Морган Фрийман: Вярвам в Бог, защото аз съм Бог

Морган Фрийман
При него възрастта определено не е проблем. Някои от най-добрите му роли се появиха именно в последните години.

Неговият дълбок, плътен глас не може да бъде сбъркан. Макар да има леки излизания от правия път, той е и винаги ще си остане любимец на зрителите по цялото земно кълбо. Морган Фрийман. Актьор, режисьор и диктор, спечелил множество награди. Оскар, Еми, Тони, Златен глобус и какви ли още не. Но най-ценната от всички определено са сърцата на верните му почитатели.

Морган Фрийман се ражда на 1 юни 1937 г. в Мемфис, щата Тенеси. Той е най- малкото от пет деца в семейството. Майка му е учителка, а баща му – бръснар. Според ДНК анализ част от предците на актьора са роби от Нигер.

Морган Фрийман
Детството на актьора никак не е леко.

Като съвсем малък е изпратен при баба си по бащина линия – да се грижи за него. Когато става на 6 обаче, тя умира. Малкият Морган се връща да живее при майка си, вече разделила се с вечно пияния си съпруг. Следват още няколко премествания в различни градове, а на 16 години бъдещият актьор едва не умира от пневмония.

На 9 прави първите си стъпки в актьорското поприще  в училищна пиеса. Три години по-късно печели държавна театрална надпревара. Като наказание за лошо поведение е изпратен да участва в училищна пиеса. Но успява да смае всички с вродения си талант. В гимназията води радиопредаване и гласът му завладява слушателите. Както тогава, така и през цялата му предстояща кариера. През 1955 г. завършва, но въпреки влечението си към сцената, се записва и

работи като механик във военновъздушните сили на САЩ

Портретът му от този период по-късно става вдъхновение за една от най-обичаните му роли. Тази в комедията Ритни камбаната с финес (The Bucket List), където си партнира с друга голяма холивудска звезда – Джак Никълсън.

„Трудно ми е да гледам себе си на екрана. Намирам това за отегчително“.

Остава в армията 4 години. След това се мести в Лос Анджелис, където започва актьорски уроци в Pasadena Playhouse. Записва се и на уроци по танци. В началото на 60-те работи като чиновник в Los Angeles City College. Освен това участва като танцьор на Световния панаир от 1964 г. в Ню Йорк и става част от трупата на музикалния театър в Сан Франциско. През 68-а идва и дебютът му на Бродуей.

Морган Фрийман участва в продукция,  

представена от изцяло чернокож състав

Тя е част от борбите на афроамериканците да бъдат интегрирани и равнопоставени в обществото. И надеждата най-сетне да се сложи край на расисткото отношение към тях в Америка.

Морган Фрийман
В началото на екранната си кариера Морган Фрийман е привлечен от телевизията.

Превъплъщенията му на сцената продължават с пълна сила. Талантът му изпъква и първите, впоследствие многобройни, театрални награди заваляват. Хоризонтите пред него се разширяват и той е готов да тръгне с уверени стъпки към тях. Преди да стигне до „голямото кино“, минава през сапунените опери, телевизионните филми и шоупрограмите, но не се задържа дълго там. През 1971 г. се снима в Who Says I Can’t Ride a Rainbow!. И  това поставя  началото на една много бляскава и успешна кино кариера.

Започват да му предлагат роли, в началото второстепенни, но все пак важни и в добри ленти. Постепенно участията му стават все по-големи, ролите по-мащабни, а славата на таланта му достига все по-високи стъпала.

Печели Оскар за най-добра поддържаща роля

за участието си в Момиче за милиони (2004). На вратата му чукат договори за главни роли, а Морган Фрийман е готов да ги приеме и да зарадва по този начин хилядите си верни почитатели. Сред най-известните филми с негово участие се нареждат: Уличен хитрец, Изкуплението Шоушенк, Седем, Момиче за милиони, Да возиш мис Дейзи, Слава, Ритни камбаната с финес, Амистад, БСП – Бесни Страшни Пенсии, където му партнира Брус Уилис, Верижна реакция, Целуни момичетата, Робин Худ – принц на крадците и други.

„Не знам кой е любимият ми филм от всички, в които съм се снимал. Но мисля, че най-важният сред тях е Слава“.

Постепенно Морган Фрийман се превръща в четвъртия най-високо платен актьор в бокс офис класациите. И става един от двамата  чернокожи артисти в топ 5 на най-касовите холивудски изпълнители. Другият е неповторимият Еди Мърфи. Заради дълбокия си и завладяващ глас

Морган Фрийман
В “Изкуплението Шоушенг”.

Фрийман често работи и като озвучаващ актьор

От 2010 радва слуха на зрителите на популярния канал Discovery. Режисьорският му дебют идва през 1993 г. с лентата Bopha!. Но той така и не забравя първата си голяма любов – театъра. Където винаги, когато може, се връща.

„Дали има филм, за който мисля, че е трябвало да получа Оскар? Да! За всички!“

В личен план още като младеж Морган Фрийман става баща на две извънбрачни деца. Едното от които – Алфонсо Фрийман, също става актьор. През 1967-а се жени за спътницата си Джанет Адеър Брадшоу. Двамата имат две деца, но се развеждат 12 години след сватбата. През 84-та афроамериканецът облича сватбения костюм за втори път. Избраницата му е Мирна Коли-Лий. Двойката няма свои собствени деца, но осиновяват доведената внучка на актьора от първия му брак и я отглеждат заедно. През 2008 г. става ясно, че краят и на тази връзка е дошъл. Ала самото дело по развода им е финализирано цели 2 години по-късно.

На 65-годишна възраст Морган Фрийман за пореден път ни доказа, че

никога не е късно да сбъднеш мечтите си

Той изкарва курсове и взема лиценз за пилот. След което става собственик на цели 3 частни самолети. Разполага и със собствена лодка на Карибите. На нея обаче успява да се радва едва веднъж годишно заради натоварения си график. Относно религиозните си вярвания холивудската звезда споделя:

„Мисля, че ние сме създали Бог. Така че, ако вярвам в него, а аз вярвам, то е защото смятам, че аз самият съм Бог“.

Морган Фрийман
Във филма “Обир със стил” (2017).

И има право да вярва в това, особено след тежката катастрофа, която претърпява в нощта на 3 август 2008 г. Колата, която кара, се блъска и се преобръща няколко пъти на пътя. Той и спътницата му са измъкнати от возилото с хидравлично спасително устройство, наречено Челюстите на живота. Пораженията за актьора не са малко. Счупено ляво рамо, ръка и лакът, но за щастие остава жив и постепенно се възстановява. Като причина за инцидента се сочи употребата на алкохол, преди да седне зад волана.

През май 2018 г. Могран Фрийман е обвинен в друго престъпление.

Сексуален тормоз над 8 жени

Други осем човека пък потвърждават, че са били свидетели на непристойно поведение от негова страна към дамите. Данните са оповестени от разследване на CNN. Фриймън обаче категорично отрича да е имал подобни намерения или съзнателно да е упражнявал подобен тормоз над когото и да било. Той поднесе публично извинение, в което каза:

„Всеки, който ме познава или е работил с мен, знае, че аз не съм някой, който умишлено ще обиди или съзнателно ще накара някого да се чувства неспокоен. Извинявам се на всеки, който се е почувствал неудобно или неуважително – никога не съм целял това“.


Вижте още: Брус Уилис: Или как никога не е късно да станеш звезда

Отговор