Никола Вапцаров между България и Коминтерна

Вапцаров
На съпругата си Бойка Вапцаров посвещава едни от най-нежните си стихове.

Никола Вапцаров е между най-чувствените и романтични поети, родени в България. Нищо, че има само една издадена стихосбирка. Неговите стихове са емоционални и изпълнени с вълнение.

[Припомнете си две от неговите творби – Ще бъда стар и Песен за човека]

Аз съм просто един от българите, които познават неговото творчество. Но редом с него познавам и факти от различни документи, свързани с пропагандираната по време на комунизма в България борба против фашизма. Както и неопровержимите доказателства, че Никола Вапцаров е участвал в терористична група, която е финансирана и с директна поддръжка от СССР.

Поетът е роден в потомствено революционна българска фамилия от Пиринска Македония в семейството на големия районен войвода на ВМОРО Йонко Вапцаров. Като млад Никола има възможността да се среща с много бележити личности, които са гости в бащината му къща в Банско. Всички големи дейци на организацията, които защитават българщината в Македония, са чести гости във фамилната къща.

Никола Вапцаров
Никола с баща си Йонко Вапцаров.

Чести гости са и представители на двореца. Йонко Вапцаров е в чудесни отношения с Цар Фердинанд. Монархът дори избира известния с невъздържания си нрав и смелост банскалия за горски пътеводител през есента на 1913 г., когато посещава района. Йонко също е приеман в двореца, познавал се е и с престолонаследника Борис. А според режисьора Костадин Бонев, който дълго време прави проучвания на Вапцаровия род, почти сигурно е, че

Йонко дори е спасил живота на младия княз

Запазени са и снимки, на които юношата Никола Вапцаров е в компанията на по-големите от него престолонаследник Княз Борис и Княз Кирил.

След освобождението на Банско Йонко Вапцаров е начело на администрацията в града. По всичко личи, че бъдещето на Никола е на истински български родолюбец. Така и става. В първите 20 години от живота си

Никола Вапцаров е пламенен защитник

на българската национална кауза. След това се разболява от “червената чума” и действията му по онова време се свеждат само и единствено до една констатация, а именно – национално предателство.

През 1934 г. Коминтернът издава своята теза по Македонския въпрос. Предвижда се създаване на отделна народност на базата на отделянето на македонската етнографска група от българския народ. Към фактическото прилагане на идеята за създаване на нова държава се пристъпва веднага след края на Втората световна война. Апогеят е насилственото записване на българи от цяла Пиринска Македония заедно с от Горна Джумая (днешен Благоевград), Банско, Разлог и т. н.

ap
На младини поетът е повлиян от идеите на македонизма.
Знае се, че Вапцаров е повлиян и увлечен от идеите на македонизма, а в Република Македония той е смятан за етнически македонец. Той участва с доклади, в които пише, че има нагласа за насаждане и утвърждаване на македонско самосъзнание у македонското население. Става и член на Македонски литературен кръжок. В докладите си към кръжока през 1938 г. поетът пише, че “в Сръбска и Гръцка Македония великобългарските утопии изстиват“. Последните изречения от тези документи гласят:
“Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза…”

По-късно Вапцаров се завръща към българските си корени, а през целия си живот твори единствено на български език.

Вследствие на поредица от лични трагични събития и разочарования, Никола остава безработен. За пръв път Българската държавна полиция на Царство България, засича негови отношения с комунисти през 1940 г. по време на Соболевата акция. В това начинание той е организатор на събиране на подписи за подписването на съюзен договор със СССР. След дело срещу него е пуснат под гаранция, а в последствие и оправдан.

Когато се завръща в София, Никола Вапцаров, според източници на полицията от средите на терористичната комунистическа партия, се свързва с подготвяния за оперативен работник в СССР Цвятко Радойнов.

Радойнов, който е полковник от НКВД (по-късно става КГБ), влиза нелегално в страната през лятото на 1941 година, начело на една от няколкото съветски диверсантни групи. Тези групи са изпратени от Сталин и Коминтерна, за да извършват

подривна дейност в Царство България

Задачата им е да подготвят тактически и практически терористи от редиците на нелегалната комунистическа партия, която винаги е била ръката на СССР в България. Тези групи са съставени от обучени парашутисти и щатни служители на НКВД.

Вапцаров
Никола Вапцаров е разстрелян веднага, след като е осъден на смърт.

Цвятко Радойнов създава “минноподривна комисия”. Нейната цел е да осъществява атентати на територията на Царството, а за секретар е избран Никола Вапцаров. За краткото си съществуване групата основно събира членове, които обучава и се снабдява с експлозиви за бъдещите си мисии.

По време на делото срещу Вапцаров е установено, че за дейността си като секретар на тази комисия той е получавал парични средства. От личните си исторически сведения знам, че през 1942 г. българската полиция арестува около 800 лица по подозрение за участие в подривна дейност. На 60 са повдигнати обвинения, тъй като за тях има безспорни доказателства и документи. Сред тях освен Цвятко Радойнов, който е разстрелян в София на 26 юни 1942 г., е и Никола Вапцаров – арестуван на 4-ти март същата година. По време на разпитите

самият той признава за участието си

в нелегалната подривна и терористична организация на комунистите. Тези негови действия потвърждават и вещите, намерени в дома му при обиск. Открити са пистолет, шифровани записки и агитационни материали, които безусловно установяват принадлежността му към терористите. Твърди се, че заради близостта със семейството му Борис Трети предлага на поета възможност да бъде помилван. Да се спаси единствен от всички останали. Вапцаров отказва. Написал е предсмъртните си стихове 3-4 месеца по-рано.

На 23-ти юли, две седмици и половина след началото си, делото срещу Вапцаров и останалите обвиняеми приключва. Смъртните присъди са изпълнени още същата вечер. След 9-ти септември 1944 г. поетът е амнистиран посмъртно.

Припомних ви тези факти от живота на поета неслучайно. Смятам, че освен за литературните постижения на Вапцаров, трябва да се знае и за неговите комунистически убеждения и за участието му в подготовка за терористични атентати. В крайна сметка това е част от личната история на големия ни поет.

Вижте още историята на един Великден на Вапцаров

2 КОМЕНТАРА

  1. ЗАЩО ОТ ВАШИЯ САЙТ НЕ МОЖЕ ДА СЕ КОПИРАТ СВИМКИ….РЕШИХ ДА СИ ИЗКОПИРАМ ТОЗИ ИНТЕРЕСН МАТЕРИАЛ ЗА НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ДА СИ ГО СЛОЖА НА ОТДЕЛЕН ФАЙЛ В КОМПЮТЪРА…НО КОГАТО ОПИТАХ ДА СИ ИЗКОПИРАМ СНИМКИТЕ СЪДЪРЖАЩИ СЕ В МАТЕРИАЛА…НЕ МОЖАХ !?!?

    • Здравейте, Здравка! Както много други сайтове, така и ние преди няколко месеца решихме да ограничим най-лесния вариант за копиране на текстове и снимки, заради недобросъвестни колеги. Некоректно, неприемливо и обидно е, когато трудът на нашите автори се краде от други “медии”. Всеки може да получи авторски текст от Lifebites.bg, ако се свърже с нас и поиска да му го предоставим при правилата ни на работа. В случая, правим го не защото искаме да ограничим достъпа на читателите ни, а да обърнем внимание на “колеги”, че в журналистиката има етика и правила, които се спазват! Всеки от нас отделя време, усилия и старание, за да напише своя материал. И когато видим лични текстове, както и снимки, да кажем на собствените ни деца, копирани и представени като труд на друг автор, съгласете се, Здравка – не е никак приятно. Разбира се, има начини, по които да се копират текстове и снимки и към момента. Но хората, които грубо и безочливо КРАДАТ текстове нямат време да го правят. Поздрави и весели празници! Вероника Лазарова, гл. редактор на Lifebites.bg

Отговор