Основните навици на нещастните хора

нещастните
Има навици, които ако придобием, започваме да се чувстваме нещастни.

Всички навици, които сме си изградили и са станали част от нас, оказват огромно влияние върху живота ни. Някои ни носят радост и свобода. Други ни карат да се чувстваме тъжни и дори нищожни. Именно навиците разграничават щастливите от нещастните хора.

На същото мнение е и Софо Архон, чиито болезнено откровени картини наскоро ви представихме в Lifebites.bg. Освен художник, Архон се изявява и като духовит мислител, анализатор и текстописец. В личния му блог The Unbounded Spirit попаднах на материал, в който авторът представя основните навици на нещастните хора.

Навици, които могат да бъдат знак и за нас, че трябва да променим нещо в живота си. И навици, които ако сме си изградили, незабавно трябва да изритаме от живота си, за да си позволим да бъдем щастливи.

Вижте кои са 7-те най-характерни за нещастните хора навика според Софо Архон:
Един от основните навици на нещастните хора е никога да не търсят вината в себе си.
Един от основните навици на нещастните хора е никога да не търсят вината в себе си.

Обвиняват всички останали, но не и себе си

Вместо да поемат отговорност и да предприемат действия, чрез които да направят живота си по-добър, нещастните хора непрестанно винят околните. Натоварват ги с цялата отговорност и ги обвиняват за всяко едно нещо, което се е объркало в живота им.

Оплакват се, вместо да действат

Нещастните хора обичат да се оплакват. И то доста. В действителност те не правят почти нищо друго, освен да недоволстват. Те са постоянно фокусирани върху това колко големи проблеми имат, вместо да потърсят начини да ги разрешат!

Приемат себе си като жертва

Ние имаме избор да бъдем създатели или жертви. Нещастните хора винаги избират второто. Те вярват, че не притежават онова, което е необходимо, за да направят живота си по-добър. Така, че лесно се отказват да се борят за онова, което дълбоко в себе си толкова силно желаят. Ето защо започват да се чувстват изпълнени със съжаление и мъка.

Изпускат настоящето заради бъдещето и миналото

Настоящият момент е единственият, с който разполагаме. Миналото вече си е отишло, бъдещето все още не е дошло. Тук и сега е моментът, в който можем истински да живеем, наслаждавайки се на всяка секунда и всяко преживяване, станали част от житейския ни път. Нещастните хора винаги се тревожат за бъдещето и никога не се отървават от емоциите, които са преживели в миналото.

Те постоянно се състезават

Хората сме силно емоционални и дълбоко социални същества. Затова комуникацията и споделянето със себеподобните ни носи радост и ни прави истински щастливи. Само, че нещастните хора не разбират това. Те са затънали в идеята да се състезават. Постоянно се опитват да надминат останалите, за да се почувстват самите те по-значими. Но единствената награда, която получават е да се чувстват недооценени и стресирани.

boys-are-not-happy-4928x3264_49325

Доверяват се трудно на хората

Всички ние имаме нужда от истинско приятелство и любов, за да бъдем щастливи. Но за да създаде подобни отношения, всеки човек трябва да подхожда с отворено сърце и пълно доверие към другите. Нещастните хора са несигурни. Те не се доверяват на останалите заради страха, че може да бъдат наранени или разочаровани. Следователно, те остават съвсем сами в свят, който възприемат като студен и враждебен.

Те търсят разрешение от другите

Свободата е рождено право на всеки човек. Но в зависимост от начина, по който сме били възпитани, много от нас вярват, че трябва да поискат разрешение от някакъв вид авторитет, преди да направят това, което желаят. Именно такъв е случаят и при нещастните хора. Те никога не мислят самостоятелно и не действат сами. Следват предварително определен от другите път, опитвайки се да задоволят очакванията им. Което пък от своя страна единствено ги кара да страдат и да бъдат нещастни.

Това са основните 7 навика на нещастните хора според Софо Архон. Ако сте открили някой от тях в палитрата си от навици, опитайте се да го замените с някой по-добър и ползотворен. Такъв, който ще ви носи усмивки и ще ви прави истински щастливи!

Вижте още… как да направим живота си по-лек като не приемаме всичко около ни твърде лично. 

Отговор