Великите речи: Чарли Чаплин във Великият диктатор

Чарли Чаплин във Великият диктатор
Чарли Чаплин във "Великият диктатор"

Една наистина стойностна реч. Тази на Чарли Чаплин, въплътил се в образа на Хитлер в лентата Великият диктатор

Има думи, които отекват в сърцето ти, или тихо си стоят там, трудни за забравяне. Това са най-често огорченията и разочарованията. Има и друг тип. Думите, които отварят очи. Проглеждаш и понякога е различно дори слънцето в днешния ден. Новата ни рубрика Великите речи е посветена на мъдрите думи, изказани от големи хора.

Защото тези слова коват съзнанието ни с невидим чук и животът е по-пълноценен, по-обяснен, по-добър след като сме ги чули или прочели. Точните думи, на точното място, в точното време.

Започваме с един безспорен, макар и често безмълвен талант – Чарли Чапли и неговата реч,

произнесена на финала на култовия филм Великият диктатор:


Повече за ролята, лентата и отзивите може да прочетете тук: Чарли Чаплин във Великият диктатор ]

The_Great_Dictator_still_cropped

“Съжалявам, но не искам да бъда император повече. Това не е моя работа. Не искам да управлявам или завладявам никого. Бих желал да помагам на всички, ако е възможно – евреи, не-евреи, черни хора, бели…

Всички ние искаме да си помагаме. Хората са такива по природа. Искаме да живеем сред щастието на другите, не тяхното нещастие.

Не искаме да мразим и ненавиждаме ближния

На този свят има място за всички. И добрата майка-земя е богата и може да осигури всички ни. Начинът на живот може да бъде свободен и хубав, но някак сме изгубили пътя.

Алчността отрови душите на хората, барикадирала е света с омраза, води ни с маршируваща стъпка към мизерия и кръвопролитие. Развихме скорост, но сме се затворили в себе си.

Машините, които ни дават изобилие, ни оставят в недоимък. Знанието ни прави цинични, умът ни – корави и немилостиви.

Мислим твърде много и чувстваме твърде малко. Това, което ни трябва повече от машини е човечност. Повече от ум ни трябва добрина и нежност. Без тези качества животът ще бъде пълен с насилие и всичко ще бъде погубено.

Самолетите и радиото ни сближиха. Самата природа на тези изобретения призовава към доброто в човека, призовава към универсално братство, обединение за всички нас.

Дори сега гласът ми достига милиони из света, милиони отчаяни мъже, жени и малки деца, жертви на системата, която кара хора да измъчват и вкарват в затвора невинни.

На тези, които могат да ме чуят ще река: “Не се отчайвайте!”

Великият диктатор
Филмът “Великият диктатор” излиза по кината през 1940 г.

Мизерията, която е върху ни в момента е нищо друго освен алчност, горчивината на мъже, които се страхуват от начина, по който човек прогресира. Омразата на хората ще отмине и диктаторите ще умрат, а силата, която са отнели от хората ще се върне на хората. И докато народът умира, свободата никога няма да загине.

Войници! Не се давайте на зверовете, мъже, които ви мразят и поробват; които командват животите ви, казват ви какво да правите, какво да мислите и какво да чувствате! Които ви обучават, подлагат ви на диети, държат се с вас като с добитък, използват ви като пушечно месо!

Не им се давайте на тези изкуствени човеко-машини с мозъци-машини и сърца-машини! Вие не сте машина! Вие не сте добитък!

Вие имате любов към човечеството в сърцата си! Вие не мразите! Само необичаните мразят; необичаните и изкуствените.

Войници! Не се бийте за робство! Бийте се за свобода!

В глава 17 на Св. Лука е казано: “Царството божие вътре във вас е.” – не в  един човек или група хора, но във всички хора! В теб!

Вие, хората имате силата, силата да създавате машини, силата да създавате щастие! Вие, хората, имате силата да направите този живот свободен и красив, да направите  този живот чудесно приключение. В такъв случай, в името на демокрацията, нека използваме тази сила! Нека бъдем единни.

Нека се борим за един нов свят, приличен свят, който ще даде на хората шанс да работят, ще даде бъдеще на младостта и сигурност на старостта.

Обещавайки ни тези неща, зверовете се възкачват до властта. Но те лъжат! Те не спазват обещанието си. И никога няма да го сторят.

Диктаторите освобождават себе си, но поробват хората.

Сега нека се борим, за да изпълним това обещание! Нека се борим, за да освободим света. Да преборим националните бариери! Да се преборим с алчността, омразата и нетолерантността.

Нека се борим за един свят на разум, свят където науката и прогресът ще доведат до щастието на всички!

Войници, в името на демокрацията, нека се обединим!”


Вижте още… Джоан Роулинг: Провалът може да те научи как да бъдеш успешен

Отговор