Джеръми Айрънс: Горд носител на Тройната корона

Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс се справя еднакво добре пред камерите и в театъра.

Той е пример за истински талант в актьорското поприще и не само. Справя се еднакво добре както пред камерите (кино и телевизионни), така и на театралната сцена. Едновременно с това е страхотен ездач и обича да градинарства. Болезнено откровен и същевременно – с неповторимо чувство за хумор. Той е изключителният британски актьор Джеръми Айрънс.

Роден е на 19 септември 1948 г. На младини изкарва 2-годишен актьорски курс в Bristol Old Vic Theatre School.

 Актьорската му кариера

започва през 1969 г. в театъра. Преди това младият Джеръми мечтаел да стане жокей, но очевидно актьорството го е привлякло толкова силно, че впоследствие се превръща в смисъл на живота му. А ездата остава просто негово хоби.

През 1984 г. Джеръми Айрънс прави своя дебют на Бродуей. За участието си в пиесата Истинското нещо на Том Стопард той е отличен с най-престижната театрална награда – Тони за най-добър актьор.

Джеръми Айрънс
Сцена от филма “Прелестни създания”. Снимка IMDB.

След театъра идва ред на телевизията. От 1971 г. до 1980-та Джеръми Айрънс се снима в няколко тв поредици. Но звездата му изгрява за големия екран през 1980 г., когато се снима в Nijinsky. Година по-късно актьорът успява да привлече общественото внимание към себе си с участието си в хитовия сериал Brideshead Revisited. Оттук натам вратите пред него се отварят широко, а кино кариерата му направо процъфтява.

През годините

Джеръми Айрънс е носител на редица престижни награди

отличия и номинации в света на актьорското майсторство. Смятаната за най-голяма сред тях е Оскар за най-добра главна мъжка роля. Печели го за участието си във филма Обрат на съдбата (1990). Печели още номинации и награди за Златен Глобус, Ейми, Ани, Тони, БАФТА и други. През 1996 г. той се превръща в 14-тия човек (9 от които актьори), спечелили т.нар. Тройна корона – наградите Оскар, Тони и Ейми.

Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс и Жулиет Бинош във филма “Вреда”. Снимка: IMDB.

Сред най-запомнящите се роли на британеца са тези във филмите: Мисията, провокативния Смъртоносна битка, Обрат на съдбата, Кафка, Къщата на духовете, Умирай трудно 3, Открадната красота, Лолита, Желязната маска, Подземия и дракони, Да бъдеш Джулия и много, много други. Тук не бива да забравяме и уникалното участие на Джеръми Айрънс в епичния мюзикъл Цар Лъв. В него той озвучава един от главните герои – Скар.

Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс със съпругата си Шиниът Кюсак.

Личният живот на звездата

е не по-малко успешен от бляскавата му кариера. Като не броим първия му брак, разбира се. През 1969 г. той се жени за своята колега Джули Халам, но съюзът помежду им е анулиран няколко месеца по-късно. Каква е причината за това така и не става ясно.

За период от близо 10 години Джеръми Айрънс се подвизава като ерген. Името му не се спряга с която и да било представителка на нежния пол. Но нещата се променят драстично през 1978 г. Тогава актьорът сключва брак с една от най-добрите ирландски актриси – Шиниът Кюсак.И така вече 38 години. Двамата актьори са щастливо женени и имат 2 деца.

Джеръми Айрънс
Джеръми Айрънс във филма “Ерагон”. Снимка: IMDB.

Джеръми Айрънс се слави като много добър ездач

и обича зимните спортове – особено ските. Умее да пее и свири на китара. Въпреки, че често се набива на очи с болезнената си откровеност, има завидно чувство за хумор. Не обича да готви, но обича да градинарства. Възхищава се и цени красотата на природата. Звездата има свой собствен замък в Ирландия, боядисан в “ръждиво оранжево”. Там той живее понастоящем. Преди няколко години Айрънс стана част и от политическия живот на местно ниво.


Вижте още: Джордж Клуни: Чистачът, който покори света на киното


Може да се изненадате, но преди Джеръми да стане големият Джеръми Айрънс, той е работил като помощник в театъра, чистач по къщите, викач и градинар. Но както добре знаем – срамна работа няма. Самият Айрънс признава в свое интервю, че всъщност никога не е изгарял от желание да бъде актьор. Слоделя, че играе, за да живее и да има живота, който иска. Актьори като Ал Пачино, казва той, живеят, за да играят.

Отговор