Мартин Топалов: Герой отвъд Фейсбук славата

"Засега знам за поне двама приятели, които искат да направят същото като мен. Но дори и един човек повече да реши да направи добро, пак не е малко." – казва момчето, което ще дари дългата си коса на онкоболен

Топалов
Снимка от Ferrari World, Abu Dhabi, 2014

Неговата цел не беше такава. Нито на бащата, нито на сина. Но без да си искат и да подозират какъв фурор ще предизвика историята им, в последните седмици и двамата се превърнаха в истинска медийна сензация у нас. Ивайло Топалов и неговият син Мартин Топалов.

Няма как да не сте чули името му поне няколко пъти в последните дни. Всички големи медии разказаха историята му. Lifebites.bg също си поговори с Мартин. Един малък-голям герой, който трогна сърцата на всички българи и успя да ни развълнува истински.

Днес ще ви покажем този герой отвъд Фейсбук славата и телевизионните камери. Той е цветен, интересен и разностранно развит. И най-вече с голямо и добро сърце.

Началото

Всичко започна с един пост. Бащата на Марти – Ивайло Топалов,  реши да даде гласност в социалната мрежа на каузата, с която се е нагърбило неговото момче. Не за да го хвали или изтъква, а огорчен от отношението на по-големи съученици на сина си към него. А каузата е

Мартин Топалов решава да пуска косата си, за да я дари за перука, когато е едва 11-годишен.
Мартин Топалов решава да пуска косата си, за да я дари за перука, когато е едва 11-годишен.

да си пусне дълга коса и да я дари

за перука на онкоболен човек. Това решение Мартин взима преди 3 години, когато е едва на 11. Но тъй като тази година тийнейджърът се премества в ново училище (след 7-ми клас), където никой дори не подозира за благородните му намерения, “батковците” от по-горните курсове започват да му се подиграват. “Женчо”, “гей”, “педал” са само част от обидите, с които е засипван ежедневно.

Именно последният такъв случай – разиграл се в трамвая – подпалва фитила и Ивайло Топалов споделя всичко това в пост на стената си. Идеята му е посланието да достигне именно до тези, които се отнасят зле с Мартин. Което в най-добрия случай означава, ако не им стиска да се извинят, то тогава най-малкото да се засрамят и да спрат с тормоза над него.

Постът във Фейсбук обаче придоби съвсем неочаквани размери и

донесе на Мартин Топалов и семейството му огромна популярност

Възхитени от постъпката на младежа, почти 21 хил. потребители го споделиха на стените си. За кратко време Марто се превърна в същински герой за цяла България. Толкова млад, а с такова голямо сърце.

Мартин Топалов
Постът на бащата на Мартин Топалов – Ивайло трогна много сърца.

Но всъщност не причината да стане известен е важна в случая. А фактът, че сред представителите на “днешното поколение”, които обикновено сме свикнали да бъдат набеждавани, се е появил такъв, който да счупи без страх всички ограничения. Смел е и отстоява решенията си, каквото и да му коства това.

Отвъд благородната инициатива обаче се крие нещо повече.

Буден тийнейджър със силен дух

и разнородни интереси.

Обичам колите и да снимам. Не обичам да гледам телевизия, но прекарвам много време пред игрални конзоли. Слушам ужасно много музика.“ – така съвсем накратко се описва Мартин.

Каузата

Каузата, с която се захваща Мартин, тръгва от случайно дочут разговор между негови съученички. Но решението му да дари косата си на човек в нужда вероятно е продиктувано от един доста по-личен мотив, сподели пред Lifebites.bg той. Преди време

ракът отнема леля му, с която били изключително близки

С нея слушали много рок музика, но сега се обърнал към рапа, защото рок парчетата вече го натъжават, вместо да го радват. И навяват много болезнени спомени, които на този етап предпочита да си спести.

Мотивът му да продължава напред е фактът, че знае, че “това, което ще дари е нужно на някого другиго много повече, отколкото на него самия”.

Мартин, заедно с най-добрите си приятели от прогимназията.
Мартин, заедно с най-добрите си приятели от прогимназията.

“Правя това без каквито и да било задни мисли или някаква друга цел. Просто искам да правя добро.” – споделя Мартин.

Той се надява да послужи за пример и на много други хора. Да ги “зарази”, защото доброто е заразно, категоричен е будният тийнейджър. Интересът към него и историята му са неочаквани за семейството и както баща му казва, буквално ги е връхлетял като лавина.

“Засега знам за поне двама приятели, които искат да направят същото като мен. Но дори и един човек повече да реши да направи добро, пак не е малко.” – казва Мартин.

Колите

Най-новата придобивка в колекцията от коли на МАртин Топалов.
Най-новата придобивка в колекцията от коли на МАртин Топалов.

Най-голямата страст на 14-годишния тийнейджър са колите и всичко, свързано с тях. Голямата му мечта е да стане професионален състезател. От малък събира колички, а колекцията му в момента наброява около 1300 различни като размер, марка и модел експоната. Наскоро младежът посетил и първата си сбирка на колекционери на коли, откъдето си закупил много ценен син Ford GT40. Любими са му японските марки, които смята и за най-добри.

Надява се да стане професионален автомобилен състезател и вече пести от джобните си пари за кола. Японска, разбира се. Търси и спонсори, защото вече е наясно с това колко е сериозно това, с което има намерение да се захване и колко скъп е този спорт.

Фотографията

Фотографията е друго любимо хоби на Топалов. И дори е бил на такъв курс. Обича да снима всичко, което намира за интересно и красиво. Обожава да снима коли, разбира се. И те често се превръщат в основна мишена на неговия обектив. Има любителска фотографска страница във Фейсбук.

Актьорско майсторство

С любовта към колите и правенето на снимки списъкът с неща, които обича да прави Марти, далеч не се изчерпва. В свободното си време той се занимава с актьорско майсторство. Влечението му към сцената започва от училищни пиеси и проекти, в които участва. 4 поредни години се е изявявал като актьор, а през 2016-та са му поверили отговорната работа на режисьор. Извън изявите в училище Британика, той вече официално е приет и в Училище за таланти.

Плуване

Доскоро Топалов-младши ходел на тренировки по плуване. След преместването в новото училище обаче казва, че се наложило временно да преустанови това занимание. Затрупан е с много нови задачки, ангажименти и графици, но се надява скоро да се върне в басейна. Тренирал е също тенис, волейбол, карате, джудо, сноуборд… Курсовете по сноуборд обаче не приключват никак добре – със страховито падане и сериозна травма на кръста.

Минал съм през много спортове, но от всички плуването най-много ми допада” – споделя 14-годишният тийнейджър.

Активна позиция

Приятели! Калоян, Мартин, Даниел и Борис
Приятели! Калоян, Мартин, Даниел и Борис

Освен хобитата, типично за Мартин е, че когато вижда някаква несправедливост, най-вече в училищните дела, веднага се захваща да я поправи. Когато и както може. Инициативен е и

не пести нито време, нито енергия, нито усилия

Споделя, че е попаднал в клас с чудесни хора в новото училище и всички те гледат да си спазват задълженията, за да имат основание да си търсят и правата. Един от основните проблеми според него се корени в това, че преподавателите често прекалено много се вживяват в ролята на учители и забравят, че преди всичко трябва да бъдат хора.

Накратко това е нашият герой Мартин Топалов. Вярваме, че той вече е и ваш герой и достоен пример за младите хора. Един истински съвременен рицар на доброто.

Вижте още колко струват 30 сантиметра коса

Отговор