Александър Алексиев: В името на собствения герб

герб - Александър Алексиев
Александър Алексиев разказва за своето хоби - хералдиката.

Той се казва Александър Алексиев и има свой герб. Често го питат да не би да е благородник, че има такъв. Отговорът, разбира се, е… Но нека започна от начало. Александър не просто притежава герб. Гербовете или по-точно науката за тях е негово хоби, а самият той е член на Управителния съвет на Българското Хералдическо и Вексилоложко Общество (БХВО).

Всъщност хералдиката е много повече от хоби. Освен наука, много от почитателите ú я определят и като вид изкуство. Изключително прецизно, при това, с правила и канони, с цветове и фини елементи, които могат да кажат много повече за една държава, град или личност, отколкото цяла книга. Както пояснява Александър – това е по-висша форма на представяне…

11223747_10153723805812147_6573515161633182826_n 1
Александър пред монограма на Фердинанд в Музея на история на София.
Алекс, какво те привлече към науката за гербове и кога стана това? 

Интересът ми към символите бе запален от баща ми, който използва за книгите в семейната библиотека екслибрис, който да указва, че съответната книга е от нашата библиотека.

Той бе възложил на местен художник изработката и после бе направил и печат, с който в зелен цвят маркираше всяка книга на първа и на 51 страница, за да може да следи за връщането им. В библиотеката ни има над 2 хил. тома с различен тип литература – класика, техническа тематика, български автори, книги за туризъм, хералдика…

По-късно започнах да събирам стари и нови български футболни емблеми и такива на градовете. Някак си естествено стана това да прерастне в интерес и към гербовете, което пък ме отведе и към сайта на БХВО… и така станах член на дружеството.

10391881_169271418765_1390171_n 1
Алекс показва герба, който е измислил сам за себе си.
Имаш свой герб. Как и защо се сдоби с него?

За мен това е и признание, и гордост и радост. Всъщност думата герб идва от немското Erbe – наследство.

RA-003_AA
“Сила чрез знание” е девизът, който Алекс е избрал за герба си.

Нуждата и осъзнаването на нуждата от герб се появи за мен във времето в началото на 2009 г.  След срещата си с двамата херолди от Кралската гербова колегия на Лондон ми се проясни защо, кой и кога може да има герб. Най-важното нещо от древността до днес е човекът да се ползва с “добро име”, което винаги е трудно доказуемо.

Предпоставките за издаване на герб в днешно време в Англия са: да не си осъждан, да си завършил висше образование, да си глава на семейство (в противен случай ползваш герба на родителите ти), да си готов да носиш отговорността да имаш герб и да го пазиш чист и неопетнен. Все още има хора, които ме питат, дали не съм благородник, за да имам герб. Вярно е, че това също е било условие да имаш герб през 11-14 век, но днес това изискване вече е отпаднало.

За какво ти е герб

Това е следващия въпрос, на който често трябва да отговарям. Още от древността хората си служим със знаци, за да оприличим неща, предмети и хора. Дори, когато дъщеря ми ходеше на ясла, на шкафчето ú има жълто цвете вместо име. Още от най-малки знаците ни съпътстват, а гербът е начин да се легитимираш пред обществото. Това е личният знак на човека. Това е по-висша форма на представяне.

Чрез него и символите в него ти показваш своята същност и житейска максима.

11219434_10153715599703766_8092417555234024088_n 1
Александър Алексиев на общото годишно събрание на БХВО в Пловдив.
Кой измисли и нарисува твоя герб?
Измислих го аз като символи, а го нарисува Радослав Илиев, художник, член на нашето дружество.
(Какво точно означава комбинацията върху личния знак на Александър, може да прочетете на блога му – http://alexanderalexiev.blogspot.bg)
Почитателите на хералдиката твърдят, че това е цяло изкуство. В същото време го наричат наука. Кое е по-вярно?

Хералдиката се нарича наука за гербовете, но реално се приема като отделна дисциплина само за един семестър за изучаващите история, а също и за художниците.

Определено това е страст и вълнува доста хора по света. За мен хералдиката е и наука, и изкуство, защото съчетава измислянето на един герб от херолда и съставяне на блазона, хералдическото описание и изрисуването му от художник, който влага своя талант и майсторство.

Как знаците и гербовете присъстват в ежедневието ни?

За жалост, в нашето ежедневие присъстват повече емблеми и лога, отколкото гербове. Правенето на разлика между двете е актуален проблем за нас и се стремим да вършим своята малка просветителска дейност в тази насока.

11707599_10153609856287147_211615881547597735_n 1
Александър гостува на тв водещата Мира Добрева в предаването “Отблизо” по БНТ. До него е Иван Иванов, с когото говорят по темата за знамената.
Разясни ни какви са основните различия между емблемите и гербовете?

При емблемите и логата няма ограничения откъм цветове и символи. В гербовете не може да има цифри или букви, не може да има повече от три символа. Трябва да се спазват каноните.

Много хора биха си помислили, че гербовете са отживелица…

За мен гербовете не са отживелица, щом всяка държава има своя герб и държи на него, а и самото осъзнаване за нуждата от личен герб е един вид изкачване на по-високо интелектуално ниво. Избирането на свой символ за цял живот със сигурност е и изключително изживяване. Самият факт, че гербовете вече над 10 века са издържали теста на времето е показателен за тяхната актуалност.

safe_image
Гербът на сър Пол Маккартни.
Кой е най-интересният герб, който си виждал?

Най-интересният герб, който съм виждал, е на сър Пол Маккартни. Той ми бе показан в Лондон в институцията, която се занимава с изработка на гербове.

Какво те впечатли в него?

Китарата и корморана, който е символ на града Ливърпул.

Цяло предизвикателство е изобразиш човек чрез герба му като не може да използваш символи от по-модерни времена. Не можеш да сложиш компютър или електрическа китара, или автомобил…

10177252_10152693658593610_4360887902466692631_n
Александър (вляво) заедно с немски журналисти в Старото школо в Съботковци до Габрово и Боженци. Снимки: Личен архив
Един герб е съставен от най-различни елементи. Има ли някой от тях, който да е по-важен от останалите?

Гербовете са форма на символна идентичност. Те са собствен подпис и символ, с който се олицетворяваш като личност за цял живот. Затова е важно да се подбира внимателно всеки детайл от тях, но и не всеки има нужда от герб. Всеки герб се състои от щит, поле, гербова фигура, шлем, бурлет, нашлемник и девиз, а може да има и наметка, щитодръжци и девиз.

Важно е гербът да има щит, поле и фигура, а другите елементи зависят от типа на герба и неговия ползвател, армигер. Не може вътре в щита да има букви, цифри или повече от няколко символа, както вече споменах.

10665665_10152693660788610_3606940188742683089_n
В Хасково в камбанарията до статуята на Света Богородица.
В хералдиката всеки цвят има различно значение и символизира определени качества. Кой е любимият ти цвят?

Цветовете имат огромно значение в хералдиката и тяхното комбиниране също е много важно, защото не може да се наслагва сребро върху злато/ бяло върху жълто или метал върху метал.

Моят любим цвят е зеленото, защото е символ на надеждата и новото начало.

Разкажи ни как те ангажира хералдиката като хоби.

Хубавото на всяко хоби е, че ти го практикуваш, когато имаш възможност и може да му се насладиш по всяко време. То не изисква чак такъв ресурс, а най-хубавото е, когато се виждаш със своите съмишленици и може да обсъждате различни казуси. В нашето дружество това се случва на общо годишното събрание, което има своята формална и неформална част.

Повече по темата може да прочетете на сайта http://heraldika-bg.org/

връчване на герба на Николай Хаджидончев
Връчване на герба на Николай Хаджидончев.
RA-008
Гербът на пазарджишкото село Варвара.

* На 4-ти декември Българската православна църква почита паметта на света великомъченица Варвара.

В България две населени места носят нейното име: в община Септември и в община Царево – припомнява Алекс и допълва, че първото има свой герб.

Символът на пазарджишкото село Варвара е хералдически проект на д-р Стоян Антонов, а идеята е на Атанас Попов и Александър Алексиев.

Повече за герба и значението на отделните елементи може да научите тук.


Прочетете още… Престилки, скрили тайните на женската душа

Отговор