Джак Никълсън: Аз съм все така луд отвътре

Джак Никълсън
Джак Никълсън

Той е един от най-разпознаваемите американски актьори и режисьори, задържал се в занаята повече от 60 години! Превъплътил се в страхотно разнообразни по своята същност роли – от комедийни и романтични образи до психопати и садистични типове. Той е Джак Никълсън.

Трудно е да си представите един от най-обаятелните мъже в историята на Холивуд (който обаче в никакъв случай не е и най-големият красавец сред актьорите и никога не е имал самочувствието на такъв), пенсиониран, казвайки:

“Когато сложа слънчевите си очила, аз съм Джак Никълсън. Когато съм без тях – съм един дебел и стар човек.”

Никълсън има общо 12 номинации за Оскар, което го прави

най-номинирания актьор в Холивуд

Печели наградата за най-добър актьор 2 пъти, първият, от които за ролята си във филма Полет над кукувиче гнездо (1975). Вторият Оскар получава повече от 20 години по-късно за ролята си в романтичната комедия Колкото толкова (1997). Никълсън взима и наградата за поддържаща роля на Академията през 1985-та година за своето превъплъщение в Думи на нежност (където си партнира с Шърли Маклейн). Така американецът се превръща в един от броящите се на пръстите на едната ръка актьори, които са удостоени с цели 3 награди Оскар.

Никълсън е един от само двамата актьори, номинирани за това, че са играли във всяка една декада от 1960 година до 2000-та. Другият е (любимият ни) Майкъл Кейн. Актьорският талант на Джак Никълсън е потвърден и с 6 награди Златен Глобус, както и няколко други отличия през годините.

Джак Никълсън
Джак Никълсън е сред най-разпознаваемите актьори на Холивуд.

Но преди да се стигне до успешната му актьорска кариера, в живота на Джак се прокрадва една дълбоко пазена тайна за неговите истински родители.

Той е роден на 22 април 1937 г. в Ню Джърси, а истинското му име е Джон Джоузеф Никълсън. Отгледан е от своите баба и дядо като техен син, а майка му – Джун, се представяла за негова сестра. (Сходна е и историята на още един известен и талантлив мъж – Ерик Клептън, за когото ви разказахме съвсем наскоро).

Това се наложило, защото когато забременяла тя била едва 17-годишна, неомъжена и несигурна по отношение на един важен въпрос: кой е бащата на бебето – нейният официален партньор или мениджърът ѝ, с когото работела като пътуващ актьор в развлекателни шоу-програми.

Тази тайна била пазена от Никълсън през целия му съзнателен живот

Истината излязла наяве през 1974 г., когато разследващи репортери от списание Time открили тези лични факти от живота на актьора и го информирали, че неговата „сестра“ Джун, всъщност е биологичната му майка, а другата му „сестра“ Лорейн е негова леля. В този момент неговата досега смятана за майка баба и истинската му майка Джун вече не били сред живите.

Шокиращо, но не и фатално! Така приел новината самият той. По-късно Никълсън споделя, че това е драматично събитие, но не би го нарекъл травматично. Той допълва, че е станал достатъчно устойчив психически преди момента, в който е разбрал истината за своя произход, за да не може да се справи с тази новина.

[Прочетете още: Bucket list – да откриеш радостта от живота]

Джак Никълсън
Актьорът е известен с разнообразните роли, в които се е превъплъщавал.

Звездата се жени само веднъж през целия си живот, но е имал неедна любовни връзки и общо 6 деца. Най-известна сред тях е аферата му с актрисата Анжелика Хюстън, с която се събират и разделят няколко пъти.

Според слуховете Джак е

един от най-видните плейбои сред актьорите

и е преспал с над 2000 представителки на нежния пол. Въпреки това, към днешна дата той живее сам и твърди, че за това са виновни именно клюките по негов адрес. Според актьора, любовният му живот бил засегнат, тъй като заради славата му на плейбой, жените около него се страхували да му се доверят.

След като работи активно от 1957 г.  до 2010 г., през 2013-та Джак Никълсън официално обяви, че излиза в пенсия. 

Днес в Lifebites.bg ще споделим с вас някои от най-запомнящите се думи, изречени от него през годините.

Джак Никълсън
През 1989 г. Никълсън влиза в ролята на Жокера в култовия “Батман”.

“Знаете ли, сега когато всичко вече е казано и направено, дълбоко в сърцето си, аз все още живея с илюзията, че по принцип хората мислят за мен като за изгряващ млад актьор.”


“Бирата е най-добрата напитка на света, мамка му!”


“Имало е моменти в живота ми, когато съм се чувствал неустоимо привлекателен за жените. Сега не съм такъв и това ме натъжава.”

Джак Никълсън
Джак Никълсън е известен като един от най-харесваните мъже в Холивуд.

“Аз просто обичам изкуството, изпитвам истинско удоволствие от него. Имам много чудесни картини и всеки път, когато ги гледам, виждам нещо различно.”


“Мразя да давам съвети, защото хората не ги приемат!”


“Моето мото е: Повече добри времена!”


“Винаги съм си знаел, че няма да има никого до мен, за да ми помогне и да ме подкрепи емоционално, че сам трябва да свърша всичко, което трябва да бъде направено.”


“Аз определено съм все така луд отвътре.”


“Почти всеки човек е щастлив да оглупее от любов.”

Джак Никълсън
Макар да е имал немалко любовни афери, днес актьорът е сам.

“Такааа… По-младата жена е мода, но не е мода непременно подходяща за мен. А какво значи по-млада жена? Имам предвид, аз съм доста възрастен вече. Почти всеки е по-млад от мен!”


“Има само двама души, които би трябвало да лъжеш в живота си – полицията и гаджето си.”


“Преди, ако се случеше да остана сам 2-3 вечери подред, започвах да пиша поеми за самоубийството.”


“Минутата, в която не научаваш нищо ново, вярвам е тази, в която си умрял.”

Джак Никълсън
Джак Никълсън има богата колекция от награди.

За актьорите всяка тяхна роля е важна, защото са дали най-доброто от себе си, за да се получи. Защото са живяли в тялото и мислите на героя си. Затова обобщение като най-добрите роли на еди-кой-си звучи леко неточно, но не можем да минем и без подобни класации, нали така?

И въпреки че десет е малко число, за да бъдат изброени ролите, с които неповторимият Джак Никълсън ще остане в сърцата на зрителите и почитателите си, вижте считаните за Топ 10 на най-добрите роли на актьора във видеото по-долу.


Вижте още 10 сериала с известни холивудски актьори

Отговор