В края на лятото: Скритите перли на Южното Черноморие

в края на лятото
Къмпинг Делфин

В края на лятото за мнозина отпуската отдавна е приключила. Прибрали са банските в гардероба, изтупали са пясъка от хавлиите и се връщат към летните спомени със снимките, запeчатали дните на свобода, далеч от грижите и нерешените проблеми.

За някои обаче ваканцията още не е започнала. Тя тепърва предстои. Ще стегнат куфарите си точно тогава, когато плажът ще е почти пуст, а брегът ще очаква ласката на прохладното вече море. Смехът на шумните компании отдавна ще си е тръгнал по изстиващия вече асфалт, а в малката бакалия на къмпинга продавачката ще бъде отново любезна. Тези, които обичат

IMG_20160820_114954

морето в края на лятото

разбират за какво говоря. Тогава емоцията от срещата с него е истинска и зареждаща. И има време за всичко – за безкрайните часове излягане на хавлията, за гмуркането, за разходките, за отскачането до съседните малки и не много познати места на юг от Бургас. Затова пък криещи романтика и много история. Места, носещи аромат на няколко века.

Ако искате да се докоснете до кътчета, за които само сте чували, или където не сте стъпвали никога, елате с нас! Ще ви заведем на едно различно пътешествие, където морето и планината се събират и разделят, носят прохлада, омагьосват и предизвикват взрив от смях.


Отманли


Отманли е ключова дума за бургазлии, които искат да избягат от шума на града и в същото време да не се отдалечават много от него. Мястото е на 15 км от Бургас и до него се стига лесно с автомобил. В краен случай може да се ползва и общественият транспорт.

Отманли
Отманли

Ако знаете какво бягство планирате, може да изберете едно от десетките места за отсядане тук. Искате ли пък да бъдете изненадани, може да тръгнете по пътя, който обикаля местността и прави

почти пълен завой

Така ще попаднете на малките закътани плажове и без да се замислите може да останете в някое от романтичните хотелчета с изглед към морето. Или просто да подишате чист въздух, да си спретнете едно импровизирано барбекю на открито и привечер да продължите по пътя си.


Къмпинг Делфин


Delfin

Ако в края на лятото краката или колата ви водят все на юг, може да стигнете и до къмпинг Делфин. Плажовете у нас стават все по-хубави, колкото по-надолу от Бургас пътувате. Малките закътани ивици, бунгалата, кацнали върху скалите, безкрая на синевата и чувството за свобода. Няма как да не го усетите и тук. А атмосферата може и да ви напомни за един филм, за един оркестър и за едно лятно приключение.

Delfin2
Снимки: Къмпинг Делфин

Сфинкса край Синеморец


IMG_20160820_114509
Снимка: Авторът

Ако продължите още на юг към границата, ще стигнете онова вълшебно място край Синеморец, където река Велека сякаш целува морето. Там преди години

случайно открих сфинкса

който сега прави сянка на плажуващите. Няколкометровата скала се издига почти на пясъка, на онази ивица бряг, която дели реката от морето.

IMG_20160820_134004 Историите за сфинкса нямат край. Когото и да попитате за каменната фигура на мъж, издялана в скалите ще ви разкаже своята версия. Може да минете и без тях и просто да си създадете своя история или да си направите селфи със сфинкса.

IMG_20160820_120153
Черноморието е много по-спокойно и гостоприемно в края на лятото…

През последните години и Синеморец бе “отвят” от тълпите туристи. Те обаче си тръгват в последните дни на август. В края на лятото селцето отново става тихо и приютяващо всяка лична история, която иска да бъде разказана или да остане завинаги изписана тук на брега, на няколко километра от границата с Турция.


Деултум


Дебелт
Скритите перли на южното Черноморие: Дебелт

Ако сте събрали достатъчно заряд за зимата и на връщане по обратния път искате да прибавите към морските си спомени и малко история, отидете в Деултум. На по-малко от 15 км от Бургас в посока Средец се крие история на няколко века. Днешната суша някога е била море. Сегашното село диша въздуха на Римската колония. Деултум все още

крие тайни за археолозите

Това, което вече са открили под пластовете, може да се види експонирано в музея на Националния археологически резерват Деултум – Дебелт. Докосвайки се с очи до древността, ще усетите магията, която завладява всеки любител на разказите за Индиана Джоунс. Струва си отклонението, не само от пътя, но и от настоящото. Понякога в миналото откриваме по-лесно истини, за които иначе сърцето ни може да остане завинаги заключено.


Вижте още… 11 причини да стегнете куфара за Бургас

Отговор