15 пътешественически книги, които ще ви обогатят

0
пътешественически книги
Лимитирана серия от най-известните книги на писателя-пътешественик Брус Чатуин, издадени от известната модна къща Burberry.

Повечето пътешественически книги са нещо като актьора Хари Дийн Стантън на документалния жанр. Въпреки че някои от тях са адски добри, те винаги остават встрани от светлините на прожекторите. Обикновено са засенчени от далеч по-популярните художествени творби на авторите си.

Книгите за пътешествия могат да бъдат изключително комплексни и удовлетворяващи, да разказват по удивителен начин за хора, места, история, изкуство, култура, храна и философия. Те могат да съдържат едновременно елементи на есе и репортаж, но някак винаги остават

извън литературните класации

В повечето случаи критиката не се отнася към тях с необходимото уважение, сякаш те са литературната версия на сладникав коктейл с боднато в него плажно чадърче. Нещо леко, което се консумира на плажа… 

Предлагаме ви класация на 15 от най-великите пътешественически книги на всички времена. За съжаление, повечето от тях не са преведени на български език – грешка, която се надяваме, че ще бъде поправена някой ден.


Големият железопътен базар (1975)
Пол Теру

Големият железопътен базар (1975) - Пол Теру
Големият железопътен базар (1975) от Пол Теру

Първата и вероятно най-добра книга на известния американски пътешественик Пол Теру разказва за четиримесечното му пътешествие с влак от Лондон до Токио и обратно и основни герои в нея са хората, които писателят среща по пътя си. Теру описва приключенията си в Европа, Азия и Близкия Изток и създава класика в най-добрите британски традиции на пътеписа от първо лице, която вдъхновява цяло поколение писатели-пътешественици след него.


Вижте още: Американският пътешественик Пол Теру за България


Арабски пясъци (1959)
Уилфред Тесиджър

Арабски пясъци (1959) от Уилфред Тесиджър
Арабски пясъци (1959) от Уилфред Тесиджър

Роден в Етиопия в семейството на британски дипломат, Уилфред Тесиджър (1910 – 2003) прекарва пет години в пътуване сред бедуините на Арабския полуостров, търсейки спасение от потисничеството на западното общество. По време на скитанията си, Тесиджър става първият човек, който прекосява Руб ел Хали – една от най-големите пясъчни пустини в света, известна още като Празния квадрант на Арабия.


В Патагония (1977)
Брус Чатуин

В Патагония (1977) от Брус Чатуин
В Патагония (1977) от Брус Чатуин

През 1972 г. известният британски писател Брус Чатуин се отправя на шестмесечно пътешествие из “най-отдалеченото кътче на Земята” – областта Патагония в Аржентина. Чатуин пътува от Рио Негро до най-южния град на света Ушуая. Авторът отхвърля традиционните литературни похвати и представя един кубистичен портрет на мястото и обитателите му.


News from Tartary: A Journey from Peking to Kashmir (1936)
Питър Флеминг

News from Tartary: A Journey from Peking to Kashmir (1936) - Питър Флеминг
News from Tartary: A Journey from Peking to Kashmir (1936) от Питър Флеминг

През 1935 г. Питър Флеминг, брат на създателя на Джеймс Бонд Иън Флеминг,  предприема 5600-километрова, 7-месечна експедиция от Пекин до Кашмир, Индия в компанията на очарователна шведка. Флеминг е журналист и това несъмнено се е отразило върху завладяващия ритъм на книгата, която мнозина смятат за един от най-добрите пътеписи за Китай, създавани някога.


Пътят към Oкcиaнa (1937)
Робърт Байрон

Пътят към Oкcиaнa (1937) - Робърт Байрон
Пътят към Oкcиaнa (1937) от Робърт Байрон

Пътят към Oкcиaнa e еклектичен, обсебен от архитектурата пътепис, нaпиcaн пoд фopмaтa нa днeвник, който разказва за експедицията на Байрон през 1933-1934 г. из Близкия Изток. Байрон преминава през Бейрут, Йерусалим, Багдад и Техеран до Оксиана – страната на Окс, както е старинното име на река Амударя на границата на Афганистан и бившия Съветски съюз.


Кон-Тики (1948)
Тур Хейердал

Кон-Тики (1948) - Тур Хейердал
Кон-Тики (1948) на Тур Хейердал

Тази култова книга е добре позната на българския читател още от 1964 г., когато е издадена за пръв път у нас. Тя разказва за приключенията на норвежкия морски биолог Тур Хейердал, който става световно известен след като през 1947 г. успява да пропътува около 8 хил. км за 101 дни от Южна Америка до островите Туамоту със сала Кон-Тики. По този начин Хейердал доказва, че Полинезийските острови са били заселени от перуански мореплаватели, които са пътували със салове от балсово дърво през Тихия океан. (Прочетете книгата тук)


A Time of Gifts (1977)
Патрик Лий Фермор

A Time of Gifts (1977) от Патрик Лий Фермор
A Time of Gifts (1977) от Патрик Лий Фермор

Първа част от трилогията на сър Патрик Лий Фермор, която описва пътешествието му от Холандия до Истанбул през 1933-34 г., за което преди време ви разказахме. Фермор минава през Германия, Унгария, Румъния и България в рамките на една година и през това време успява да научи три езика, между които и малко български. Трилогията за пътешествията на Фермор се допълва от книгите Between the Woods and the Water (1986) и The Broken Road (2013).


Вижте още… Невероятните приключения на сър Патрик Лий Фермор в България


My Life as an Explorer (1925)
Свен Хедин

My Life as an Explorer (1925) - Свен Хедин
My Life as an Explorer (1925) на Свен Хедин

В продължение на три десетилетия в края на XIX и началото на XX в. шведският географ Свен Хедин пътува по Пътя на коприната и открива отдавна изгубени градове, картографира неизвестни преди това на Запада реки и вижда повече от Централна Азия от всеки друг европеец преди него. Когато е публикувана за пръв път през 20-те години на миналия век, книгата My Life as an Explorer бързо се превръща в световен бестселър и е загубила малко от привлекателността си днес.


Земя на хората (1939)
Антоан дьо Сент-Екзюпери

Wind, Sand, and Stars (1939) - Антоан дьо Сент-Екзюпери
Пътешественически книги: Wind, Sand, and Stars (1939) на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Мнозина познават Екзюпери най-вече като автор на класиката Малкият принц, но френският писател също така е и известен авантюрист. Поетичните му размишления върху това как човек да изживее живота си възможно най-добре, комбинирани със спомените му за различни приключения по времето, когато пренася поща над Сахара и Андите, превръщат Wind, Sand, and Stars в задължителна книга за всеки любител на приключенската литература.


Down and Out in Paris and London (1933)
Джордж Оруел

Down and Out in Paris and London (1933) - Джордж Оруел
Down and Out in Paris and London (1933) на Джордж Оруел

Книгата е написана докато Оруел буквално се бори за физическото си оцеляване в Париж през 30-те години на миналия век и представя френската столица в съвсем различна светлина, далеч от захаросаността на пощенските картички.

“След като я прочетете никога повече няма да можете да ядете в бистро в квартала Сен Жермен без да си мислите за младия Оруел, който работи до изнемогване в кухнята си”, казва за книгата американската писателка Адриан Милър.


Вижте още… Джордж Оруел: Невежеството е сила


Sea and Sardinia (1921)
Д. Х. Лорънс

Sea and Sardinia (1921) - Д. Х. Лорънс
Sea and Sardinia (1921) на Д. Х. Лорънс

Едно деветдневно посещение на остров Сардиния през 1921 г. вдъхновява най-известната документална книга на Д. Х. Лорънс, който днес е познат най-вече като автор на романа Любовникът на лейди Чатърли. Окъпаните в слънчева светлина градчета, пенливото, самотно Средиземно море, природата – дори днес малко неща са се променили в Сардиния, който Лорънс описва като “остров, изгубен между Европа и Африка, непринадлежащ на никого”.


Снежният леопард (1978)
Питър Матисен

Снежният леопард (1978) - Питър Матисен
Снежният леопард (1978) на Питър Матисен

Тази книга описва по изключително живописен начин двумесечната експедиция в Хималаите в търсене на снежния леопард, която Матисен предприема през 1973г. заедно с естествоизпитателя Джордж Шалър. В книгата се усеща влиянието на такива пътешественици и естествоизпитатели като Ричард Бъртън, Хенри Мортън Станли, Ърнест Хенри Шакълтън, Александър фон Хумболт и Чарлз Дарвин.


Музите са чути (1956)
Труман Капоти

Музите са чути (1956) - Труман Капоти
Музите са чути (1956) на Труман Капоти

Десетилетие преди да се превърне в литературна знаменитост с Хладнокръвно, легендарният американски писател Труман Капоти придружава американската трупа на джаз-операта Порги и Бес в Ленинград през 1955 г. Музите са чути е сатирично описание на пътуването на трупата с влак по маршрута Западен – Източен Берлин – Варшава – Москва – Ленинград, в години, в които това изглежда почти немислимо и е перфектната прелюдия към творчеството на зрелия Капоти.


A Short Walk in the Hindu Kush (1958)
Ерик Нюби

A Short Walk in the Hindu Kush (1958) - Ерик Нюби
A Short Walk in the Hindu Kush (1958) на Ерик Нюби

Дебютът на самоукия приключенец Ерик Нюби описва неуспешния му опит да изкачи един от най-трудните върхове в Афганистан. По онова време Нюби работи в модния бизнес и няма никакъв опит като планинар, с изключение на “експедиция” в скалистите части на Уелс. Нюби описва срещата си с известния пътешественик Уилфред Тесиджър, който му се присмива, че спи върху надуваем матрак и това е само един от многото истерично комични моменти в книгата.


Пътешествие с Чарли: В търсене на Америка
Джoн Cтaйнбeк

Пътешествие с Чарли: В търсене на Америка на Стайнбек
“Пътешествие с Чарли: В търсене на Америка” на Стайнбек

Пpeз 1960 г. американският нобелов лауреат Джoн Cтaйнбeк, който по онова време е на 58 години се отправя на епично пътешествие из Америка заедно с френския си пудел Чарли. В резултат от това тримесечно пътуване с преустроен кампер се ражда книгата Пътешествие с Чарли, в която Стайнбек преоткрива родината си и в която стига заключението, че “човек не може да се завърне у дома”.


Вижте още… Американка обиколи 7-те чудеса на света за 13 дни

Отговор