Най-цветният скандал в света на изкуството

0
скандал
Инсталацията „Стрелба в ъгъла“ на Аниш Капур от негово участие в берлинския музей „Мартин-Гропиус Бау“.

За какво мислите, че се вихри най-големият скандал между съвременните художници и артисти? За цветовете, разбира се! Големите имена в света на изкуството в момента водят битки за най-розовото розово, най-зеленото зелено, най-жълтото жълто и т.н. Историята стига дори до най-бляскавото бляскаво. А иронията е, че

този цветен скандал започва заради черното

И по-точно – най-черното черно. Преди малко повече от година главният виновник за скандала – британският скулптор от индийски произход Аниш Капур, закупи изключителните права върху най-тъмния материал в света.

Става дума за Vantablack, разработен през 2014 г. от британската компания Surrey NanoSystems за промишлена употреба. Той е толкова наситено черен, че поглъща 99.965% от светлината дори когато повърхността, върху която е нанесен, е лъскава или с текстура.

В резултат, 3D обекти, покрити с тънък слой Vantablack, могат да изглеждат като плоски и дори като вдлъбнати. “Толкова е черно, че нашите спектрометри не могат да го измерят”, казват от компанията създател. Т. нар.

ефект черна дупка

е бил разработен с помощта на експерти от цял свят – художници, химици, хора от козметичната индустрия и дори архитектурни изследователи.

скандал
Аниш Капур

Аниш Капур обявява намеренията си да използва новия цвят още преди създаването му. Но когато веществото е на прага да излезе на пазара, скулпторът решава да закупи правата върху него. И да го обяви за свой личен материал, за да не могат други артисти да го използват.

Между другото, тъкмо Капур, по съвсем друг повод е заявявал, че: “Най-черното черно е онова, което носим в душите си.”

От Surrey NanoSystems не виждат противоречието. Напротив. Гордеят се, че могат да станат част от ефектните творби с кухини и отражения, дело на художник от такъв ранг. Описват артиста като “виждащ неща, които другите хора не могат”. Само че владеенето на изключителни права върху даден цвят е

прецедент в изкуството

И много колеги на Капур изразяват възмущението си от така стеклите се обстоятелства. Крисчън Фър, например, известен като най-младия художник, рисувал английската кралица, смятал да използва Vantablack в поредица свои картини. Сега, заради монопола на Капур, ще трябва да се ограничи.

“Това не е правилно – материал да принадлежи само на един човек!”

ядосва се Фър. Оправданието на Капур пък е, че е припознаван като експериментатор по отношение на материалността на обектите.

Той има нужда от нови оръжия, за да дезориентира публиката. “Vantablack е на границата между имагинерното и действителното. Той е по-тънък от слой боя и е нещо физическо, което не можете да видите“, радва се арт монополистът.

скандал
Стюарт Семпъл

С нарастването на радостта му се увеличават и враговете в скандала срещу Капур. За да му отмъсти, британският художник Стюарт Семпъл създава

най-розовото розово

Малкото бурканче флуоресцентен прах се продава в специално създадения от Семпъл онлайн магазин CultureHustle. От там може да я закупи всеки, освен… Аниш Капур! Продажбата на сайта е придружена от юридически обвързваща декларация. С нея потребителите потвърждават, че не са Аниш Капур, че не са свързани с него и не закупуват материала от негово име и за негова употреба.

Как мислите – дали скулпторът не се е сдобил все пак със забраненото за него най-розово розово? Абсурдното е, че той и останалите хора на изкуството, замесени в цветния скандал, използват като главно изразно средство в спора не собствения си талант.

Заяждането е онлайн

На мегдана на интернет – социалните мрежи. Затова пък се случва по доста креативен начин. Розовият пигмент на Стюарт Семпъл се озова в ръцете на Капур: в неприличен жест в Instagram. В отговор Семпъл сподели видео, в което прави знака на мира, а вдигнатите му два пръста са в доста черен нюанс на черното. Започнаха догадки дали това е тъкмо Vantablack.

скандал
Жестът на Капур

Междувременно Семпъл продължава да създава нови пигменти. След розовото последва най-бляскавият блясък на света – Diamond Dust. В онлайн магазина му вече се предлагат и най-зеленото зелено, най-жълтото жълто… Не закъсня и

новото най-черно черно

Black 2.0 e реакцията на Семпъл срещу Vantablack 2.0. Боята отново е достъпна за всеки, който я иска. С изключение на Капур. “Той ще получи урок и да се надяваме, че ще се научи да споделя цветовете си в бъдеще”, заканва се Семпъл.

Основното предимство на Black 2.0 пред конкурента в този арт скандал е, че е далеч по-достъпен за употреба (стига да не се казвате Аниш Капур). Vantablack е промишлена разработка и изисква специфична апаратура – вакумна камера, обработка с допълнителни химикали и нагряване до температура от 100 градуса.

Освен това черното на Семпъл е и ароматно. Предлага се с ухание на череша! И има матиращ ефект. Самият му създател отбелязва: “Това може да не е най-черното черно в света, но пак е по-добро от него. Защото то, на практика, не се използва от художници.”

скандал
Отговорът на Семпъл

Въпреки разкритието, че Капур пази за себе си почти неизползваем материал, можете да видите черното му в реална творба. Бюст, който на пръв поглед изглежда плосък, а не триизмерен, е изложен в лондонския Музей на науката до юни.

За мнозина целият този скандал е по-скоро принципен. Сам по себе си произведение на изкуството. Ала за Семпъл  е въпрос на чест и той тръгва по следите на

розовите предатели

Погнал е лондонската галерия Lisson и обвинява служителите ѝ, че са предоставили розовата боя на Капур (за онази неприлична снимка). Освен за компенсация от галерията, Семпъл настоява и за извинение от Капур:

“Жестът му въздейства негативно върху цялата общност. Той трябва да каже, че съжалява за нараняването на чувствата на всички. Да се откаже от своите изключителни права. И да напише 100 пъти:

“Ще бъда добър и ще споделям моите цветове!”


Прочетете още… Густав Климт – любовчията с хипи визия и голямо сърце

Отговор