Нищо лично: Един от начините да бъдем по-щастливи

Много често се тревожим или страдаме за неща, които изобщо не са важни. А ключът към успеха и към нашето щастие е да спрем да приемаме нещата около нас твърде лично

лично
Номерът е да не приемате нещата около себе си твърде лично Снимка: micadew via Foter.com / CC BY-SA

Хората имаме склонност да приемаме всичко, което се казва или случва около нас твърде лично. Все си мислим, че някой се опитва да ни обиди, засегне или че с недодяланата си шега иска да изтъкне недостатъците ни, за да ни злепостави.

В много случаи нещата наистина стоят така. Но какъв е смисълът да се тормозим от това какво някой се опитва да ни причини и заслужава ли си да си губим времето, мислейки за подобни дребни хора и постъпки?

Не!

Независимо дали сте прави или не като си мислите, че някой се опитва да ви обиди – това не заслужава вашето внимание. Нито изразходването на енергия, мисли, чувства… Или още по-малко време за измисляне на оправдания.

Всъщност ключът към успеха и към нашето щастие е

да спрем да приемаме нещата около нас твърде лично

Да спрем да отговаряме на нападките, независимо под каква форма идват те. С други думи, да сме над нещата, защото много често случващото се около нас в крайна сметка се оказва незначително.

Има и случаи, в които си мислите, че става въпрос за вас, но действителността е друга. Всъщност идеята, че целият свят се върти около вас е напълно сбъркана. Би било добре да я изкорените веднъж завинаги от съзнанието си. Всеки един от нас трябва да помисли дали сам да не се погрижи да превъзпита възприятията си, защото друг начин няма.


Прочетете още:  Чуждото мнение: гост или господар във вътрешния ни свят


Не може да се харесаме на всички хора, които ни заобикалят. Трябва да приемем този факт и да спрем да се стараем да е така. Какво мислят другите за нас реално няма абсолютно никакво значение. Ако възприемем този принцип, животът ни със сигурност ще стане по-спокоен, по-щастлив и много по-добър.

Ето няколко процеса, които ще усетим да се случват, когато спрем да се интересуваме от чуждото мнение и престанем да приемаме нещата твърде лично. (А това може да стане само и единствено, когато сме готови да преглътнем собственото си (голямо) его)

нищо лично
Снимка: dancing with the dead via Foter.com / CC BY-NC-ND

СВОБОДА

Неминуемо ще усетите една върховна вътрешна свобода, която до този момент не сте и подозирали, че съществува. Чувството е като на животинче, успяло да се измъкне от клетката, в която е държано цял живот. Ще усетите колко по-уверени сте в себе си и колко по-леко е на душата ви.

ТРЕВОЖНОСТ

Когато спрем да обръщаме внимание на хорските приказки и спрем да приемаме лично всяко дребно нещо, което се случва край нас – нивото ни на тревожност рязко спада. Вече няма да се притеснявате кой какво ще каже, защото просто вече няма да ви пука за това! Яко, нали?

ОЦЕНКА

Много често се тревожим или страдаме за неща, които в крайна сметка изобщо не са важни. Като по навик. Ето защо трябва да научим тялото и мозъка си да отличават важните от маловажните неща. Или иначе казано, да си дадем сметка за кои неща си струва да се вълнуваме/притесняваме/мислим и кои просто трябва да пропуснем покрай ушите/очите/мислите си. И да продължим с твърди стъпки напред.

ОСЪЗНАВАНЕ

Казват, че всеки човек е една малка Вселена. И наистина е така. Но понякога този факт ни кара да си мислим, че винаги всички говорят за нас. Или всичко, което се случва в даден момент е ЗАРАДИ НАС.

Няма такова нещо!

Много често хората около нас въобще не се интересуват от нашата особа. Връзката между двете е само в изкривената ни представа и в склонността ни да се възприемаме като център на Вселената.

Снимка: francisco_osorio via Foter.com / CC BY
Снимка: francisco_osorio via Foter.com / CC BY

ПРИЕМАНЕ

Случвало ли ви се е когато някой не е съгласен с това, което вие казвате или предлагате да ви стане обидно? Или да се засегнете, защото смятате, че не уважават мнението ви? Ако бъдете откровени (най-вече пред себе си) ще си спомните поне един подобен случай. Именно за това става въпрос.

Вместо да се обиждаме, в този случай трябва да приемем, че другият човек просто има мнение, различно от нашето. Което е напълно естествено. Когато спрем да приемаме нещата лично, шансът да станем по-широко скроени и разбиращи драстично се покачва. Така че следващия път, когато някой не е съгласен с вас, вместо да се сърдите се опитайте да разберете неговата гледна точка.

ВРЪЗКИ

Обикновено връзките между двама души се разпадат или не вървят, защото единият (или и двамата) не може да преглътне егото си и приема всяко дребно нещо твърде лично. Ако съумеете да се преборите с тези недостатъци, вие ще се превърнете в партньор-мечта. А още по-хубаво би било, ако срещнете някой, който също е осъзнал безсмислието от това да приемаме нещата твърде на сериозно и да бъдем докачливи.

ЩАСТИЕ  

Най-важната придобивка от нашата лична промяна в това доколко ни пука от чуждото мнение е щастието. Щастието, което ще усетите в себе си, веднага щом спрете да се интересувате от него. Вече няма да се чувствате затормозени, неудовлетворени или нещастни, защото не оправдавате нечии чужди очаквания.

Ще станете по-самоуверени, а това винаги прави хората по-щастливи. Кара ги да откриват красотата във всеки миг и да се наслаждават на живота, без предразсъдъци (наши или чужди).

Надяваме се, че ви накарахме да се замислите колко безсмислено е да приемате нещата твърде лично и още повече да се тревожите от това, което другите мислят или казват за вас. Бъдете смели, независими и хич да не ви пука!

Нека промяната започне… СЕГА!

Отговор