Помощ, работохолик съм! Какво е това?

работохолик
Какво означава да си работохолик? Болестно състояние ли е наистина?

Задават се празници. Коледни, великденски или просто заслужената лятна отпуска. Всички доволно си отдъхват, очакват с нетърпение почивката и веселите дни, прекарани със семейството. Е, почти всички. За един особен вид служители почивните дни не са източник на радост. Тези хора са толкова пристрастени към работата си, че трудно успяват да мислят за нещо друго. Те с лекота пренебрегват семейството и приятелите си, рискуват да се превърнат в самотници и да си навлекат куп здравословни проблеми.

Неслучайно ги наричат работохолици. Смята се, че тяхната зависимост от работата е равносилна на зависимостта от алкохола и наркотиците. Затова и работодатели, и служители трябва да са наясно, че прекалената отдаденост на работата невинаги означава отговорност, желание за добри резултати и лоялност към фирмата, а може да е сигнал за

болест, която трябва да бъде лекувана

Границата между напрегнатия, но нормален работен ритъм и работохолизма е много тънка и човек не разбира кога я прекрачва. Една от основните разлики е, че отдаденият на професията си човек се радва от постигнатото и с удоволствие поема нови задачи. При обсебения и зависим човек работата вече не носи удоволствие, а се усеща като бреме и безпокойство, но въпреки това служителят се натоварва все повече.

Според някои експерти прекалената любов към работата е вид психично разстройство, което може да доведе до сериозни заболявания. Рискът от високо кръвно налягане при 50-часова работна седмица например се увеличава с 14%, изчисляват учени. Хората, които работят повече от 10 часа на ден, имат три пъти по-нисък имунитет, а за да се възстанови организмът от натрупаното напрежение на работното място, са нужни поне две седмици.

Страстната отдаденост към работата се превръща в истинска епидемия в САЩ и страните с най-силно развити икономики. В Ню Йорк дори е създадено Общество на анонимните работохолици, където се извършва групова терапия с цел избавяне от зависимостта.

работохолик
Ако сте работохолик, вероятно сте застрашен и от някоя форма на емоционално прегаряне.

Как да разберете дали сте работохолик и доколко сте в опасност?

Поведенческите симптоми на работохолизма са безсъние, раздразнителност, забравяне, бърза смяна на настроението – от дълбока депресия до еуфория.

Клиничните прояви са главоболие, кислородна недостатъчност, високо кръвно налягане, нервни тикове, виене на свят.

Решението:

Трябва да си изготвите списък с хората, на които държите (любим човек, семейство, приятели, познати). Опитайте в течение на седмицата да отделите по един час на ден на хората от този списък, без през това време да говорите за работа или за неприятни неща.

Говорете с любимия си за съвместните ви планове за почивка през ваканцията, измислете къде може да прекарате добре – на караоке, на кънки, на танци, в планината или просто вкъщи, но не пред телевизора.

Отделете време за приятелите си. Вмъкнете срещите с тях в своя календар, както правите с работните ангажименти.

Погрижете се за тялото си. Изберете подходящ спорт, който ще ви носи удоволствие и тонус. Докато решите, дългите разходки ще са достатъчни. След това постепенно увеличавайте натоварването.

Осмислете дългосрочните и краткосрочните си цели. Наистина ли са свързани единствено с работата?


А за да разберете дали наистина сте работохолик, погледнете поне набързо теста на американския психолог д-р Марлене Махю

Отговор