21 причини да посетите Враца (Втора част)

0
причина да посетите Враца
Винаги ще се намери причина да посетите Враца. Снимки: Боян Пищиков

В първа част на 21 причини да посетите Враца ви представихме 11 от основните забележителности на този сгушен в полите на Балкана град. Днес е ред да научите кои са и останалите десет (може и да са повече, разбира се, класацията ни е чисто субективна). Сигурни сме, че самите вие ще намерите още куп причини, за да посетите Враца.

Пишете ни за кои кътчета от нашата прекрасна България бихте искали да научите повече и ние ще ви намерим поне една дузина поводи да отидете там! Но да се върнем на обещаните

още 10 причини да посетите Враца:

12. Красивите жени

kurtpasova kulaЖените в цяла България са хубави, но Враца е градът дал на страната първата носителка на короната Мис БългарияЛюба Йоцова. Други известни жени, родени в полите на Балкана са психоложката Мадлен Алгафари, певиците Нина Николина и Екстра Нина, както и още куп красиви, но не толкова известни дами.

13. Двете кули

Кулата на Мешчиите е един от символите на Враца. Тя е по-голямата от двете кули и се намира  в центъра на града, точно до административната сграда на Община Враца. Смята се, че кулата датира от XVI век. Имала е жилищно-отбранителен характер. В края на XIX век е била преустроена за часовникова кула. През 1953 година тук е открита първата експозиция на тогавашния Окръжен народен музей.

Куртпашовата кула също се намира в центъра на града до сградата на музея. Тя се е използвала като укрепено жилище на местен феодал. Съоръжението датира от 17 век и се състои от подземен, приземен и два допълнителни етажа, които са използвани за живеене.

14. Ески джамия

Днес сградата на старата джамия е превърната в Природозащитен център Натура. Ески джамия е построена в началото на XIX век. Намира се в най-стария квартал на Враца – “Кемера”, в подножието на планината, откъдето тръгват основните туристически маршрути към село Згориград, пещерата Леденика и местността Пършевица. Джамията не се използва за религиозни цели от 1867 г. Запазена е само основната сграда на храма, минарето е разрушено при земетресение.

Ески джамия е обявена за паметник на културата през 1953 г., а фреските по стените ú нямат аналог в декорацията на този тип религиозни сгради. Днес тя функционира като природозащитен и туристически център, а в нея често се правят изложби и концерти.

 15. Ботевите дни, походът и митингът-заря на 1 юни

Седмицата, в която се провеждат Ботевите дни е изпълнена с множество събития – концерти, изложби и рецитали,  а кулминацията е тържественият митинг-заря на 1 юни. Ботевите дни са съпътствани и с едно друго емблематично за града под Балкана събитие – Националният туристически поход  Козлодуй-Околчица.

Походът се провежда ежегодно в рамките на една седмица и приключва тържествено  на връх Околчица на 2 юни. По традиция на него присъстват водещите политически фигури в страната и Враца става център на България за една вечер. Телевизиите предават пряко, кметът дава прием, а старите врачани се изтупват в най-хубавите си премени.

pl_botev 2
Снимки: Боян Пищиков

16. Най-големият паметник на Христо Ботев

Той се намира в центъра на града. 12-метровият бронзов монумент се издига върху гранитна основа и е дело на скулптора Владимир Гановски. Паметникът е открит през 1964 г. Освен него, в града на 27 май 1890 г. е бил издигнат и друг, по-малък, който е първият монумент поставен на обществено място в чест на известния революционер в България. Негов автор е Густав Еберлайн. За жалост, 65 години след откриването му, е премахнат от центъра на града. Вторият паметник е бюст и на негово място днес има плоча.

17. Кафенетата в центъра на града

Те са една от основните атракции, любимо място за срещи на местните. Въпреки че понякога сервитьорките не са сред най-любезните (поради особеностите на характера на жените в града), имате уникалната възможност да се насладите на кафето си, наблюдавайки прекрасната гледка, която се разкрива в подножието на Балкана.

hija zima
Хижата, сгушена в прегръдката на Балкана. Тази красива гледка е само една от причините да посетите Враца.

18. Местната ракия

Няма друга такава в България! Тук жените, чушките и ракията са люти. Домашната спиртна напитка по традиция се вари с висок градус (ако падне под 60 градуса, значи не става за нищо). Затова не понася особено добре на “пришълци” от други части на страната, а консумацията ú от чужденци може да има смъртоносен ефект. Врачани си я харесват, гордеят се, че е толкова силна и понякога слагат в бутилките клонки от черница, за да докарат цвят досущ като на марково уиски.

19. Екоселата в района. Згориград, Паволче и Челопек

chelopekТова са малки китни селца, които се намират на няколко минути с кола от града, но ви отвеждат в друг свят. Тихи, спокойни и красиви, сгушени в красивия Балкан. Напоследък около тях се създадоха множество екопътеки, които правят достъпа до природата по-лесен и занимателен. Тук може да задоволите приключенския си дух като се спуснете с делтапланер, изкатерите красивите скали или поиграете малко пейнтбол с приятели за развлечение. Друг плюс на трите селца е, че се намират в непосредствена близост до основните туристически и исторически забележителности в града.

 20. Сиренето по врачански

Сиренето, както се разбира от името му, е местна рецепта, която се приготвя много бързо и лесно със сирене и домати в гювече. Просто, но вкусно.

Това не е единствената местна гозба, с която могат да ви нагостят врачани. Хората в района обичат да похапват хляб (или леб, както го наричат диалектно тук), затова не е чудно, че едни от най-популярните рецепти са тестени – кемерка (кръстена на квартал Кемера, питка с кайма), Околчица (по името на връх Околчица, питка със салам) и лучник (питка с лук, кайма и подправки).

21. Картинг пистата в града

Тя е е една от най-дългите писти в България. Общата дължина на трасето е над хиляда метра. Пистата разполага с трибуни за около 1 500 зрители. Тук се провеждат както любителски, така и професионални състезания. Добър повод да се забавлявате и да повишите нивото на адреналина си.


Припомнете си…. и другите 11 причини, за да посетите Враца

Отговор