Hara Kiri – вулгарният предшественик на Charlie Hebdo

0
Hara Kiri
Кориците на Hara Kiri са шокиращи дори и днес.

На 7 януари 2015 г. беше извършен атентат в редакцията на сатиричното списание Charlie Hebdo в Париж, при който загиват дванадесет сътрудници на изданието. Шокът от случилото се е още по-голям поради факта, че Франция е страна с традиции в борбата за свобода на словотоОнова, което малцина пропуснаха да отбележат е, че Charlie Hebdo, чийто първи брой излиза през 1970 г., не идва от нищото. Негов първопроходник е месечното сатирично списание Hara Kiri, създадено десетилетие по-рано, през 1960 г. 

Франсоа Кавана Жорж Берние
Франсоа Кавана (вляво) и Жорж Берние през 90-те години.

Hara Kiri е основано от френските журналисти Жорж Берние, Франсоа Кавана и Фред Аристид. Списанието и по-точно кориците му, са меко казано скандални – те са толкова

перверзни, странни и дръзки

че дори днес, повече от половин век по-късно, продължават да шокират.


Вижте още: За журналистиката, нейната свобода и обективност

Hara Kiri Хара Кири
Hara Kiri се родее с американски издания като Mad и National Lampoon.

Hara Kiri е едно от онези бунтарски списания, които в началото на 60-те се родеят с американски издания като Mad и National Lampoon. В първите години от съществуването му, в Hara Kiri работят карикатуристът Жан Анри Гастон Жиро (познат с псевдонима Мьобиус), както и

колегите му Волински и Кабу, които бяха убити при терористичните атаки

в редакцията на Charlie Hebdo през януари 2015 г.

Жорж Волински Hara Kiri
Жорж Волински е един от карикатуристите, които работят за Hara Kiri.

Едни от основните мишени на Hara Kiri са държавните институции и църквата. Вулгарният хумор на списанието явно идва в повече на засегнатите, защото през годините то е

забранявано многократно от френското правителство

Първата забрана е от 1961 г. и продължава половин година. В следващите години Hara Kiri достига тираж от 250 хил. бройки.

Hara Kiri е забранено отново през юни, 1966 г., но френският министър-председател Жорж Помпиду отстъпва след масирана кампания с писма от читатели и списанието започва да излиза отново през 1967 г. По онова време тиражът му е между 80 хил. и 100 хил. бройки и то е толкова успешно, че през 1969 г. започва да излиза седмичната му версия, наречена Hara Kiri Hebdo.

 Charlie Hebdo
Първият брой на Charlie Hebdo излиза на 23 ноември, 1970 г. с ироничното заглавие Във Франция няма цензура.

На 9 ноември, 1970 г. в градчето Коломбе ле дьоз Еглиз умира бившият френски президент Шарл де Гол. Hara Kiri Hebdo излиза със заглавие Трагичен купон в Коломбе: 1 умрял, с което критикува факта, че смъртта на Де Гол е широко отразена от медиите, за разлика от инцидента осем дни по-рано, при който в дискотеката Club Cinq-Sept загиват 146 души, голяма част от които тийнейджъри.

Иронията на Hara Kiri Hebdo остава неразбрана от френското правителство, което решава, че това е гавра с паметта на Де Гол и

Hara Kiri Hebdo е забранено завинаги

Така на негово място се появява добре познатото днес сатирично списание Charlie Hebdo. Според карикатуриста Жорж Волински думата Charlie в заглавието е референция към Шарл Де Гол, но също така и към героя Чарли Браун от поредицата карикатури Peanuts на Чарлс М. Шулц.

Hara Kiri Хара Кири
Осмиване на исляма под формата на “реклама” на мултифункционален кухненски роботл

С годините Hara Kiri затъва в дългове и през 1986 г. е продадено на италианска компания. На следващата година списанието е забранено за пореден път заради порнографски изображения. В края на 1989 г. Hara Kiri спира да излиза, този път окончателно. В следващите години са правени многократни опити за неговото реанимиране, всичките до един неуспешни.


Ако сте любопитни и искате да видите повече, Lifebites.bg ви предоставя възможността да видите всичките 249 корици на Hara Kiri в галерията по-долу:


 

Отговор