5 от най-красивите водопади в България

Крушунски водопади
Крушунски водопади

Красотата на българската природа е пословична по целия свят. Толкова голямо разнообразие от форми, цветове и изобилие на природни богатства са събрани на едно толкова мъничко териториално пространство. Имаме си чудни планини, реки, низини, пещери, водопади, долини, море и още какви ли не причудливи, неземно красиви творения на природата.

Забързани в трафика на ежедневието и списъците със задачки за деня, често забравяме да се любуваме на това богатство, което имаме. Което е под носа ни и което само да поискаме можем да посетим след не повече от 30 минути, 1 час или малко повече. Забравяме, че

срещите с природата

са очарователни и, че няма нищо по-прекрасно на света от тях. Те винаги ни носят спокойствие, вдъхновение и поне за кратко (един следобед или няколко дни) ни пренасят в един различен, магичен свят. Далеч от битовизмите, проблемите, всички “трябва да…” и всички стресиращи и натоварващи аспекти на съвременния живот.

Има моменти, в които просто няма как да се разходим сред природата. Да посетим любимите си кътчета или да отскочим до някой интересен природен феномен, който искаме да видим с очите си. За тези случаи има и план Б, макар и той да не е чак толкова пленителен, прохладен и впечатляващ.

За всички, на които им се иска да избягат за няколко минути от градската среда и да се отдадат на красотата на българската природа, днес представяме 5 от най-красивите водопади в нашата родина.

Боянски водопад

водопад
Боянският водопад е най-големият водопад на територията на цяла Витоша.

Тоя водопад ти се струва, че не иде от върха на Витоша, а нейде от небесните висини, носейки със себе си лучите на синевата и шума на бурите им.

Така описва Боянския водопад великият български писател и поет Иван Вазов във Водопадът. Тази природна красота се намира в близост до квартал Бояна в столицата и е част от Боянската река. Това е

най-големият водопад на територията на цяла Витоша

Водите му падат от около 20 м. височина. До него може да се стигне по три основни туристически пътеки. Най-полегатият и най-лесен за изкачване маршрут е този откъм Копитото. Но той е и малко по-дълъг.

Разходката през него отнема около час – час и половина с нормален ход. Боянският водопад може да се види с просто око от центъра на София, особено когато е по-пълноводен – при обилни дъждове или масивно снеготопене.

Крушунски водопади

крушунски водопади
Крушунските водопади впечатляват със своето спокойствие и несметна красота.

Около главния водопад (който се спуска от височина от 20 м.) са разположени множество по-малки. Това създава приказна картина за посетителите, решили да си отпочинат и да се разхладят на това място. Намира се до село Крушуна, Ловешко, откъдето идва и

името на небезизвестните водопади

Покрай реката се простира обширна екопътека за любителите на дългите и спокойни разходки. Крушунските водопади представляват уникална терасовидна каскада, в която има изключително разнообразие от растителни и животински видове. В близост до величествените водопади се намира Деветашката пещера, която ако сте тръгнали натам, задължително трябва също да посетите.

 Кая Бунар / Хотнишки водопад

Водопдът Кая Бунар е наричан още Хотнишки водопад.
Водопдът Кая Бунар е наричан още Хотнишки водопад.

Живописният водопад се намира на 14 км. от старопрестолния град Велико Търново. Тъй като е разположен в покрайнините на село Хотница, често местните хора и туристите го наричат Хотнишки водопад. Състои се от три различни по височина каскади. Той е сред

най-достъпните за посещение водопади у нас

тъй като до него без проблем може да се стигне както пеша, така и с автомобил, който можете спокойно да оставите на паркинга, намиращ се там.

От Кая Бунар нагоре тръгва екопътека, с дървени стъпала, вградени в скалите, от която се разкриват превъзходни гледки, доказателство за могъществото и красотата на българската природа. Пътеката е дълга едва 1.5 км., но по нея могат да се видят толкова много природни феномени, че в никакъв случай не е за подценяване. В непосредствена близост до самия водопад пък има полянка с беседка, където можете да си направите пикник и да се любувате на воля на заобикалящата ви природа.

 Райското пръскало

Райското пръскало наричан и Калоферското пръскало
Райското пръскало се спуска от внушителната височина от 124,5 м. и е най-високият водопад на Балканския полуостров.

Този воден феномен е разположен в полите на величествената Стара планина, непосредствено под най-високия ѝ връх – Ботев (2376 м.). Намира се на територията на резервата Джендема. С внушителната си височина от почти 125 м., Райското пръскало се слави като най-високия водопад не само в България, но и на целия Балкански полуостров.

В близост до него се намира туристическата хижа Рай. Водопадът слага началото на река Пръскалска, която е приток на Бяла река. Заради близкото му разположение до град Калофер, понякога

водопадът е наричан и Калоферското пръскало

Той е подходяща дестинация за любителите на походи, скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички, които просто обичат планината и свежия планински въздух.  Пешеходният маршрут до Райското пръскало започва от местността Паниците, която се намира на 4 км. от гр. Калофер. Това е последната точка по пътя, до която можете да стигнете с автомобил.

 Скакля / Врачанска Скакля

Водопад Скакля - Врачанска Скакля
Врачанска Скакля е най-големият непостоянен водопад в България.

Наименованието Скакля носят не един и два водопада в китната ни родина. Затова се налагат и уточненията Врачанска Скакля, Бовска Скакля, Добравишка Скакля  и т.н. Това е

най-високият непостоянен водопад в България

Водата му се разбива от 141 м. височина. През летните месеци водата в него значително намалява, а понякога дори пресъхва. От името му става ясно, че водопадът се намира близо до град Враца, в живописния Врачански Балкан, където релефът изобилства от  форми, цветове, величествени скали и вечнозелени вековни гори.


Вижте още… 11 гледки от България, които спират дъха


Местността е изключително примамлива както за любителите-туристи, така и за професионални катерачи и всички, които обичат чистия въздух и красивата природа. До върха на водопада има няколко пешеходни маршрута, а панорамният поглед от там към града и околността е  толкова изумителен, че си заслужава всяка извървяна  крачка до горе. Пръските на Скакля, които падат от отвесната скала вълнообразно надолу пречупват слънчевата светлина по уникален начин и в следобедните часове туристите могат да наблюдават цветовете на дъгата на няколко места.

Ако имате път към Врачанския Балкан, не пропускайте да отскочите и до водопад Боров камък, който също е много впечатляващ, макар височината му да е само 50 м. Не че е малко, но в сравнение със Скакля може да ви се стори не толкова привлекателен. До Боров камък има изграден туристически маршрут, по Згориградската екопътека.

Отговор