Интернет глупотевини без ограничения

Не приемайте всичко в глобалната мрежа за чиста монета. Мислете, когато четете и споделяйте разумно

Интернет
Един от сайтовете, които прекопираха сензацията за безумната глоба на СЕМ.

Каква е една от съществените разлики между хората, живеещи през 2015 г. и тези 70 години по-рано? Интернет. Достъпът до огромното количество информация, който ни осигурява глобалната мрежа.

Фактът, че можеш да научиш стотици неща само за няколко минути с минимални усилия като натискането на клавишите на компютъра. Да станеш по-умен много по-бързо от хората на твоята възраст, живели преди 70 години… Или да станеш за смях, пак със същата скорост.

Какво имам предвид ли?

Фактът, че в интернет пространството като огромни риби плуват всевъзможни глупотевини, измислици и обикновени дезинформации, които хората приемат за чиста монета… И

Първо: чиято достоверност никога не проверяват,

преди

Второ: да ги копират и споделят с приятелите си в някоя от социалните мрежи.

Един неотдавнашен случай е (дез)информацията, че СЕМ е глобила тв водещата Виктория Петрова за използването в ефир на израза “циганско лято”. “Новината” се появи в поне два популярни сайта (преди да бъде изтрита). А шефът на медийния регулатор Георги Лозанов я опроверга в коментар под пост на колега във Фейсбук. След това и официално коментира темата пред някои медии.

Интернет
Друг от Интернет сайтовете, който прекопира “новината” за нелепата глоба.

Вместо да потърсят някой от СЕМ за коментар, други вестници и сайтове моментално прекопираха сензацията, като започнаха да се позовават един на друг, а  стотици възмутени българи я споделиха в мрежата… Без някой (от медиите или читателите) да постави под съмнение достоверността на информацията. И да се постарае да забележи кой е източникът, от който излиза тя.

Няма да навлизам в дейтали по този казус. Дали това е недобронамерен акт от някой “почитател” на СЕМ или обикновена партенка за опит за привличане на читателски интерес и внимание… Всеки от нас – и като журналист, и като читател, може да бъде подведен. Идеята ми е да обърна внимание на един детайл:

Хора, внимайте какво четете и какво споделяте в Интернет

Не приемайте безрезервно всичко, което така щедро и безплатно ви се предлага и предоставя в глобалната мрежа.

Имайте едно наум, че в интернет пространството, включително и в приеманата за институция Уикипедия голяма част от информацията се качва от случайни хора. Те по невнимание (или нарочно), могат да допуснат грешки.

Не споделяйте с лека ръка всяка “новина”, която ви се стори интересна и сензационна

И още нещо! Пазете магическите рецепти за алтернативно лечение на различни болести за себе си и близките си. Никой от нас не е лекар, няма необходимото образование и в желанието си да даде съвет, насока за помощ и избавление от нещо лошо, всъщност може да навреди на околните! (Като известна бабина рецепта за лечение с газ на рак и още 100 болести. Чудно защо тогава Здравната каса плаща за толкова много други лекарства…)

Мислете, когато четете и споделяйте разумно. Защото вместо по-умни и информирани, лесно можем да станем за смях.

Ненужно е да се разпространява невежество!

P.S. В допълнение ще кажа само, че дори авторитетът Карбовски в един момент отдели от времето си да напише яростен коментар по повод постовете на “гадже” на новоизбаран софийски общинар… Но не намери такова, за да направи бърза проверка дали в списъка с общински съветници в столицата все пак има човек на име Ибрям.


Четете още: Трупове в интернет

Отговор