Имена от историята: Българки за пример

Тези 7 жени от историята на страната ни заслужават да ги запомним и да се гордеем с тях!

0
имена
Имена на достойни българки, които си струва да знаем.

Има имена, които ежедневно се превъртат по медиите. И остават там. Има и такива, за които повечето от съвременните българи не са чували. Тези имена не са в новинарските емисии и светските колони. Те са в историята на страната ни.

Lifebites.bg ви представя една кратка, но стойностна класация. Седем българки, за които си заслужава да бъде писано. Защото са жени за пример!

И техните имена ще останат в историята.

Райна Касабова

Първата жена в света, участвала в боен полет 

Райна Касабова
Книга за Райна Касабова.

Името ú е Райна Касабова, родена е през 1897 г. и още на 15 години се включва като доброволка в болница по време на Балканската война. Това я прави първата българска милосърдна сестра. През октомври 1912 г. над обсадения Одрин е извършен първият боен полет от български летци, следват още полети, в един от които Райна Касабова лети като наблюдател и хвърля позиви с призив да се спрат кръвопролитията.

В нейна чест Любен Овчаров пише Полетът на самарянката: Документална повест за Райна Касабова.


Донка Ушлинова 

Българката с четири ордена “За храброст”

Донка Ушлинова
Донка Ушлинова – от имената, които впечатляват, а не са познати или поне не достатъчно.

Родена през 1885 г., Донка Ушлинова се включва в четата на Славейко Арсов на 17 години и участва в десетки сражения на Илинденско-Преображенското въстание, в Балканската и в Първата световна война. Омъжва се на 15 години, но докато мъжът ú е на гурбет, започва да я задиря чифлик-сайбията на селото.

Донка го убива с помощта на свои роднини, с които бяга в гората. Там намират четата на Славейко Арсов. Осъдена е задочно от османските власти, а къщата ú е разрушена. Участията ú във войните по-късно й носи четири ордена За храброст.


 

Анастасия Димитрова

Първата българска светска учителка 

Анастасия Димитрова
Анастасия Димитрова.

Родената преди 200 години Анастасия Димитрова е била революционерка за времето си. Получава образованието си в Калоферския девически манастир и през 1841 г. в килия към църквата Св. Николай в Плевен открива първото девическо взаимно училище, издържано от врачанския епископ Агапий.

Момичетата, които завършвали училището, били едни от най-будните и дейни за времето си жени в българското образование. Те откривали после

нови девически училища

и в други градове и така допринасяли и за издигането на жената в обществото тогава. Освен това, от съпруга си, който бил лекар, Димитрова усвоила и познанията за лечението на някои болести. Помагала е на много страдащи и е устройвала беседи на тема здравна хигиена.

Станка Николица Спасо-Еленина

Станка Икономова
Станка Икономова, снимка: Държавна агенция “Архиви”, Дигитален архив

Българката, направила първите стъпки към еманципацията

Може да се каже, че за полагането им у нас допринася Станка Николица Спасо-Еленина (по съпруг – Станка Икономова). Една от първите български поетеси, тя е и първата, която превежда книгата на сръбския писател Доситей Обрадович Две приказки за славните жени и за Аза человекомразеца. Четиво, което поставя открито въпроса за еманципацията на жената за пръв път по нашите земи и което е въведено като учебно помагало в някои родни училища през Възраждането.


Елисавета Карамихайлова

Елисавета Карамихайлова
Елисавета Карамихайлова също е от не особено популярните, но особено заслужили имена. Снимка: History of Physics Museum, via Wikimedia

Първата хабилитирана преподавателка в СУ

С диплома от Първа софийска девическа гимназия и с докторска степен по физика и математика от Виенския университет, Елисавета Карамихайлова е работила върху радиолуминисценцията. След два неуспешни опита да стане доцент по физика в Института по физика на Софийския университет, през 1939 г. тя започва да чете лекции по експериментална атомна физика и радиоактивност, ставайки първата жена хабилитиран преподавател във висшето учебно заведение.

След пенсиониране на главния професор заема неговото място. Завещала е цялото си имущество, включително и бащината си къща, на БАН.


Елеонора Българска

царица Екатерина Българска
Сватбата на цар Фердинанд I и царица Елеонора Българска

Съоснователката на Българския Червен кръст

Макар бракът ú с цар Фердинанд I да не бил по любов, царица Елеонора Българска все пак се е радвала на такава от народа. Всички я харесвали, защото била състрадателна и грижовна. По нейна инициатива е създаден фонд за събиране на средства за построяване на отделни сгради на

институтите за глухи и за слепи деца

Царицата създава и Детския санаториум за лечение на костна туберкулоза край Варна, успява да спаси от събаряне Боянската църква, организира курсове за милосърдни сестри (самата тя е била такава на фронта) и заедно с княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска основава Българския Червен кръст.


Фани Попова-Мутафова

Фани Попова-Мустафова
Фани Попова-Мутафова.

Най-високият връх в историческите ни романи

Достига го Фани Попова-Мутафова с нейните омагьосващи пресъздавания на исторически събития. Книгите ú, като Солунският чудотворец, Дъщерята на Калояна, Йоан Асен II, Последният Асеновец и други, могат да накарат всяко дете да заобича историята. Но освен талантлив автор, Фани Попова-Мутафова е била и един от най-добрите ни преводачи от италиански.

Имала е епически размах на писането – всяка година издавала по книга, а първите ú са посветени на мистичния подвиг на майчинството и жената. За писателката поетът Кирил Христов казва:

“Най-високият връх, достигнат от българска жена, който напълно я изравнява с мъжа.”


Вижте още ключови… факти за България и нас българите

Отговор