Юсра Мардини: Бежанката, която смая света

Юсра Мардини
Юсра Мардини

Юсра Мардини е на 21 години. Но вече има толкова наситен със събития и преживявания живот, че историята ѝ звучи почти невероятно. Като измислен сценарий за филм или поредната детска приказка, в която доброто винаги побеждава.

Юсра Мардини е сред многото хора, имали нещастието да се родят в район, където към  момента войната е ежедневие, а труповете на избитите хора (без значение военни или мирни граждани) е невъзможно да бъдат преброени. Сирия.

Именно там преди 18 години (на 5-ти март 1998 г.) се ражда нашата героиня днес. Мардини и семейството ѝ по това време живеят в столицата на страната – Дамаск. Една от най-старите столици в света, потънала в кръв вече няколко години. Още от малка Юсра тренира плуване, което ще се окаже най-важното нещо в живота ѝ за в бъдеще.

"<yoastmark

През август 2015 г. смелото момиче и нейната сестра Сара решават най-сетне да избягат далече от размирната си родина. Превръщат се в бежанки, знаят, че има голяма вероятност да загинат по пътя, но това не ги отказва. Не ги спира да тръгнат по бленувания път от Сирия към Ливан, от там към Турция, после Гърция и най-сетне мечтаната от повечето бежанци Германия. Когато достигат Турция, двете момичета се качват заедно с още 20 човека в надуваема лодка. Вместимостта ѝ е не повече от 6-7 места. От там отплават към бреговете на Европа.

По-малко от половин час след тръгването, лодката се пука и ледените води на Средиземно море започват да я пълнят отвътре. Хората изпадат в паника, тъй като едва 3-4 от тях могат да плуват.

Смъртта изглежда неизбежна

Всички мечти за нов живот, далече от войните и постоянния шум от изстрели, потъват дълбоко в океана и пускат котва на неговото дъното.

Юсра Мардини
Юсра Мардини

Кратко колебание: Юсра и Сара са две от късметлийките, които умеят да плуват и надеждата им да се спасят е още жива. Двете сестри обаче споделят по-късно, че в този кошмарен миг, сърце не им дало да изоставят останалите пътници в лодката, тъй като те безспорно щели да се удавят. С помощта на още един от пътниците, който също можел да плува, започнали да дърпат препълнената с хора и солена вода лодка към брега.

Битката за живот продължила около 3 часа. Бреговете на остров Лесбос изглеждали като мираж за премрежените и покрити със сол очи на плувците. Но въпреки съмненията, те успешно акостирали на брега. Вероятно си представяте съвсем ясно колко вътрешна сила, воля и желание за живот са необходими, за да успеят 3 крехки създания да изминат и приключат успешно това изпитание на живот и смърт – в буквалния смисъл.

След премеждието групата сирийски бежанци продължила пътя си по план и най-сетне се озовали в Германия. Юсра и Сара се установили в Берлин. И по-важното – за разлика от много техни другари по съдба, успели да се интегрират и да преобърнат живота си на 180 градуса. Неслед дълго родителите им също успешно пристигнали в германската столица. Сега семейството отново живее задружно и щастливо там.

[Прочетете още: Жените в миналото на Иран и Афганистан]

Мардини е една от участничките в "отбора на бежанците" на Олимпиадата в Рио.
Мардини е една от участничките в “отбора на бежанците” на Олимпиадата в Рио.

От октомври 2015 г.

Юсра Мардини подновява тренировките си по плуване

в Wasserfreunde Spandau 04, един от най-старите плувни клубове в Берлин. И чудото, което едва ли и тя самата е подозирала, че я очаква, става факт. Тя се превръща в участник на Олимпиадата в Рио де Жанейро. Част е от сформирания за първи път в надпреварата “олимпийски отбор на бежанците”. Първото ѝ състезание – 100 метра бътерфлай (жени) – започва много добре, като тя печели първата предварителна серия с време 1:09.21 минута. След това обаче остава 41-ва в крайното класиране от общо 45 състезателки.

Но Юсра едва ли е недоволна от представянето си. След всички перипетии, през които е преминала тази млада жена, вероятно това участие на Олимпиадата е нейната дълго чакана награда. За упоритостта, силната воля и смелостта, които това момиче безспорно притежава и проявява през всеки един ден от живота си!

Историята на Юсра Мардини е вдъхновяваща и показателна, че дори от най-тежката ситуация и съдба, винаги има път напред. Винаги има светлинка в тунела. Винаги има спасение.

Още актуална информация за плувкинята можете да откриете на официалната ѝ фен страница във Фейсбук.


Вижте още вдъхновяващата история на Филип Рибиер

Отговор