тук и извършителят е до същата такава степен жертва… Децата това го усещат интуитивно, без да могат да го отграничат и формулират. И изпитваш насилие върху себе си по този начин. 100% от децата, които наблюдават онлайн насилие, са засегнати от него. А част от тях го виждат и на живо.


Третият риск, да го наречем обобщаващ. Това е тяхното неумение, за което те си признават, да разпознават

кое е вярно и кое не е вярно в онлайн комуникацията

опасностите в интернет
Децата трудно се ориентират кое е вярно и кое не в интернет.

А това е цялата им информационна среда. Те не гледат телевизор. Не, че не гледат телевизия. Но телевизорът, радиото, вестниците, библиотеките – всичко влезе в интернет. И те всичкото това нещо го виждат през смартфона или таблета и консумират тази информация.

Умението да се ориентираш и да можеш критично да осмислиш кое е вярно и кое може да не е вярно води до всички останали рискове. Например, когато някой ти предлага приятелство, да не ти идва наум да направиш няколко проверки дали това е този, за когото се представя. Особено за педофилите – те по този начин ги хващат. Защото се представят за връстник или връстничка на дете на същата възраст, бързо преминават на темата секс, карат другото дете да направи снимка или клип, почва изнудването и (слава Богу в малка част от случаите) ги извеждат и за реална сексуална злоупотреба. Част от тях биват въвличани в проституция, в трафик.


Вижте още какво е решението по отношение на проблемите на децата ни, когато става дума за интернет? Как да ги опазим?

Отговор