Марта Харпър и тайните на успешния фризьорски бизнес

Тя е пионер във франчайзинга и създава американската фризьорска индустрия.

Марта Харпър
Марта Харпър създава американската фризьорска индустрия.

Близо 30 години преди Хелена Рубинщайн и Елизабет Ардън да открият своите линии за красота, едно обикновено канадско момиче слага началото на американската фризьорска индустрия. Тя проектира първия регулиращ се фризьорски стол и създава истинска франчайзинг мрежа във вида, в който това се случва и до днес. По пътя си дава възможност на хиляди млади жени да се възползват от творенията ѝ, а самата тя натрупва несметно богатство. Името на тази предприемчива бизнес дама е Марта Харпър.

Марта Матилда Харпър, както е цялото ѝ име, е родена на 10 септември през далечната 1857 г. в Онтарио, Канада. Семейството ѝ са представители на работническата класа. На 7-годишна възраст Марта е дадена от баща си да служи на нуждите на свой чичо като домашна помощница. Той я отвежда на близо 100 км от дома и там тя започва живот като робиня. В крайна сметка момичето е изпратено да работи при немски холистичен лекар, който

споделя с нея революционните си идеи

относно грижата за косата. Марта Харпър научава техники за стимулиране на кръвообращението на скалпа посредством енергично разресване, както и много неща за важността на хигиената – все нови идеи по това време. Тя приема с отворени обятия практиките на лекаря и собствената ѝ коса била в цветущо състояние.

Преди да почине през 1881 г., немският лекар завещава на Марта своята тайна формула за тоник за коса. Без да подозира за невиждания ефект, който неговото откритие ще окаже върху живота на Марта Харпър, а и върху този на цялото американско общество.

Марта Харпър
Марта Харпър на младини.

На следващата година младото момиче заминава за Рочестър, Ню Йорк. Отново в ролята на прислужница, но този път тя е добре въоръжена. Държи в едната си ръка рецептата за безценния тоник, а в другата – план за това какво да прави с него. Скоро след пристигането си, Марта вече глези новите си работодатели и приятелите им със своите знания и умения за косата и тайния тоник (органичен шампоан), който носи със себе си и който усъвършенства впоследствие.

По време на Викторианската епоха за хората не мият косите си и не ползват твърд сапун. За косите на дамите се грижат слугините им или фризьори на частна практика.

Но Марта Харпър има революционна идея –
да отвори първия по рода си обществен фризьорски салон

за жени. През 1888 г. находчивата канадка използва спестяванията си от 360 долара, за да отвори първия си салон. Давайки си сметка, че да накара консервативните дами да влязат в него ще е трудна задача, тя избира мястото на салона съвсем стратегически. В една от най-емблематичните сгради, разбира се, точно в центъра на Рочестър. А на вратата окачва своя снимка, запечатала в себе си блясъка на дългата ѝ до земята коса. Но посетители така и не се появяват. Марта Харпър обаче не се отказва. И за пореден път използва страхотна маркетинг тактика.

Точно до нейния салон се намира музикално училище за деца. Майките им стояли в специална чакалня, докато занятията приключат. Надарената с ум фризьорка започва да приканва чакащите майки да си починат в нейния салон и да се възползват от предлаганите от нея услуги. Тя

създава първия регулиращ се фризьорски стол

благодарение на който косите на клиентките биват измивани, без чудодейният шампоан на Харпър да попада в очите им. В салона има и други удобства. Например мивка с течаща вода. А за Метода на Харпър, както става известен, казват, че който го опитвал веднъж, винаги се връщал.  

Славата на салона на Марта се разнася надлъж и нашир. Нейни клиентки стават някои от най-отбраните в обществото дами. Една от друга те разбират за салона и така изграждат силна мрежа, която води все повече и повече посетителки. В един момент интересът към нея и работата ѝ карат канадката да започне да обучава други бедни момичета на занаята си.

Марта Харпър
Косата на страхотната бизнес дама стигала до земята и била в перфектно състояние.

Салоните на новите платежоспособни собственици стават част от нейната верига и така бизнесът ѝ се разраства главоломно, на базата на съвременния франчайзинг. А целта на Марта Харпър е освен да развива успешно кариерата и салоните си, да променя животите на много бедни момичета, най-често прислужници, които толкова ѝ напомнят за самата нея преди.

Задължително условие за собствениците на новосъздадените фризьорски салони е да закупят и да ги оборудват със стола и мивката, които самата Марта произвежда. Както и да се снабдят с всички нейни продукти. Първите два франчайза са открити през 1891 г. в Детройт и Бъфало. Две години по-късно Марта Харпър открива своя салон в Чикаго. Бизнесът ѝ се разраства главоломно и в крайна сметка

броят на фризьорските салони с нейната марка достига 500

Редовни клиенти на напредничавата бизнес дама стават хора от елита на обществото. В това число – членове на британското и германското кралско семейство, актрисата Хелън Хейс, Роуз и Джоузеф Кенеди (по-късно Джаки Кенеди  и Лейди Бърд Джонсън), президентът на САЩ Удроу Уилсън и много други. Масажът на главата и грижата за мъжките коси също са сред иновациите, въведени от талантливата фризьорка.

По думите на нейни последователки, това, което отличава Марта Харпър от всички останали е, че тя не ги учела просто да бъдат добри коафьори. Най-важна за нея била грижата за клиентите и това винаги да правиш най-доброто за тях. Смелата канадка никога не забравя първоначалната си цел. Да бъде от възможно най-голяма полза за хората. Поради тази причина дори отваря салоните си вечер, за да може заетите през деня дами и господа да я посещават.

Колкото до личния живот на Марта Харпър – тя

отказва да се омъжи

докато не установи пълен контрол над своята империя. Прави го чак когато е 63-годишна. А съпругът ѝ Робърт МакБайн е доста по-млад от нея – на 39 години. През 1932 г. Марта се оттегля от управлението на компанията си и всичко остава в ръцете на съпруга ѝ. Той прави някои трансформации, които напълно противоречат на идеята на жена му. Най-грандиозната промяна – започва да използва химически бои за коса, докато Марта използвала изцяло и само органични продукти. И така постепенно магията на салоните Харпър започва да изчезва.

Марта Харпър напуска този свят на 3 август 1950 г. на 92-годишна възраст. МакБайн продава остатъците от вече доста западналата компания на напредничавата канадка през 70-те години. Последният салон от нейната верига е затворен в Рочестър през 2005 г. Но макар и с трагичен край, историята на Марта Харпър е пример за възхищение и вдъхновение. Канадката променя из основи статуквото в американското общество. Много жени, по неин пример, започват да работят и да изкарват сами парите си. А това до голяма степен ги прави по-независими и равноправни на съпрузите им.

През 2001 г. фризьорката е удостоена посмъртно с награда от International Franchising Association. А две години по-късно името ѝ зае своето заслужено място в National Womans Hall of Fame.


Вижте още… Джунко Табеи – първата жена, покорила Еверест

Отговор