9 абсурдни факта за богатството на Пабло Ескобар

0
Пабло Ескобар
Колумбийския паспорт на Пабло Ескобар.

Преди време ви разказахме за Narcosсериала на Netflix, който е базиран на истинската история на Пабло Ескобар (1949-1993). Колумбийският наркобос се ражда в семейството на беден фермер и за по-малко от две десетилетия се превръща в един от най-влиятелните хора в света.

Предлагаме ви 9 абсурдни факта за богатството на Пабло Ескобар, които звучат като фикция, но не са…


Пабло Ескобар
Пабло Ескобар

1. Пабло Ескобар и ръководеният от него картел Меделин са отговорни за 80% от трафика на кокаин в света. През 70-те и 80-те години, четири от всеки петима американци, които използват кокаин, са снабдявани с него от Ел Патрон, както е наричан Ескобар. 


Пабло Ескобар
Ескобар е принуден да си купи самолет за парите.

2. Ескобар прави по $60 млн. на ден от трафика на кокаин, или около $22 млрд. годишно. В един момент той е принуден да купи самолет Learjet, с който да пренася балите с пари – около $100 млн. на курс.


Пабло Ескобар
Плъховете изяждат по няколко милиарда всяка година – буквално.

3. Ескобар прави толкова много пари от трафика на кокаин, че не успява да ги препира достатъчно бързо и плъховете и влагата “изяждат” около $2 млрд. от тях всяка година.


 

Пабло Ескобар
2500 долара месечно за ластици за пачките с пари!

4. Складирането на балите с пари е само един от проблемите на Ескобар. Според брата на наркобоса Роберто, картелът в Меделин харчи около $2500 месечно за ластици, с които опакова банкнотите.


Пабло Ескобар
Колумбийският Робин Худ.

5. Ескобар често е наричан Робин Худ от сънародниците си, за които построява къщи, 70 игрища за футбол и зоологическа градина. Наркобосът също така предлага да заплати националния дълг на Колумбия, който е $10 млрд.


Пабло Ескобар
Пабло Ескобар със семейството си.

6. Според сина на Ескобар Пабло, който променя фамилното си име на Марокин, един ден през 80-те баща му изгаря $2 млн., за да стопли семейството си, докато се крият от полицията в планините около Меделин.


Пабло Ескобар
Екзекутор на съдии и полицаи.

7. Ескобар е отговорен за убийствата на 200 съдии и над 1000 полицаи. През 1991 г. той сключва сделка с колумбийското правителство да лежи в затвор, проектиран лично от него и кръстен Катедралата.


Пабло Ескобар
15 тона кокаин на ден.

8. Ескобар прекарва по 15 тона кокаин в САЩ всеки ден. По-голямата част от дрогата е вкарвана през Флорида, като просто е хвърляна от въздуха в морето. От там е транспортирана с моторници до брега.


Пабло Ескобар
Пабло Ескобар със сина си пред Белия дом във Вашингтон.

9. Ескобар присъства в списъка на най-богатите хора в света в продължение на 7 поредни години – от 1987 г. до 1993 г. Богатството му е оценявано на $30 млрд., което го прави 7-ия най-богат човек в света.


Четете още: Кокаиновата истерия в САЩ през 70-те и 80-те в реклами

Отговор