Работохолизъм: Проверете дали страдате от тази болест

работохолизъм
На плажа мислите само за работа? Даже си носите компютъра? Почивката и забавленията са чиста загуба на време за вас? Внимавайте! Може да ви е застигнала болестта работохолизъм. Да проверим.

Задават се празници. Коледни, великденски или просто заслужената лятна отпуска. Всички доволно си отдъхват, очакват с нетърпение почивката и веселите дни, прекарани със семейството. Е, почти всички. За един особен вид служители почивните дни не са източник на радост. Тези хора са толкова пристрастени към работата си, че трудно успяват да мислят за нещо друго. Те с лекота пренебрегват семейството и приятелите си, рискуват да се превърнат в самотници и да си навлекат куп здравословни проблеми. Защото страдат от работохолизъм.

Тъй като болестта работохолизъм се разпространява все повече, множат се и тестовете, с които можете да проверите дали просто съвестно изпълнявате задълженията си или е време да вземете мерки, за да не изпаднете в крайност.

Американският психотерапевт Брайън Робинсън, който е автор на книгата Работохоликът: инструкция за приложение за съпрузи, деца и лекуващи лекари, е изработил тест, чрез който можете да установите дали страдате от тази болест. Тестът е достъпен на електронната страница на списание Форбс, както и на страницата на самия д-р Робинсън.

В Lifebites.bg решихме да споделим с вас друг един тест – този на американския психолог д-р Марлене Махю.

Ако половината от следните твърдения са валидни за вас, спешно трябва да се лекувате от работохолизъм:

1. За вас домът е само още един офис;

2. Обикновено бързате, състезавате се, взимате извънредна работа;

3. Дори да сте на почивка, си носите най-необходимото за работа – компютър, списък с телефони, така че винаги можете да реагирате, ако се наложи;

4. Успешната работа ви прави най-щастливи;

5. Времето, отделено за забавления и почивка, ви се струва изгубено;

6. Постоянно ви се иска да се върнете в офиса, за да поправите онзи дребен детайл, който ще направи всичко перфектно;
7. Понякога прекъсвате ваканциите си, за да се върнете на работа, без да има спешна необходимост за това;
8. Дори когато не сте на работа, мислено решавате проблемите там и подобрявате отношенията между колегите;
9. Приятелите все по-рядко ви се обаждат и дори когато говорите с тях, бързате да приключите, защото пречат на работата ви;
10. Хората, които ви обичат, казват, че сте прекалено раздразнителни и се оплакват, че им отделяте все по-малко време;
11. Чувствате се изморени, социално изолирани, често страдате от главоболие, безсъние, задъхвате се, имате ускорено сърцебиене и мускулно напрежение.

Вижте още за проблемите на работохолиците

Отговор