10 вдъхновяващи жени, които промениха живота ни

0
вдъхновяващи жени
Наистина вдъхновяващи - хора като тях ни учат на смелост да бъдем различни

Те са вдъхновяващи. Дават ни добър пример. Мотивират ни да сме силни, да ставаме отново на следващата сутрин и да опитваме, докато не се получи. Учат ни да бъдем различни. И ни оставят наследство – един нов, също толкова различен свят. Вижте как тези десет вдъхновяващи жени промениха начина, по който мислим, забавляваме се, работим и… мечтаем!

1. БИЛИ ДЖИЙН КИНГ и Битката на половете

вдъхновяващи
Били Джийн Кинг, 1978 г., снимка: qtschlepper via Foter.com / CC BY-ND

Бившата американска тенисистка е легенда в световния спорт и носител на 20 титли от Уимбълдън. Но онова, с което ще я запомним, е победата ѝ над тенис шампиона Боби Ригс през 1973 г. в двубоя, известен като Битката на половете. Поводът за мача е изказване на Ригс, който твърдял, че мъжете са по-добрите атлети.

Резултатът е 6-4, 6-3, 6-3, а срещата е предавана пряко по националните телевизии в САЩ и е гледана от 40 милиона зрители.

Ако беше загубила, Били Джийн щеше да върне жените с 50 години назад.

“Девет от нас, жени в професионалния тенис, имахме договори за по 1 долар през 1970 г.”, спомня си тенис звездата в интервюто за TEDWomen по-надолу. “Борихме се за това, всяко момиче, родено където и да е по света, стига да е достатъчно добро, да може да се състезава и да се издържа от това. Не ставаше въпрос само за нашето поколение, а за тези поколения след нас.”

2. КАТРИН ХЕПБЪРН и панталоните

Една от най-ярките звезди на Холивуд, известна със своята непримиримост към хорското тесногръдие и с това, че докрай отстоява своите избори. А също и със спечелените от нея 4 награди Оскар (за ролите ѝ в Познай кой ще дойде на вечеря, Лъвът през зимата, На златното езеро и Утринна слава) – рекорд, ненадминат и до днес, който ѝ носи славата на златното момиче на Холивуд.

“Ако се подчиняваш на всички правила, пропускаш цялото удоволствие.”

Така е смятала актрисата с бунтарски дух и… специфичен стил. Нейното неконвенционално и неконформистко мислене било категорично заявено с избора ѝ на мъжко облекло. Та, ако се чудите, кой е направил панталоните обществено приемливи за жени – считайте Катрин за най-известния нарушител на табуто за онези времена.

[Прочетете още… Шест души, които промениха света през 2015 г.]

вдъхновяващи жени
Ех тези вдъхновяващи жени! Катрин Хепбърн с поглед ала “Знам какво искам”, снимка: María Luisa Lizárraga via Foter.com / CC BY-SA

3. ЛЕЙДИ ДАЯНА, принцесата на народа

Имаше защо да я наричат така. Макар да не е от случайно семейство (баща ѝ е виконт и е близък с кралската фамилия), лейди Ди минава през характерните за всеки млад човек разочарования. Не успява да стане балерина заради високия си ръст, налага ѝ се да работи като детегледачка и сервитьорка, за капак се омъжва за човек (макар и принц), който така и не прежалва бившата си.

вдъхновяващи жени
Лейди Ди, каквато всички я помним. Снимка: paisleyorguk via Foter.com / CC BY

Към края на живота си обаче Принцесата на народа сбъдва приказката за голямата и споделена любов. А днес всички я помним като дамата от кралския двор, посветила дните си на бедните и онеправданите. И като жената, която ни накара да вярваме, че:

“Всеки има нужда да бъде оценен. Всеки има потенциала да даде нещо.”

4. ОПРА и добрият пример

Или по-точно – пример за това, как дори да си от лоша среда, можеш да създадеш нещо добро. Майката на Опра била прислужница, “баща ѝ” (който след време се оказва, че е друг мъж) ги напуска скоро след раждането. Бъдещата тв водеща е отглеждана в ужасяващи условия. Била е изнасилвана от приятели на майка си, а братята и сестрите ѝ или умират (от СПИН, наркотици и т.н.), или са дадени за осиновяване.

вдъхновяващи жени
Сутрешните тв блокове дължат много на Опра. Снимка: lwpkommunikacio via Foter.com / CC BY

Но вижте я сега! Опра е:

  • първата жена от афроамерикански произход, застанала зад микрофона на радио предаване (още докато е в гимназията!)
  • първата жена, която продуцира сама собствено телевизионно предаване;
  • най-високоплатената тв водеща и най-богатата жена от афроамерикански произход за ХХ век.

“Бъдете благодарни за това, което имате, и ще имате повече. Ако се фокусирате върху това, което нямате, никога, никога няма да имате достатъчно.”

съветва водещата, без която сутрешните тв блокове нямаше да са това, което са днес.

5. ФЛОРЪНС НАЙТИНГЕЙЛ и грижата за другия

вдъхновяващи жени
Флорънс Найтингейл, известна като Дамата с лампата. Снимка: Internet Archive Book Images via Foter.com / No known copyright restrictions

Наричали я Дамата с лампата – заради късните обиколки, които правила през нощта, за да нагледа пациентите си. По време на Кримската война Найтингейл, в ролята си на медицинска сестра, се грижела за ранените войници.

Страстта и всеотдайността ѝ, както и усилията ѝ за подобряване на санитарните условия (системи за вентилация и канализация в болниците, болничен персонал, преминал задължително през необходимата подготовка, и строга статистическа обработка на цялата информация), спасили много животи и променили обществените нагласи към нейната професия.

“Чувствата се изхабяват с думите. Трябва да ги дестилираме в действия, които водят до резултати.”

е казвала Дамата с лампата и организатор на първото в света училище за милосърдни сестри (при болница Свети Тома в Лондон).

Следващите 5 примера за вдъхновяващи жени, променили живота ни – на СЛЕДВАЩАТА СТРАНИЦА.

Отговор