Бети Уайт: Тийнеджърката, заловена в тялото на баба

Бети Уайт
Името на Бети Уайт се свързва най-вече с телевизионните сериали Златните момичета (1985 -1992), Живот с Елизабет (1952-1955), Шоуто на Мери Тайлър Мур (1973–1977), Жега в Кливланд (2010-2015) и много други. Участва и в редица игрални филми, сред които Предложението (2009) със Сандра Бълок и Пак ли ти? (2010).

Когато се сетя за Бети Уайт, веднага се усмихвам широко. В съзнанието ми изникват номерата, които спретва на невинни младежи по улиците, докато ги снима със скрита камера за телевизионното си шоу Старчета разбойници. На 17 януари тази щура баба става на 96 г., а се чувства по-млада и по-секси от всякога.

Бети срещу Анджелина...
Бети срещу Анджелина…

За да докаже това, смело се сравнява с Анджелина Джоли, като я имитира и предизвикателно показва гол крак. И обяснява:

“Какво си мислите вие? Колкото и да не ви се вярва – и аз съм била млада! Аз съм тийнеЙджърка, заловена в тяло на баба!”

Актрисата признава, че се е подложила на пластична операция преди снимките на “Златните момичета”, въпреки че сериалът е за естественото и красиво остаряване.
Актрисата признава, че се е подложила на пластична операция преди снимките на “Златните момичета”, въпреки че сериалът е за естественото и красиво остаряване.

Ако знаеше за българската доктор Радева, Бети сигурно щеше да я хареса. На въпроса как изглежда толкова жизнена, отговаря: “Докторът ми е казал да пия по една чаша вино на ден. И аз спазвам рецептата стриктно! Може да се замени и с уиски. А водката е моето хоби”. И надига за наздравица не каква да е чаша, а такава, която

би побрала поне литър вино

Когато е сериозна (и това се случва), обяснява, че енергията, която отдава за любимите си проекти, се връща при нея удвоена. И споделя, че нейната рецепта за младост е да си постоянно зает с любимата си професия, да се оставиш да те завладеят идеите и мечтите ти, да се отдадеш на поддържането на приятелства, за да се чувстваш добре, независимо от възрастта.

Бети Уайт
Бети получава звезда на Алеята на славата в Холивуд. Снимка: Angela George, CC BY-SA 3.0, Link

Бети Уайт е истинска кино и телевизионна икона. През 2013 г. американската комедийна актриса е включена в Книгата за рекорди на Гинес като жената с най-дълга телевизионна кариера (над 70 години). В списъка с наградите си има седем статуетки Еми, една – Грами,

звезда на Алеята на славата в Холивуд

През 2015 г. получава награда от Американската тв академия за цялостен принос.


Вижте още… Най-стилния и елегентен дядо в Китай


Актрисата е родена в американското село Оук Парк, близо до Чикаго. Това е родното място на много знаменитости, сред които Ърнест Хемингуей и Ричард Бах. Американският архитект Франк Лойд Райт строи там десетки от известните си сгради. По време на Голямата депресия семейството на Бети се мести в Лос Анджелис.

Написала е 8 книги. Изявен защитник на животните.
Написала е 8 книги. Изявен защитник на животните.

Заради любовта ѝ към природата, Бети искала да стане горски стражар, но онова време професията не била достъпна за жените. Насочва се към актьорството, след като в гимназията жъне успех с главна роля в пиеса по неин сценарий.

През 40-те години обикаля телевизионни студиа, за да търси работа, но я отхвърлят, защото била “нефотогенична”. Така стартира работа в радиото. Въпреки всичко, е упорита и започва да води свое тв шоу през 1952 г.

Завършвам краткия си разказ за Бети Уайт с няколко емблематични цитата от различни нейни интервюта, които допълват образа на тази изключителна жена:
Бети Уайт
Бети се е омъжвала три пъти, но няма свои деца. Първите й два брака траят само по две години. Изглежда, че третият й съпруг Алън Лъдън е нейната голяма любов. Тя гледа трите му деца от предишен брак. А след смъртта му през 1981 г. не се омъжва отново.

“Думата “пенсиониране” не съществува в речника ми. Не се надявайте да се отървете от мен по този начин!”


Бети Уайт
Бети всъщност не си пада по младежи…

“Поддържам се във форма, като ям пържени картофки и хот дог. Помага и това, че имам къща на два етажа и много лоша памет. Постоянно ходя по стълбите нагоре-надолу.”


“Харесвам по-възрастни мъже. Естествено, на моите години нямам голям избор.”


“Няма формула, която да ти помогне да се справиш с мъката, когато загубиш любим човек. Няма да ти помогне, ако станеш професионален мрънкач. Просто пази този човек в сърцето си, припомняй си хубавите моменти, бъди благодарен за времето, което сте имали заедно.”

Бети Уайт
Бети Уайт – една щура тийнейджърка в тялото на старче разбойник.

“Старостта не е изненада, знаем, че ще дойде. Може да не си много бърз и като се погледнеш в огледалото дори може да се разочароваш, но ако още функционираш без болка, просто бъди благодарен.”


“Подкрепям гейовете. Изобщо не ме интересува кой с кого си ляга. Не мога да разбера как хората могат да са толкова негативно настроени за безброй неща. Гледайте си вашата работа и не се тревожете за другите!”


Прочетете още… историята на още един холивудски щурак – Джак Никълсън

Отговор