Транссексуален баща: Шок или мила семейна картинка

транссексуален баща
Семейството на Мей - нейните двама братя, майка ѝ Агнешка и баща ѝ (втора майка) Шарлот.

Как ви се струва идеята да имате транссексуален баща? Или две майки, двама бащи, живеещи в интимен съюз и отглеждащи ви под семейния покрив?

Ужасно? Неприемливо? Ненормално?

Когато виждате подобни примери отстрани, как реагирате? Шокирани ли сте или сте склонни да ги приемете? Радвате ли се тайничко, че не сте попаднали в такова семейство или точно обратното – именно така живеете?

Наскоро попаднах на историята на тийнейджърката Мей, нейните двама братя, майка ѝ Агнешка и нейният баща – Шарлот, разказана от BBC. Именно тя ме накара да се замисля над този въпрос и да му посветя настоящата статия. Както става ясно от името – Шарлот е поредният транссексуален баща. Но и първият, с чиято лична история се запознавам отблизо, макар и виртуално.

Преди няколко години, когато Мей е 12-годишна, баща ѝ тръгва по пътя към своята драстична промяна. Започва да трансформира външния си вид по посока на усещаната от него различна вътрешна полова идентичност, която го кара да се възприема като жена. Сменя името си на Шарлот, и така полека-лека тийнейджърката и нейните братя се оказват с две майки под един покрив. Това, което истински ме развълнува в тяхната история, е, че Агнешка (майката на Мей), както и самите деца, са приели тази промяна за нещо съвсем нормално и като част от общия им път като едно истинско семейство. Вече няколко години те живеят с преобразения си транссексуален баща (майка-съпруг-съпруга) и безрезервно са приели неговата нова идентичност.

„Спомням си как, разхождайки се из къщата, видях мама (Агнешка – бел.ред.) да показва за първи път на Шарлот как да си слага грим. “

– разказва Мей и споделя, че в началото ѝ е било малко странно, тъй като дотогава не знаела какво означава терминът трансджендър. А и да заживееш изведнъж с

транссексуален баща

едва ли е толкова лесно, особено пък за един тийнейджър.

флаг
Флагът на дъгата е символ на хомо- и транссексуалните хора по света.

Агнешка – майката на Мей, си спомня, че първите дни на промяната не са били никак лесни за нея също. Но успява да се овладее. Мисълта, която я спохожда още тогава е:

„Тя (Шарлот – бел.ред.) е хваната в капан от тяло, което не желае. Странно беше, защото човекът, който е бил с теб в продължение на години, вече го няма и на негово място се появява един нов човек.“  

Самата Шарлот обаче най-сетне се чувства свободна и добре в кожата си. Тя споделя, че след трансформацията двете с Агнешка са направили всичко възможно да обединят и сближат членовете на семейството си и сега се чувстват по-задружни и сплотени от всякога.

За някои хора историята на Мей, нейните братя и родители вероятно ще се стори меко казано странна. На други недопустима. Трети ще я подминат, без да ѝ обърнат особено внимание. А някои може би ще припознаят себе си и своето семейство в нея.

В обществото ни съществуват три основни типа отношение спрямо  различните сред нас. Под различни имам предвид хората с необичайна сексуална ориентация или чувство за полова принадлежност. Гейове, лесбийки, би- и транссексуални. Както и всички останали форми, които не считам за нужно да изброявам подробно тук. Много често

първата реакция към такива хора

е отхвърлянето

Обществото не харесва различните. Не харесва индивидите, които не се вписват в установените от него норми и дълбоко възприети  морални поведенчески модели. Представителите на ЛГБТ общността често се чувстват изолирани и неразбрани, отритнати и отчуждени. Не са рядкост и случаите, в които те стават обект на безмилостни нападения, изразени чрез яростна словесна или физическа агресия.

трансджендър
“Различните” и отношението към тях е много разнообразно в различните точки по Земното кълбо.

Вторият основен тип отношение на обществото към различните е безразличието. Мнозина от нас твърдят, че просто не се интересуват от разбиранията, чувствата и живота на хората с нетрадиционна сексуална ориентация. Най-честият израз е: „Нямам нищо против тях, само да не ми се мяркат пред очите“. Тоест правим се на толерантни, но не сме съвсем такива. Затваряме си очите и се самозалъгваме, че те просто не съществуват. Избираме си да не мислим за тях и да не се вълнуваме от тяхното място под слънцето.

На трето място се нареждат онези от нас, които са наистина толерантни към представителите на хомо и транс средите. Те не само нямат нищо против различните, но и ги подкрепят в избора им да бъдат и отстояват себе си такива, каквито искат да бъдат. Както и да са пълноправни членове на обществото и да не се срамуват от нестандартните си, спрямо разбиранията на статуквото, рамки.

В различните страни по света съществува огромно разнообразие от закони, схващания и цялостно отношение към членовете на куиър обществото. В доста държави те се ползват с изключителни права и свободи. Законът подкрепя браковете помежду им, и дори правото им да стават родители. Като пример бихме посочили САЩ, Канада, Англия, Белгия, Германия, Испания и други.

В други райони обаче хомосексуалните прояви се

наказват със затвор и даже смърт  

Сред тях попадат Афганистан, Иран, Саудитска Арабия и др.

Вижте още: Първият гей парад в арабския свят

Отговор