Образът на България в Когато културите се сблъскват

0
България в Когато културите се сблъскват
Българите са дисциплинирани, трудолюбиви, внимателни, диалогични...

Ключът към успеха сред българите: Хвалете техния потенциал. Бъдете открити и приятелски настроени.

Тези думи са на един изключително уважаван специалист по междукултурна комуникация. Името му е Ричард Люис и е автор на хитовата книга, която е особено популярна в бизнес средите на Запад – Когато културите се сблъскват. В третото ѝ издание от 2006 г. е включен профил на България, който е изключително любопитен и с който от Lifebites.bg решихме да ви запознаем. Преди това обаче – кой е авторът на книгата и защо заслужава внимание?

Ричард Люис Когато културите се сблъскват
Авторът на Когато културите се сблъскват Ричард Люис. CC BY-SA 3.0, Link

Ричард Люис е един от водещите британски лингвисти. Освен това казват за него, че е пътешественик. Съчетавайки езика с комуникацията и пътешествията, както и много други неща, събирани по време на дългия му професионален и житейски опит, се получава изключителен резултат. Експерт по

междукултурна комуникация, особено когато става дума за бизнес

През годините Люис живее и работи в различни европейски страни, а сред клиентите му се забелязват имената на компании и институции като Banco de España, Banque de France, Deutsche Bank, Fiat, France Telecom, Gillette, IBM, Kraft, Mercedes Benz, Microsoft, Nokia, Nestlé, Unilever, Mitsubishi, Hitachi, Световната банка и др. Прекарва пет години в Япония, където освен всичко останало е съветник на императрица Мичико и други членове на японското императорско семейство.

Говори 10 европейски и 2 азиатски езика. Автор е на няколко книги, най-хитовата и тиражираната сред тях – Когато културите се сблъскват (When Cultures Collide). Основната тема, която разглежда в труда си, е взаимодействието между различните култури. Втората (и по-голяма) част от книгата представлява обобщени профили на повечето нации по света със съвети как да ги разбираме по-добре, какво ДА правим и какво да НЕ правим, ако искаме да развиваме бизнес с тях. А категоризацията на народите, която предлага, е изключително любопитна. Известна е като Модел на Люис (вижте повече за него, като кликнете на името на модела, което е оцветено в оранжево).

Повече няма да бавим топката. Предлагаме ви откъси от частта за

България в Когато културите се сблъскват:

Ричард Люис казва, че вероятно заради произхода ни (прабългарската връзка в историята) ние българите значително се различаваме от другите славяни по отношение на ценностите и стила на комуникация:

“Българите са по-точни от повечето славяни… Те са като цяло по-спокойни и по-прагматични… Кроткост и трезвеност – по-скоро такива са разговорите между българите. Почти няма да видите разпаленост и шумни публични спорове, каквито са абсолютно нормални за сърбите например.”

И все пак, подобно на останалите славяни, при нас българите също се наблюдава широко разпространено чувство на песимизъм относно националната безнадеждност. Това, което спира развитието ни според британския специалист, е “националният песимизъм и съмненията в собствените способности“.

Основни черти на българите според Ричард Люис:
дисциплиниранитрезви
прагматичнивнимателни
упорити и инатливидобри организатори
трудолюбивиотдадени
устойчиви и издържливиподозрителни, но толерантни към чужденците
враждебно настроени към турцитеизобретателни
високо образованистарателни

“На пръв поглед българите не изглеждат припряни и забързани. Другите балкански народи дори ги смятат за прекалено бавни. Търпението определено е сред българските добродетели. Но и чужденците трябва да го проявяват, особено, ако искат да постигнат целите си.”

Тъй като прочутата книга Когато културите се сблъскват е предназначена главно за читатели от бизнес средите, заслужено Ричард Люис отделя специално внимание на поведението в делови взаимоотношения и разговори. Обяснява, че в ранните фази на запознанство или бизнес отношения ние българите сме сдържани и резервирани. Черти, които изобщо не са характерни за южните славяни.

В това отношение приличат повече на чехите и словенците

казва Люис. Забелязал е, че ние първо внимателно наблюдаваме и преценяваме събеседниците си, при това съвсем добронамерено. Обрани и сдържани сме в реакциите си, за разлика от народите от бивша Югославия, румънците или унгарците.

“Щом отмине тази първа опознавателна фаза, българите се откриват. Опитват се да поставят изискванията си постепенно, избягвайки конфронтацията винаги, когато е възможно. И по заобиколен начин, не директно.”

По време на разговори за нас се твърди, че сме отлични слушатели. Рядко прекъсваме, особено ако събеседникът е чужденец. Но пък обичаме да разговаряме и това според Люис е изкуство, което определено владеем. “Но за разлика от други южни славяни или от средиземноморските народи, българите са много по-малко склонни да изопачават или преувеличават.

“Няма да ви е трудно да харесате българите. За тях е важно да получават одобрение и признание и са способни на изключителна лоялност към всеки, който стане техен приятел. Може да ви се наложи да сте проактивни в започването на разговор, тъй като те са скромни и притеснителни и това обикновено ги кара да отстъпват. Имат нужда от насърчение и са изключително благодарни, ако им се окаже помощ.”

България в Когато културите се сблъскват
За другите балкански народи ние българите сме прекалено бавни и спокойни. Но ако се прояви към нас търпение, то ще бъде възнаградено.

Ричард Люис дава ценни съвети как да се подходи към отделните нации, когато се установяват бизнес или други взаимоотношения. По отношение на нас, той акцентира на следните неща:

“Ако правите бизнес в тази страна, имайте предвид, че това обикновено се случва на забавено темпо. Целите се поставят по-бавно и постепенно, а на българите им трябва достатъчно много време, за да ги изпълнят. Имайте предвид обаче, че тези хора имат вътрешен подтик да успяват и да се доказват и в този смисъл проявеното спрямо тях търпение може да свърши чудеса.”

“Подобно на другите балкански народи, българският е много гостоприемен и готов да сподели с гостите си и малкото, което има. В собствената си страна настояват да плащат сметките в ресторантите и други разходи, които на всичкото отгоре трудно могат да си позволят. Компенсирайте ги възможно най-добре и направете нужното да им върнете жеста, когато са на ваша почва.”

“За българите е важно яденето, пиенето, социализирането – както помежду им, така и с чуждестранни гости. Големи износители на вина, много от които с отлични качества. Покани ли ви българин да опитате от ракията му, не отказвайте. Друг български специалитет са билковите чаеве… Ако отивате на гости в български дом, купете цветя за домакинята. Не пропускайте по нещо и за децата. Изключително ценени са всякакви сладки деликатеси от Запада.”

“Българите обичат страната си и е разумно да показвате възможно най-голям интерес към всичко българско – красивата природа, добрата храна и виното, богатството на фолклора и музиката им. Струва си да се понаучите как да четете кирилица.”


Вижте още какво казва проф. Марко Семов за добродетелите на българите

Отговор