Джунко Табеи – първата жена, покорила Еверест

Джунко Табеи
Джунко Табеи е първата жена, покорила Еверест.

Връх Еверест несъмнено е мечтата на всеки планинар. За някои сбъдната, за други недостижима, а за трети – последното място, на което е стъпил кракът им. И именно заради мистиката, в която осемхилядникът е обвит и трудността на изкачването му, сякаш сме свикнали да си представяме основно мъже, които са успели да го покорят. Японката Джунко Табеи обаче разбива това клише и остава завинаги в историята като

първата жена, качила се успешно на Еверест

Освен това тя е и първата жена, покорила Седемте върха. Тоест – най-високият връх на всеки от седемте континента на планетата.

Джунко Табеи е родена на 22 септември 1939 г. Мястото е градче, намиращо се на територията на Фукушима в Япония. Тя е петото от общо седем деца в семейството. Расте като хилаво и болнаво дете. Въпреки това или пък именно заради това, още 10-годишна смелата японка се записва на курсове по планинско катерене. То я увлича, а Джунко Табеи е пленена от планините и тяхното обхождане. Родителите ѝ обаче не могат да си позволят да подпомагат такова скъпо хоби и тя успява да участва в едва няколко експедиции по време на ученическите си години.

женски клуб
Табеи е създател на първият по рода си Женски планински клуб в Япония.

Джунко Табеи продължава да катери върхове

и по време на своето следване. А през 1969 г. основава свой собствен планински клуб. Това е първият по рода си Женски клуб по катерене в Япония.  По-късно Джунко Табеи заявява, че женският клуб е създаден от нея  най-вече в отговор на постоянното ѝ дискриминиране от страна на мъжете. Някои отказвали да се катерят с нея само поради факта, че е жена. А други дори я обвинявали, че интересът ѝ към планинарството е провокиран от единствената цел да си намери съпруг.

Японката обаче успява да удържи атаките и да намери път за себе си и останалите дами напред към върховете. До 1972 г. Табеи вече е едно от най-разпознаваемите за японците лица в алпинизма. Зад гърба си има няколко преодолени доста тежки дестинации. В това число Килиманджаро в Танзания, Маккинли в САЩ и планинският масив Винсън в Антарктика.

Джунко Табеи
Джунко Табеи е първата жена изкачила Седемте върха.

Така през 1975 г. Джунко Табеи и нейният планински клуб вече са готови да поемат към

най-опасния и жадуван връх в света – Еверест

15 човека. Сред тях учители, програмист, психолог… Всички те работещи хора, тръгнали към най-голямото приключение в живота си. Колкото до нашата героиня днес – по това време тя е 35-годишна и вече е майка, но това не я спира. Нито пък хапливите думи, поднесени ѝ съвсем наскоро, според които жените трябва да си гледат децата, а не да търсят финансиране за експедиции.

В крайна сметка 15 смели жени заминават и се завръщат триумфално от Еверест. И вече никой не може да оспори качествата им или да ги обявява за по-неспособни от мъжете-планинари.

Най-високият връх в света е поредното, но не и последното предизвикателство за Джунко Табеи. Самата тя споделя в интервю за Агенция Франс Прес през 2003 г., че ако имаше възможността и парите не би изкачила отново Еверест, а би се устремила към друг връх, който не е посещавала досега. И го прави. През целия си живот японката не спира да изкачва планини и върхове из целия свят.


Вижте още… Поля Павлова: Да стигнеш до покрива на света


И така до 20 октомври 2016 г. На тази дата 77-годишната  Джунко Табеи се отправи към последното си пътуване нагорекъм небето. Причината – рак. Но изненадващо за някои и не – за други, тя не спира да се катери и да обикаля върховете по света дори по време на своето заболяване.

Животът и постиженията на Джунко Табеи са били и винаги ще бъдат

вдъхновение за жените по света

Прекрасен пример за това, че когато нямаш възможности, трябва да намираш начини. Това е и поредното доказателство, че волята, духът и желанието са по-важни от всичко останало. Както и че именно те стоят много по-високо от всякакви материални притежания, писани и неписани правила за поведение и дори над каквито и да било схващания на обществото.

Отговор