Убийството на Распутин – монахът, който отказвал да умре

убийството на Распутин
Григорий Распутин е една от най-мистериозните личности в историята на Русия.

Убийството на Распутин е трагична история, но в стила на филмите на Чарли Чаплин. Заговорът срещу мистериозния лечител и монах е дело на хора с положение в обществото, които очевидно не виждали друг начин да отстранят издигналия се селянин от обкръжението на царя, освен да го ликвидират физически.

Сред тях са княз Феликс Юсупов, депутатът от Думата Владимир Пуришкевич, великият княз Дмитрий Павлович (Романов), доктор Станислав Лазоверт и поручик Сергей Сухотин. Всички те са  убедени, че трябва да отърват Николай II от този човек, който не е нищо друго освен “обикновен сектант” и “враг на императора”. Между другото, Дмитрий Павлович по-късно ще стане една от големите любови на знаменитата Коко Шанел, а от тази любов ще се роди парфюмът Шанел № 5, но това е друга история….

Коко Шанел и Дмитрий Павлович
Коко Шанел и Дмитрий Павлович, който участва в заговора за убийството на Распутин.

На 30 декември 1916 г. късно вечерта Феликс Юсупов

кани Распутин на гости

за да види уж болната му жена. Когато двамата пристигат в двореца, отнякъде се разнася музика. Юсупов обяснява, че има гости. Казва, че трябва да изчакат хората да си тръгнат и кани лечителя в помещение без прозорци. В него има маса, отрупана с вино и сладкарски изделия, подправени с цианкалий.

Предполагало се, че Распутин мигом ще си отиде от тоя свят. Но, както разказва впоследствие самият Юсупов,

в нощта на убийството на Распутин

се случило следното: монахът изпил цялата бутилка мадейра, но без никакъв ефект! Дали заради съчетанието със захарта, дали с алкохола или поради друга засечка…

Распутин
Мъртвият Распутин
Снимка: Unknown; died before 1.1. 1938 Public, Domain, Link

Фактът, че отровата не оказава търсения ефект затвърждава представата на младия Юсупов, че Распутин е син на дявола. Изумен Юсупов разказва на заговорниците за случилото се, взема револвер и стреля по Григорий Распутин. Монахът пада. Заговорниците се събират пред помещението, за да обмислят какво да правят с тялото. Но тук ги чака нова изненада!

Казват, че през това време Распутин става и успява да се измъкне на двора. Депутатът Пуришкевич го догонва и стреля в него още два пъти, без да улучи. Стреля отново, този път успешно. Заговорниците натоварват тялото в кола и го откарват до река Мала Невка, където го изхвърлят във водите ú.

Мнимая_могила_Распутина
Мястото, където е бил погребан Григорий Распутин, привлича последователи на култа към него и днес.

Забравят обаче да прикачат специално приготвената тежест, която да прикове тялото на убития лечител към дъното. Дни по-късно то изплува. Пренесено е в Царско село (днес град Пушкин), където Распутин е погребан. След като царската власт пада,

тялото му е изровено и изгорено

по заповед на министъра на правосъдието във Временното правителство и бъдещ негов председател Александър Керенски.

Чудесата и странните случайности, свързани с този мистериозен човек, не спират със смъртта му. Нашите читатели в зряла и още по-зряла възраст няма как да не помнят известната група Boney M и нейния фронтмен Боби Фарел, който изпя хита Ra-Ra-Rasputin – lover of the Russian Queen. Боби Фарел умира през 2010 г. Но не толкова интересна е годината, колкото датата – 30 декември, или датата на смъртта на Григорий Распутин. И мястото – Петербург, в хотел Амбасадор, на по-малко от 900 метра от двореца на Юсупов, където намира смъртта си легендарният монах.

Распутин
Вестниците от началото на миналия век разказват за убийството на Распутин.

Распутин остава в историята и с пророческата си дарба. Пророчествата си той публикува в книгата Благочестиви размишления, издадена в Санкт Петербург през 1912 г. Част от тях наистина се сбъдват. Освен че  предсказва революцията в страната си, за което споменахме вече в материала за живота му, той предчувства и разстрела на царското семейство.

“Всеки път, когато прегръщам царя и царицата-майка, момичетата, принца, изтръпвам от ужас, сякаш прегръщам мъртъвци… И тогава се моля за тези хора, тъй като в Русия те най-много се нуждаят. И се моля за семейство Романови, защото върху него пада сянката на дългото затъмнение”

– пише Распутин. Загадъчната му личност пък се оказва печеливш бранд, който в наши дни носи добри доходи на собственици на ресторанти и кафенета, кръстени на светия дявол. В един от филмите, сниман през последните години за Григорий Распутин, ролята му се изпълнява от големия френски актьор Жерар Депардийо. Така, в различните си превъплъщения призрачната фигура на Григорий Распутин продължава живота си до днес.


Прочетете още… Ермитаж – шедьовъра на Екатерина Велика

СПОДЕЛИ
Предишна статияКогато културите се сблъскват в живота и бизнеса
Следваща статияФедерико Фелини: Киното е като жена – с нейните моменти на светлина и мрак
Миглена Иванова
Като истински представител на зодията Стрелец страстно обичам пътешествията – из затънтените кътчета на България или Западните покрайнини, екзотични страни, софийските улици и дебрите на човешката душевност. Добронамереност и честност – това са качествата, които не само най-много ценя в хората, но дори и аз самата се стремя да прилагам в живота и работата си. Интересно ми е да откривам най-невероятни и вдъхновяващи истории на неочаквани места и да ги споделям с хората. Така се опитвам да дам моя принос в превръщането на света в едно по-уютно място за живеене.

Отговор