Иван Вукадинов – българският художник, покорил Рим

0
Иван Вукадинов
Иван Вукадинов е известен с това, че рядко продава свои картини.

Казват, че Иван Вукадинов е най-енигматичният български художник. Роден е на 19 март 1932 г. в Ломница, Трънско. Той е сред творците, които рядко продават свои картини, а до себе си допуска малцина избрани. Сред тях е журналистът Иво Димитров, който е не само познавач на изкуството му, но и негов близък приятел. По случай

рождения ден на Иван Вукадинов

Иво Димитров публикува кратък текст за художника в личния си Фейсбук профил, който Lifebites.bg получи разрешение да сподели с читателите си. Разширен вариант може да прочетете в статията му, която ще се появи идната седмица във вестник Галерия. Някои от най-известните картини на Вукадинов пък може да разгледате в галерията ни по-долу. 

Иван Вукадинов
Иван Вукадинов

“В неделя най-великият ни съвременен художник Иван Вукадинов навършва 85 години*! Маестрото не влиза в щампи, избягва публичните появи, не се вписва в общата суматоха. Ако има мъдрец в живописта, това е Иван Вукадинов. Покойният му колега Тома Трифоновски го нарича Господ на българската живопис.

Преди повече от четири десетилетия Вукадинов

спира дъха на италианската публика

с четири изложби в Арецо, после в Музея на етруското изкуство в Гросето, в двореца Гамбакорти в Пиза и в римската галерия Маргутина, на улицата на изкуствата Виа Маргута. Империята на изкуствата е на колене пред таланта му, а Римската академия предлага професорско място на българина.

В Ла насионале Фенена Бартоломей пише за Вукадинов: “Това е творец с огромна съзидателна мощ, художник с богат чар, голяма култура и необикновена подготовка. От този художник всичко ни е непознато, дори гласът.”

“Не се случва всеки ден български художник да покори Рим”

– пише Паезе сера.

Неподправеният възторг на Италия събужда у нас типичната за племето ни завист и злоба. Официалните български власти обидно отказват на музея във Ватикана да откупи произведения на Вукадинов срещу умопомрачителни за времето си суми и така той да стане първият балкански художник в най-престижната колекция. Но бездарието и завистта не успяват да пречупят великия художник. Той се затваря в ателието и се посвещава изцяло на изкуството си, но отказва да излага творбите си.

Неговото творчество е пропито със символите, съмненията и знаците на Балканите.

“Рисувам така, че всеки да усети откъде ми е коренът – България”

– казва Вукадинов. – Нашето старо изкуство е различно, силно, внушително, тревожно и завладяващо!”

Така приковават и платната на Иван Вукадинов. Свръхчовешката му прецизност смразява. При Маестрото всичко е изчислено до последния детайл или милиметър от живописната площ. Естетическата виртуозност продължава да го извисява, създавайки усещането за вечност и непреходност. Защото след картини на Иван Вукадинов дълго време е невъзможно да се гледа друго. Сега, на 85 Иван е жизнен като момче. Младее и то много! Да е жив и здрав, защото е от хората, които са темелите на нацията!

*Текстът е публикуван през 2017 г.


Вижте още… прекрасните портрети на българки, които създава художничката Мария Илиева

Отговор