Най-големият брат на Ал Капоне – федерален агент

Историята на Джеймс Капоне, който разследва нелегалното производство и търговия на алкохол по време на Сухия режим, а след това дори охранява американския президент Кулидж. И всичко това се случва в годините, когато по-малкият му брат Ал е най-издирваният престъпник в Америка

0
брат на Ал Капоне - Джеймс
Джеймс Капоне прави впечатляваща кариера като федерален агент, докато брат му Ал се налага като цар на мафията в Чикаго.

Когато чуете фамилията Капоне, най-вероятно е веднага да се сетите за най-известното от 9-те им деца – Алфонс, когото светът познава като Ал Капоне. Не толкова популярна е историята на друг от синовете на италианските преселници Габриел и Тереза – Винченцо, когото в Америка всички наричат Джеймс. Най-големият брат на Ал Капоне става федерален агент, разследва нелегалното производство и търговия с алкохол по време на Сухия режим и дори охранява американския президент.

Какво се случва в живота на Джеймс Капоне, за да тръгне той по тотално различен път от този на своите братя?

Джеймс е роден през 1882 г. в Италия. 16-годишен бяга от дома си, за да работи в цирк. Година по-късно изпраща писмо на родителите си, за да ги извести, че е добре и да не се притесняват за него. Писмото носи пощенско клеймо от окръг Уичита, щата Канзас.

Джеймс Капоне
След като напуска дома си, Джеймс живее сред индианци и тогава се запалва по стрелбата.

Джеймс Капоне се радва на живота в Средния Запад, мести се от град в град и прави всичко възможно, за да скрие бруклинския си акцент. Той никога не разкривал италианското си потекло, оставяйки хората да си мислят, че е мексиканец, индианец или смесица от двете.

Най-големият брат на Ал Капоне

е запленен от оръжията. Става експерт след дълги часове на стрелба по празни бирени бутилки и консервни кутии.

По време на Първата световна война той се включва като доброволец в пехотата и служи във Франция, където се издига до чин лейтенант. Получава медал за точен стрелец от командира на американските експедиционни части ген. Джон Дж. Першинг. През цялото време родителите му не знаят нито къде се намира най-големият им син, нито какво се случва с него. Фамилия Капоне все пак получава новини за изчезналия си роднина, но години по-късно.

Завръщайки се от Европа, най-големият брат на Ал Капоне се озовава в градчето Хоумър в щата Небраска. За да не го свърже никой с братята му и техния престъпен бизнес,

Джеймс отново променя името си и става Ричард Харт

Прекръства се така в чест на популярния каубой от немите филми от онова време. Изглежда сякаш животът му се нарежда. През 1919 г. се жени, а по-късно става баща на трима синове. Докато останалите му братя се впускат в трафик на алкохол и други криминални дейности в Чикаго и Сисеро, Джеймс, вече като Ричард Харт, става федерален агент. Нещо повече. Той се захваща именно с разследването на нелегално производство и търговия с алкохол по време на Сухия режим – една от основните бизнес дейности на брат му Ал.

Младият Джеймс провежда множество акции, а повечето от

арестите му завършват с осъдителни присъди

Някои от тях дори са повод за сензационни заглавия в местните вестници. Успешните му акции печелят на най-големия брат на Ал Капоне прозвището Двете оръдия Харт.

Ал Капоне
Джеймс пази в тайна роднинството си с Ал Капоне (на снимката).

Свикнал да прикрива истинската си самоличност, за него не е никакъв проблем да поеме още една трудна и отговорна задача. И докато Ал  Капоне се опитва да подкупи изцяло управата в Сисеро, под прикритие неговият най-възрастен брат Ричард Харт се внедрява в редиците на местните власти, за да разследва именно корупция в управлението.

През 1923 г. обаче участва в стрелба, при която загива невинен човек. Въпреки че официалното разследване го оневинява, този инцидент оставя петно върху имиджа му. Година по-късно най-големият брат на Ал Капоне получава нов удар. Вестниците разкриват неговата голяма тайна, че има връзка с фамилията Капоне от Чикаго. Разкритието го принуждава да напусне града заедно със семейството си.

Това е моментът, когато Ричард

Харт променя отношението към семейството си

и прави опит постепенно да възстанови връзката с близките си. Веднъж в годината, без да казва и дума на жена си къде и защо отива, най-големият син на семейство Капоне пътува сам до Чикаго. Обикновено това се случва по време на празниците, когато роденият с името Винченцо Капоне агент се среща с фамилията си. Въпреки това той държи децата си далеч от прословутите им чичовци, макар през годините те да чуват за връзката на баща им с мафиотския род.

Кулидж
Най-големият брат на Ал Капоне работи и като охранител на американския президент Кулидж (на снимката).

През 1926 г. Харт става специален агент на Бюрото по индианските въпроси и се мести в индиански резерват в Джейхан в Южна Дакота. Там се ражда четвъртият му син. Любопитна подробност е, че през лятото на 1927 г., когато брат му Ал е във вихъра си и буквално коли и беси в Чикаго, той е

охранител на президента Калвин Кулидж

който заедно със семейството си е на почивка на Черните хълмове. Американският държавен глава няма никаква представа, че бодигардът му е брат на големия мафиот Ал Капоне.

Малко по-късно Харт се мести в Айдахо, близо до границата с щата Вашингтон, до индианския резерват Спокейн. Докато живее там,

арестува над 20 от най-издирваните убийци

в района. Прекарва следващите 4 години на северозапад, като се мести постоянно от един резерват в друг, преследвайки контрабандисти и престъпници. Така се сблъсква не само с бандити, но и с органите на реда, като още веднъж се разминава на косъм със затвора – този път за убийството на индианка.

През 1931 г., по време на Голямата депресия, Ричард Харт се завръща в Хоумър, Небраска като агент по забраната по време на Сухия режим. Когато забраната е отменена, през декември 1933 г. най-големият брат на Ал Капоне приема по-ниско платена работа. Налага се да работи на още няколко места, за да издържа семейството си. Въпреки това, 7 години по-късно финансовото му състояние не е никак розово. Семейството едва успява да плати сметките си за електричество и е заплашено с изключване на тока.

Джеймс Винченцо Капоне
Джеймс по време на процеса срещу брат му Ралф.

Харт трябва да преглътне гордостта си и

да помоли фамилия Капоне за помощ

Брат му Ралф – втори в организацията на Ал Капоне, настоява да се срещнат в лятната вила в Мърсър, щата Уисконсин, където да потърси помощ лично. Ричард Харт отива на срещата. Завръща се с чисто нов костюм и пачка от 100 долара. Не казва на никого как изведнъж се е замогнал.

Когато през следващото лято той отново пътува до Мърсър, за да види Ралф, го чака изненада. Заедно с Ралф там е и Ал Капоне. Освободен от затвора Алкатрас през 1939 г., един от най-известните американски гангстери се лекува от усложнения, причинени от сифилис.

През 1950 г. Ричард Харт е призован като свидетел по обвинение за укриване на данъци. Без негово знание, брат му Ралф информира федералните, че най-големият син на фамилия Капоне е действителният собственик на дома в Мърсър. За да защити брат си, Харт лъже, като потвърждава, че действително притежава имота. След процеса се завръща в дома си в Хоумър и умира две години по-късно – на 1 октомври 1952 г., когато е 60-годишен.


Прочетете още… Истории за децата на мафията

Отговор