Франк Синатра: Покорител на сърца с тъмна страна

Франк Синатра
Франк Синатра е сочен като пример за великолепен външен вид и неподражаем стил на обличане.

По време на своя дълъг и изпълнен с приключения живот Франк Синатра изпява едни от най-незабравимите песни на всички времена. Играе в много филми, в повечето от които също пее, но това е съвсем логично и разбираемо, нали?! Големият артист участва и в многобройни шоу и тв програми, представления и мюзикъли. Награждаван е с десетки, а може би стотици награди – както музикални, така и за кино, телевизия и др. А кристално сините му очи му спечелват не само прозвището Ol’Blue Eyes (Старите сини очи), но и сърцата и въздишките на милиони почитателки по цялото земно кълбо.

А това, което отличава Франк Синатра от много негови колеги, е уникалният стил и безупречен външен вид. Както на сцената, така и в ежедневния живот. Той е смятан за еталон в елегантния стил на обличане с винаги впечатляващия си външен вид.

Франсис Албърт Синатра, както е рожденото име на певеца, се ражда в Хоубоукън, Ню Джърси на 12 декември 1915 г. в семейството на италиански емигранти. Дебюта си в музиката прави още съвсем малък. Създава творчеството си по слух. До края на живота си. Въпреки брилянтната му кариера

Франк Синатра така и никога не се научава да чете и пише по ноти

Първоначално потенциалът му се разгръща по време на т.нар. суинг ера. Между 1935 г. и 1946 г. джаз ритмите буквално завладяват тийнейджърите, младите, а и по-възрастните любители на музиката. Първият му албум е озаглавен The Voice of Frank Sinatra (Гласът на Франк Синатра). Гласът е и един от най-известните прякори на американския певец от италиански произход. И едва ли има по-подходящо заглавие за първия му албум, за да се покаже за първи път и впоследствие да се утвърди подобен талант.

Франк Синатра
Синатра се доказва освен като много талантлив певец и като актьор.

Но нещата дори за най-умелите в занаята, в какъвто безспорно ще се превърне младият италианец, не се случват нито бързо, нито толкова лесно. Усетил, че кариерата му започва да буксува, в началото на 50-те години той заминава за Лас Вегас. Там започва да изнася свои шоу програми, наситени с много песни, забавления и чудесна актьорска игра. Представленията на Синатра се възприемат изключително добре от посетителите на Града на греха. Не след дълго

кариерата му се възражда

Това става най-вече, след като на бял свят се появява филмът Оттук до вечността. Да, Франк Синатра се доказва освен като превъзходен соло изпълнител на музикалната сцена и като невероятен актьор. Дори печели награда Оскар и Златен глобус за най-добра поддържаща мъжка роля.

В следващите няколко години актьорът-певец издава няколко албума, които му донасят огромен успех. През 1960 г. Франк Синатра създава своя собствена звукозаписна компания, наречена Reprise Records. И с още по-голяма мощ продължава да записва и издава мега успешните си музикални албуми. Албумите и синглите му често намират своето място в престижни класации, разбира се, под номер едно. Франки (друг негов популярен псевдоним) постепенно става един от най-популярните и влиятелни артисти на ХХ в. Както и един от най-продаваните музиканти на всички времена. С над 150 млн. продадени записа из целия свят. Работи с някои от най-добрите джаз музиканти на своето време, а публиката вече добре знае неговото име.

Франк Синатра наистина покорява музикалната и филмово-театрална сцена, но освен като артист

все силно започва да се изявява в политиката

Той заема активна позиция и дава мощната си подкрепа за няколко американски президенти. В това число – Хари Труман, Джон Ф. Кенеди и Роналд Рейгън. Всеизвестен факт е, че влизайки в дебрите на политическия живот, човек трудно може да се опази от някои не дотам чисти дела и контакти. Италиано-американската мафия и връзките с нея не подминават и големия Франк Синатра.

Франк Синатра и Елвис Пресли
Франк Синатра създава близки контакти с много от най-влиятелните личности на ХХ век.

Още от младежките години името на певеца се свързва с това на известния престъпен бос Уили Морети, който е и негов кръстник. През 1946 г. Франки става част от среща на мафията в Хавана, за която обаче научават пресата и целият свят. Оттам се разбира и за близкото му приятелство с Лъки Лучано. Както и с редица други представители на подземния свят.

Съществуват твърдения, че именно благодарение на положението, което си е извоювал сред мафиотските редици, Франк Синатра се домогва и до певческите среди. Но вярвам всички категорично ще се съгласим, че

дори това да е бил поводът

със сигурност не е бил причината да остане там. Както и да се превърне в артиста, когото всички познаваме днес и на когото хиляди по света се възхищават от цялото си сърце. Самият Франк Синатра казва:

“Хората често отбелязват какъв късметлия съм. Късметът е важен дотолкова, че да имаш шанса да се продадеш в точния момент. След това ти трябва да имаш талант и да знаеш как да го използваш.”

Интересен факт е, че Франк Синатра се превръща във вдъхновение за автора на мега класиката Кръстникът Марио Пузо. А по-късно и за създателя на филма Франсис Форд Копола. Той е истинският прототип на героя Джони Фонтейн – певец и актьор, кръщелник на знаменития Дон Вито Корлеоне. В докладите на ФБР на името на Франк Синатра също е отделено не малко внимание.

Службите го следват по петите в продължение на почти 50 години

Въпреки, че според ФБР има достатъчно догадки и доказателства за престъпления, в които певецът е замесен, той отрича всички тях, както и каквото и да било участие в делата на мафията.

Франк Синатра
Франк Синатра и холивудската легенда Ава Гарднър.

Освен с връзките си с подземния свят, Франк Синатра е известен и с множество афери и контакти с именити представителки от нежния пол. Официално красавецът с неподражаем стил се е женил четири пъти. Първата му съпруга Нанси Барбато е щастливо омъжена за него в продължение на близо 12 години. Двамата стават родители на трима наследници. Но през 1951 г. се разделят. Същата година, само месец по-късно, Франки сключва брак с холивудската знаменитост Ава Гарднър. Талантливата актриса и певица по-късно споделя, че именно той е бил любовта на живота ѝ. Но шест години след като се женят двамата се развеждат.

Минават цели девет години преди американският изпълнител отново да мине под венчилото. Избраницата му, несъмнено позната на всички, е очарователната Мия Фароу. И с нея нещата не потръгват добре. След две години актрисата вече не е госпожа Синатра. Последната в списъка на съпругите на Франки е Барбара Маркс – известен модел и актриса в шоу програми. Този път двойката не се разделя по собствено желание. Барбара умира през 1998 г. цели 22 години след като са се венчали. Извън официалната хроника за връзките на певеца, редом до неговото име се спрягат тези на някои от най-големите красавици на неговото време. Сред тях – Марлене Дитрих, Лорън Бекол, Лана Търнър, Мерилин Монро и други.

Manchurian Candidate
Франк Синатра в драмата The Manchurian Candidate (1962).

Когато си на върха е много трудно, дори невъзможно, да слезеш от сцената. От една страна за самия теб, от друга – за хилядите почитатели, влюбени в гласа ти. Както се случва и с Франк Синатра. Той

прави опит да се пенсионира през 1971 г.

но само две години по-късно се завръща на музикалната сцена. Записва няколко нови албума и продължава изявите си като актьор. През 1980 г. идва и един от най-грандиозните му професионални успехи. Франки прави презапис на песента New York, New York, която е част от едноименния филм от 1977 г. и в оригинал е изпълнена от неотразимата Лайза Минели. Версията на Франк Синатра обаче прави от парчето истински хит. А хората по целия свят започват да свързват песента по-скоро със Старите сини очи, отколкото с гласовитата му колежка.

„Бих искал да бъда запомнен като човека, който имаше прекрасен живот. Като човека, който имаше добри приятели и страхотно семейство. И всъщност не мисля, че бих могъл да искам нещо повече от това.“

Франк Синатра напуска този свят на 14 май 1998 г. Същият ден, в който умира и съпругата му Барбара. Големият изпълнител е покосен от инфаркт. Тогава той е 82-годишен. В негова чест в нощта след смъртта му светлините на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк светват в синьо. Много от вечно примигващите светлинки на Лас Вегас са изключени, а казината спират да работят в продължение на една минута. Но дори физическата смърт не е в състояние да заличи присъствието на великолепния певец, актьор, продуцент и шоумен. Както и оставеното ни от него безмерно богатство, на което продължаваме да се радваме и до днес.


Вижте още за легендата Джо Кокър, който проби с… кавъри

Отговор