9 неща, които може би не знаете за Сталин

3
Сталин
Снимка, направена през 1911 г. © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS

Йозиф Висарионович Сталин се ражда през 1878 г. в Гори, Тифлиска губерния на Руската империя, в семейството на крепостни селяни. Той е най-малкото, трето дете на Екатерина и Бесарион Джугашвили, но единственото, което оцелява. Семейната трагедия се допълва и от баща му, който се пристрастява към алкохола и след време напуска дома им.

Сталин
Като ученик в Семинарията през 1894 г.

Майката на Сталин държи синът ú да стане свещеник. Проблемът е, че по времето, когато се опитва да го запише на подготвителни курсове, бъдещият ръководител на създадената по-късно огромна империя – Съветски съюз, не говори и дума руски език. От ранна възраст Сталин проявява упорство и твърд характер и в крайна сметка не само научава руски, но е приет в Тифлиската духовна семинария.

Вижте още 9 интересни факта за съветския вожд, които може би ще ви изненадат.


1. Името на Сталин означава Човек от стомана

Истината е, че Йосиф Сталин се ражда като Иосеб Бесарионис дзе Джугашвили. Когато е 30-годишен решава да промени името си. Избира фамилията Сталин заради смисъла ú – Човек от стомана. Съвсем в стилистиката на историите за супер герои от комиксите.


2. Мистерия с рождената му дата

Официалната дата на раждане на руския диктатор е 18 декември 1879 г. Според руския календар това е 6 декември. Самият Сталин решава, че ще впише като рождена датата 21 декември, а за година на раждане посочва – 1881 г.


3. Напуска училище

Спорно е защо го е направил. Според някои източници бъдещият лидер не можел да си позволи да плаща за обучението си. Според други – е отстранен от училище заради антицарските си виждания. Факт е, че през май 1899 г. е изключен от семинарията, след като без извинителна причина не се явява на заключителните си изпити.


Stalin_1902
Така е изглеждал през 1902 г.

4. Сталин обичал да гледа филми

Бил е направо маниак. (Подобно на Ким Чен Ир, за чийто странности ви разказахме наскоро.) Та, Сталин имал частно кино във всяка от къщите си. Любимите му филми били тези на Джон Уейн. Съветският диктатор харесвал много и американските актьори Спенсър Трейси и Кларк Гейбъл. Не си падал обаче по целувки и голи сцени и затова забранил присъствието им в съветското кино.


5. Обичал да пие вино

Любимото му вино било грузинско с лек плодов вкус на малини.


6. Харесвал много класическа музика

Любимият му музикант бил пианистката Мария Юдина. За първи път я чул по радиото и толкова се вдъхновил от изпълнението ú на концерт за пиано на Моцарт, че пожелал да се сдобие с негов запис.


Joseph Stalin
Сталин бил ценител на музикалното изкуство.

7. Съветският диктатор често хапвал сациви-грузински специалитет от пиле с орехи

Освен изключително вкусен, той е и доста труден за приготвяне. (Какво храни са предпочитали други диктатори – вижте тук.)


8. Сталин е отговорен за смъртта на най-малко 20 млн. души

Самият той казва:

Смъртта на един човек е трагедия, а на един милион е статистика.”

По време на управлението му той е отговорен за смъртта на 20 млн. граждани и още толкова войници и цивилни, които загиват по време на Втората Световна война.


9. Пишел поезия

Колкото и да е странно – това наистина е така. Съветският диктатор е обичал изкуството във всичките му форми. Като ученик публикува няколко стихотворения на грузински в местни списания, а през 1907 г. едно от тях дори е включено в антология на грузинската поезия.


Вижте още… Консуматорството в  СССР и съветският Некерман

3 КОМЕНТАРА

 1. С какво точно е отговорен за жертвите от ВСВ, след като не той я започва, а само се брани? А жертвите на самия Сталин от репресии са силно преувеличени, по пропагандни подбуди – подобно на нашите жертви на комунизма, дето вече се водят стотици хиляди… А са били не повече от няколко хиляди, повечето – представители на властта и разни мошеници…

  • Абсолютно съгласен!
   Демонизирането на Сталин е абсолютно целенасочено прокарвано в медии, учебници и книги, филми и т.н., защото мошениците и тарикатите, от всякакви страни, не са можели да си правят далаверките си за сметка на обикновените честни хора, на народа!
   Сталин много е объркал плановете на глобалната олигархия!
   За това и много го мразят.

  • Преувеличаването на жертвите е нещо, което усърдно се използва, за да се отклонява вниманието на хората от неговите трудове, които откровено казано намират приложение в модерният европейски свят.
   Например идеята за съкратен 5-6часов работен ден, която въведоха финландците е изложена от Сталин в неговите трудове.

   Като цяло, както е казал самият той: След смъртта ми на гробът ми ще се изсипе много боклук, но вятърът на историята, ще го отвее…

Отговор