Минутата, от която всички се нуждаем

0
минутата - време

ЕДНА минута. Толкова ще ви отнеме да изчетете този текст. И също толкова ви трябва, за да промените живота си в посоката, в която искате. Не, няма да стане с четене – от текста само ще научите за японския принцип на едната минута. Минутата, за която все не намираме време. Дали ще го приложите зависи от вас.

Целта на методиката е да ви помогне да се преборите с мързела, който ви пречи например да научите нов език, да спортувате редовно, да дочетете дадена книга… Все неща, за които най-честото оправдание да не се случат е: “Нямам време.” Японците мъдро предлагат да си го подарите, но раздробено на лесни за преглъщане порции. На по една минута.

Минутата, от която всичко се нуждаем

В която всеки ден по едно и също време да правите например коремните преси, които иначе отлагате, гимнастиката за кръста, научаването на нови думи или на нова информация, свързана с хобито ви.

Масааки Имаи
Масааки Имаи със своята книга.

Този принцип е част от методиката Кайдзен (от японските думи за “промяна” и “мъдрост”). Авторът ѝ – Масааки Имаи, твърди, че тя може да бъде успешна както в личния живот, така и в бизнеса. Концепцията се основава на непрекъснатото (само)усъвършенстване. Благодарение на тази техника, след Втората световна война много японски компании успяват бързо да се възстановят и дори да се разраснат.

Да, трудно е за вярване, че една минута може да има такава голяма сила. И е ясно, че ви трябва поне половин час, за да се раздвижите или информирате пълноценно. Ала тази една минута не го изисква от вас. Тя ви освобождава от чувството за вина, че няма да завършите започнатото, но и от това за безпомощност – защото сте проявили все пак дисциплина и постоянство и сте спазили минутата, която сте си обещали. Постепенно тя може да нарасне на пет минути, десет, половин час или час.

А може и да не излезе нищо от това. Но кой може да ви съди, че сте опитали? Пък и сте загубили само минута. И сте спечелили. Време за себе си.


Прочетете още… Преди и сега: Колко важен е външният вид

Отговор