Консуматорството в СССР и съветския Некерман

0
СССР - Некерман

Преди време ви разказахме как една американска изложба на пластмасови предмети от ежедневието осъществява същинска идеологическа диверсия спрямо комунистическия режим у нас, през 1963 г., в разгара на Студената война. Няколко години по-рано нещо подобно се случва и в Съветския съюз (СССР).

Никита Хрушчов пие Pepsi под зоркия поглед на вицепрезидента на САЩ Ричард Никсън по време на Американското национално изложение през 1959 г.
Никита Хрушчов опитва Pepsi под зоркия поглед на вицепрезидента на САЩ Ричард Никсън по време на Американската национална изложба в Москва през 1959 г.

През 1959 г. в Москва гостува т. нар. Американско национално изложение, чиято цел е да демонстрира продуктивността и високия стандарт на живот на САЩ.

Всъщност скритата цел на американците е да се опитат да накарат Съветския съюз да намали производството на продукти от тежката индустрия и да се ориентират към

производството на стоки за консумация

Това би означавало едно – по-малко суровини за производството на оръжия. Американското национално изложение се провежда цели 23 пъти в следващите 30 години и е посетено от близо 20 млн. съветски граждани.

david-riesman
Дейвид Ризман

“Руският народ няма дълго да търпи управници, които им дават танкове и шпиони вместо прахосмукачки и козметични салони”

– отбелязва американският социолог Дейвид Ризман.

Той смята, че съветските власти трябва да помислят за производството на потребителски стоки, за да успокоят масовото неудовлетворение.

Потреблението обаче не е нещо ново за СССР

То се заражда още през 30-те години, а от 1935 г. в повечето съветски градове се изграждат огромни универсални магазини и купуването на материални стоки се превръща в символ на съветския икономически успех.

Съветски граждани
Съветски граждани разглеждат най-новите американски автомобили на Американската национална изложба през 1959 г.

Преди това консуматорството е смятано за вредно за благото на обществото. В следващите години обаче съветските власти започват да отделят сериозно внимание на производството на стоки за бита като перални, прахосмукачки и шевни машини.


Вижте още… как са изглеждали някои от участничките в конкурсите за красота на бившия Съветски съюз


Материалното изобилие е особено характерно за режима на Никита Хрушчов (1953 – 1964). Съветският партиен вожд обещава свободен достъп до стоки с надеждата да осигури легитимността си. То е в основата на социалните, културните и икономически реформи, които се случват по т. нар. Размразяване.

soviet-commodity-dictionary-b
В Товарный словарь подробно са описани почти всички стоки за народно потребление.

В периода 1956-1961 г. в СССР излизат девет тома от т.нар. Товарный словарь. Той е нещо като социалистическия отговор на западногерманския Neckermann и американския Sears. Книжките демонстрират

желанието на Съветския съюз за материален просперитет

В него са описани детайлно почти всички стоки за народно потребление в СССР по онова време. Днес тези страници ни дават възможност за уникален поглед към действителността от онова време. Цялото съдържание на каталога също така е достъпно и онлайн.

Вижте страници от Товарный словарь в галерията по-долу.

Отговор