Селфитата – индикатор за психическо разстройство?

селфитата
Признак за психично разстройство ли е страстта към селфитата?

Подобни твърдения направо заляха социалните мрежи преди известно време. Хиляди момичета (и момчета), които до този момент бяха качвали свои автопортрети започнаха да се притесняват за това какво не им е наред и дори се отказаха да публикуват
селфитата, които си правят, за да не ги помислят останалите за луди. Някои започнаха да търсят консултации със специалист/психиатър, заради огромното притеснение, че явно вътре в тях има тлеещ психически проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Спокойно! Не! Такова нещо НЯМА.

селфитата
Селфитата и психическите разстройства – засега не е доказана връзка между тях.

В различни статии в чужди и български издания се изписа, че Американската психиатрична асоциация (APA) доказала, че правенето и качването на селфита в социалните мрежи е знак за психично разстройство.

От Асоциацията, обаче, отрекоха тези твърдения и се оказа, че всичко започнало с една некоректно написана статия.

Авторът на публикацията назовава APA като източник на това „изследване“ и дори посочва, че болестта си имала вече и име –„селфитис“. Измислицата продължава, като се споменават и три нива на задълбочаване на проблема, спрямо честотата на ПРАВЕНЕ и КАЧВАНЕ на селфита.

селфитата
Лъжите обикалят света по-бързо от истините.

Представете си колко бързо и трайно една лъжа може да обиколи света и да се превърне в убеждение на милиони хора, всичките от различен пол, раса, възраст и статус в обществото!

След опровержението стана ясно – правенето и качването на автопортрети не е свързано с тежки психически проблеми, разстройства или болести. Но фактът, че селфито не е болест, не променя някои други истини за този съвременен феномен. От “PsychologyToday” (“Психологията Днес“) споделят, че, въпреки че думичката вече е влязла в някои речници по света,

психолозите знаят твърде малко относно ефекта от селфитата и хората, които ги правят

селфитата
Психолозите знаят твърде малко за селфитата и хората, които ги правят.

В наскоро направено проучване били доказани някои зависимости между пускането на селфита, редактирането на снимки и личността на човека. В изследването авторите обособили три основни характеристики на „себеобективизирането“ – нарцисизъм, психопатия и макиавелизъм.

Нарцисизъм – Прекален егоцентризъм и огромно вглеждане в себе си. „Нарцисите“ имат особена нужда останалите хора да ги хвалят и да им се възхищават.

Психопатия – Импулсивност и липса на емпатия. Някои от характеристиките на психопатията включват поразителна липса на съпричастност, липса на загриженост за другите хора, възприемане на другите хора просто като предмети.

 

Макиавелизъм – Манипулативност, без оглед на нуждите на другите. Тези хора не се придържат особено към моралните норми.

Според Оксфордския речник на английския език „макиавелизъм” е: „използването на лукавство и двуличие в държавното управление, или в управлението, като цяло”.

Себеобективизиране – Това е склонността да приемаме тялото си като предмет, на базата на своята сексуалност. Хората с висока степен на себеобективизиране оценяват себе си по своя външен вид и самооценката им се гради върху това как изглеждат външно.

селфитата
А вие обичате ли да си правите селфита?

Но преди да започнете да съдите своите приятели, които си качват селфита в социалните мрежи и да ги обвините в нарцисизъм трябва да знаете тези две неща:

връзките между селфитата и изброените по-горе състояния са валидни в много малка степен

и

в проучването не са участвали жени.

То е било проведено сред 1000 мъже на възраст между 18 и 40 години. Така че снимайте се, качвайте своите автопортрети и хич не го мислете!!!

Отговор