Джеймс Баучер и мислите му за България

Наричат Джеймс Баучер ирландец с българско сърце. Отстоява българската кауза с отдаденост, на която могат да завидят мнозина родни политици. Но не загърбва обективността и истината нито за миг. Позволява си дори да критикува остро същата тази България. Но дори и тогава – със загриженост и от обич.

Джеймс Баучер е един от най-влиятелните журналисти за времето си. В мнението му се вслушват министри, премиери и дори царе. Пожелава да умре в България и да бъде погребан до Рилския манастир. На място, където обича да ходи приживе и да съзерцава манастира, потънал в мисли. Оказана му е тази чест – единственият чужденец, който е допуснат толкова близо до обителта за вечни времена.

Джеймс Баучер оставя много и трайни следи

Джеймс Баучер
Ирландецът с българско сърце Джеймс Баучер в българска носия.

и си струва да се говори за него. В Джеймс Баучер – ирландецът с българско сърце ви разказахме за тази изключителна личност, за страстта му към България и българския фолклор. Lifebites.bg събра няколко откъса от статиите, които Баучер пише за нашата страна. Ето как е виждал той България в края на 19-и и началото на 20-и век.


“Българите пострадаха по-жестоко от турското нашествие, отколкото който и да било друг християнски народ на полуострова. Тяхното географско положение в сърцето на региона ги изолира от християнския свят и ги излага на набезите на турските армии, които прекосяват страната им по време на военните действия срещу Австрия и Русия.”

“Българите се оказват изправени не само пред силата на Исляма, но и пред враждебността на съседните християнски народи.”


“Наистина българите имат малко приятели, но те не показват никакво униние. Тяхната твърдост, проницателност, безкрайна упоритост, както и тяхната трезва оценка и интуитивна мъдрост и късметът, който ги съпровожда досега, може още веднъж да бъдат споходени от добрия шанс.”

Ръченица
Ръченица – емблематична картина. Българският танц, танцуван от ирландеца Джеймс Баучер и нарисуван от чеха Ян Мърквичка.
“Българите направиха чудеса. След подписването на Берлинския договор те са принудени да живеят в условия, които в никакъв случай не могат да се нарекат благоприятни за развитието им. Нямат активни приятели, но пък разполагат с много активни и безскрупулни врагове. Наемни убийци шетат из страната с цел да ликвидират най-изявените граждани. Чужди емисари предизвикват безредици с най-долни средства. Налага се да се бият със сърбите и да живеят под постоянната заплаха от окупация от неимоверно по-силен враг. Те се справиха с тези трудности с тиха смелост и упорство. Черти, с които всеки народ би се гордял. Те доказаха, че са възможно най-достойни за отхвърляне на робството.”

“Да се иска Цариброд за Сърбия, за да не бъде нападната от България, е все едно да се иска Кент за Германия, за да не бъде нападната от Англия. Български жестокости? Да не би британското правителство никога да не е изгаряло село?”


Вижте още: Илинден, Преображение, Кръстовден – най-голямото българско въстание

СПОДЕЛИ
Предишна статияГеорги Георгиев-Гец: Актьорът, който живееше за сцената
Следваща статияГолата холандска азбука
Кристина Колева
По натура съм любопитка, по душа съм скиталка. Само с това мога да обясня факта, че от няколко години живея в чужбина, макар от цялото си сърце да обичам България. Обичам да се смея, плаша се от скуката. Естествено, дай ми да пътувам, да срещам нови хора, да опознавам нови места. Обикновено съм кротка, но вътре в мен винаги напира една бунтарка. Всъщност, затова станах журналист преди има-няма 20 години. Обичам да разказвам, но преди това внимателно проверявам всяка подадена ми информация. Това трябва да е изкривяване, придобито от годините работа като разследващ журналист. А може пък точно заради тази страст да станах такава. Разследвала съм случаи на корупция и злоупотреби с власт в известно телевизионно предаване. Вярвам, че журналистиката е призвание на всеки, който иска да промени света около себе си и има волята да преследва тази цел.

Отговор