Най-младата кралица в света в наши дни

0
Джетсун Пема Бутан най-младата кралица
Кралицата на Бутан Джетсун Пема.

Има нова впечатляваща кралица на хоризонта. И не, не говорим за най-обсъжданата личност през последните няколко години – Кейт Мидълтън. Тя не е кралица (все още). Докато вниманието на голяма част от света е заето с промените в британското кралско семейство, в Бутан все по-голяма популярност добива най-младата кралица в света – нейно величество Джетсун Пема Вангчук. Наричана още Друк Гялтсуен или Драконовата кралица. И честно да си признаем, тя е също толкова достойна за възхищение.

Онлайн изданието Travel+Leisure посочва, че през 2011 г., едва 21-годишна, тя става съпруга на краля на Бутан Джигме Хесар Намгиал Вангчук. Известен с прозвището Драконовия крал. Той е с 10 години по-възрастен от съпругата си и казва за нея:

“Чаках доста време, за да се оженя. Но това няма значение, когато си с правилния човек. Сигурен съм, че тя е точният човек за мен.”

След сватбата тя стана кралица на страната. Днес е вече 27-годишна. И продължава да е най-младата жива кралска особа.

най-младата кралица Бутан
Кралското семейство в деня на тяхната сватба. Photo by xtremepeaks on Foter.com / CC BY

Самата Драконова кралица също е с благородническо потекло

Според информация на Washington Post, прадядото на кралицата е бил посланик в източната провинция Ташиганг. Едновременно с това нейният дядо е полубрат на съпругата на втория крал на Бутан. Нейният съпруг кралят пък е излизал с братовчедка ѝ, докато следвал в Оксфорд. Впоследствие обаче се влюбил в Джетсу и след 3-годишна връзка се оженил за нея.

най-младата кралица в света Бутан
Кралското семейство на Бутан. Photo by xtremepeaks on Foter.com / CC BY

Кралица Джетсу е описвана като “страстна почитателка на изкуството и живописта”. Любовта ѝ към изкуството се ражда по време на обучението ѝ в частно училище в Индия. Там тя изучава английски, история, икономика, география и рисуване. След това продължава обучението си по психология и история на изкуствата в лондонския Regent’s University.

Подобно на херцогинята на Кембридж Кейт Мидълтън, Драконовата кралица също внимателно подбира дрехите в гардероба си. Очарователната владетелка обикновено е облечена в ярките, цветни, традиционни за страната ѝ носии, в които обаче се забелязва и нотка модерност. А когато пътува, предпочита облекло в по-западен стил.

Подобно на други кралски особи, кралица Джетсу също се занимава с благотворителност. Тя е патрон на няколко организации, сред които такива за опазване на околната среда и грижа за хората с увреждания. Освен това подкрепя и насърчава предприемачеството в селските райони и икономическите проекти там. Същинска Кралица на народа!

най-младата кралица
Най-младата кралица в света Джетсун Пема със сина си.

Най-младата кралица в света е и любяща майка

На 5 февруари 2016 г. двойката се сдоби с първото си дете – негово кралско височество престолонаследникът принц Джигме Намгиал Вангчук. В деня на раждането му в страната са засадени 108 хил. фиданки. Един от доброволците, участвали в засаждането им казва пред BBC:

“За тези дръвчета сега се грижим така, все едно отглеждаме самия малък принц”.

По материали на онлайн изданието Travel+Leisure 


Вижте още историята на шейха Маяса – Кралица на традициите и културите в Близкия Изток

Отговор