21 причини да посетите Враца (Първа част)

4
Враца
Една от красивите гледки, с които ще ви очарова районът. предлага.

Кой не е чувал разкази за това колко буйни са врачани, колко труден е характерът им и пиперлив езикът? Колко западнала е областта, колко много дупки има по пътищата и колко е голяма безработицата… Въпреки всички тези черни щрихи, Враца и районът си заслужават да бъдат видени (и чути). Защото според нас от Lifebites.bg има поне 21 причини, заради които си струва да посетите този прекрасен град в подножието на Балкана.

 1. Скалите около местността Вратцата

vratcata3
Красивите скали са една от причините да посетите Враца. Снимки: Боян Пищиков

Те са едни от най-високите отвесни скали в България и привличат множество алпинисти. Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров (над 400 метра), а по тях са трасирани над 140 алпийски маршрута с различна категория на трудност.

2. Леденика

В района има над 500 пещери и карстови пропасти. Най-известната от тях е Леденика. Пещерата получава името Леденика заради ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват в нея през зимата в близост до входа. Била е известна още по времето на Османското робство. Овчарите са я използвали, за да съхраняват вътре овчето мляко. Леденика има невероятната акустика, поради което в нея се провеждат симфонични концерти. Освен това пещерата е убежище на прилепи, и чрез преки наблюдения и улови с мрежи в нея са регистрирани 4 вида от хвъркатите животинки.

3. Останалите пещери около Враца

Другите забележителности, които заслужават вашето внимание, са пещерите Понора, Дядовата, Барки 14 – една от най-дълбоките пещери в България, Змейовата дупка, както и скалното образувание Божия мост. Тези пещери са не по-малко красиви от Леденика, но са по-трудни за достъп, тъй като Понора, както подсказва името ú, е водна, а Дядовата е новооткрита (преди около 15 години) и входът ú е стръмен.

4. Скакля

skaklya23-09 (1)
Водопадът Скакля

Това е най-високият водопад на Балканския полуостров, макар и малцина да знаят този факт, тъй като не е постоянен. Скакля е висок цели 142 метра, което е с почти 20 метра повече от официално най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало (с височина 124,5 метра).

 5. Врачанският музей

Първите данни за град Враца датират от около 6 000 г.пр. Хр. Местните жители са се занимавали основно със земеделие и скотовъдство, а през по-късен период – и с грънчарство. В подножието на скалите около коритото на река Лева, са разпилени останки от античното и средновековното укрепление на града. На това място е открита и каменна плочка, на която е разчетено и средновековното му име Вратица. В местния музей се крият безценни съкровища.

Най-известното от тях е

Рогозенското – тракийско съкровище

открито в началото на 1986 година във врачанското село Рогозен. Това е най-голямото по своите размери съкровище, откривано на територията на България, състои от 165 съда, изработени от сребро и украсени чрез позлатяване. Смята се, че е събирано от няколко поколения местни тракийски царе между края на VI и IV в. пр. Хр. и представлява семеен сервиз на една династия.

В местния музей се съхраняват и плочки с писменост, за която се смята, че е най-древната в света (открити във врачанското село Градешница и са датирани около 5-то хилядолетие пр.н.е.) Сред  другите уникални находки е и т. нар. неолитна дама Тодорка – идеално запазени останки на около 25-годишна жена, живяла преди 8 хил. години. От тях археолозите успяха да разберат много ценни данни за погребалните ритуали на хората живели по тези земи.

6. Манастирът Свети Иван Пусти

ivan_pusti01
Манастирът Свети Иван Пусти се намира недалече от Враца.

Сгушен е в планината над квартал Бистрец и до него се стига лесно. Самият манастир е малък, но на няколко метра от него върху скалите все още личат останки от стенописи, изобразяващи Свети Димитър, както и надпис с годината 1540 и името Димитър, син Дубов. Твърди се, че манастирът е постница, обитавана от Св. Иван Рилски. В непосредствена близост до него се намира свещеният лечебен извор, ползван за лечение от тракийски времена.

 7. Международният младежки театрален фестивал Време

Създаден е през 1987 г. от театрална група ТЕМП към Младежки дом Враца. До 1992 г. е национален, а от петото си издание прераства в международен. Провежда се на всеки две години. При последното му издание участие в него взеха театрални групи от около 20 страни, което го превръща в едно от най-колоритните събития в района.

8. Етнографско-възрожденския комплекс Св. Софроний Врачански

etnografski04
Комплексът се намира в центъра на Враца.

Архитектурно-етнографска музейна експозиция, създадена между 1972 и 1987 година. Включва три възрожденски къщи, на Димитраки Хаджитошев, Григория Найденов и Мито Орозов, училище Възнесение и музей на каретите, намиращи се в съседство с църквата Свети Софроний епископ Врачански. Комплексът представя традиционния бит, занаятите и културата на населението от Врачански регион от края на XIX до средата на XX век. Едно от най-красивите места в града, което задължително трябва да видите.

 9. Могиланската могила

Известна още като гробницата на тракийската принцеса. Тя се на намира в центъра на града и е превърната в парк. Смята се, че е царска гробница на членове от династията на трибалите през 4 век пр.н.е. При разкопките, които са се провели през 1965-1966 г. са открити 3 богати гробници. В най-впечатляващата от тях са намерени скелет на младо момиче със златен венец, колесница и 3 коня с техните сребърни принадлежности.

10. Хижата и невероятната гледка, която се разкрива от паметника на Вестителя на свободата

hija vestitelЗа да стигнете до него от центъра на града, ви трябват буквално пет минути, но това място моментално ви потапя в атмосферата на Врачанския балкан.Туристическият дом Хижата е построен през 1926 г. с доброволен труд на жителите на града. През годините е служил за забавления, провеждане на общи събрания на туристическото дружество, за нощувка на туристи и други развлечения.

През 2005 г. Хижата е почти изпепелена при пожар, възникнал в едно от помещенията, използвано за механа. В непосредствена близост до Хижата се намира паметникът на Вестителя на свободата. Всяка неделя в 12 часа на обяд оттам се носят звуците на бойна тръба — сигналът на руския войник, възвестил на 9 ноември 1877 г. Освобождението на града. Паметникът е издигнат през 1967 г.

11. Речнико на баце

За врачани се носят какви ли не слухове, че са недружелюбни и агресивни, и какво ли още не… Това, което предизвиква интерес у хората от други региони и което придоби доста популярност през последните години, е местният говор. Да чуете на живо приказките на Гацо Бацов е безценно преживяване. За спомен може да се сдобиете с един от сувенирите, станал символ на града – Речнико на баце, сборник със събрани диалектни думи и изрази от Врачанско.

Следва продължение


Прочетете още… 20 начина да ви обиди врачанин и да не разберете

4 КОМЕНТАРА

  1. Малко градче? Враца е най-големият град в Северозападна България!
    Като цяло доста лош увод на статията, която уж е написана с добри намерения.

  2. Едно уточнение – в Етнографския музей освен цитираните къщи на Димитраки Хаджитошев и Григория Найденов е и къщата-музей на Иван Замбин, известен врачанин, първият български дипломат, който отива при руския цар да помоли за помощ за освобождаването на България от турско робство.
    Музея на каретите, както е наречен е с превозни средства, изработвани в коларницата на Мито Орозов – самоук майстор, за който Алеко Константинов пише: ” Мито Орозов?! Vas is das?! -ще попита гордият столичанин. Я снеми каплпака, приятелю, поклони се на г. Орозов и пожелай да се народят в България повече такива труженици”. Мито Орозов пръв въвежда 9 часов работен ден, защото смята, че от преуморен работник няма полза.

Отговор