НеБългарите – чужденци, избрали България

0
НеБългарите
Италианецът Марио Монтесоро(50) е собственик, управител и готвач в малкото италианско бистро "Песто" в центъра на София. Портретът му е част от проекта НеБългарите.

НеБългарите – така един нов проект нарича чужденците, избрали да живеят в България.

Според статистическата служба на ЕК Евростат през 2013 г. в България са живеели около 42 000 чужденци, или 0,6% от населението.  Около 11 000 са от Европейския съюз, останалите са от всички други страни в света. Приблизително 11 000 са и бежанците потърсили убежище в страната ни през 2014 г., според данни на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет.

Миналогодишната вълна от бежанци предизвика истерия

в българските медии. Ксенофобските изстъпления, подплатени с езика на омразата не закъсняха. Ето защо е съвсем логично да се запитаме как се чувства един човек от различна религия, с различен цвят на кожата и култура в страна, в която виреят политици като Волен Сидеров, Боян Расате и Валери Симеонов?

НеБългарите
Пакистанецът Саиф-ур Рехман(40), един от НеБългарите, идва в България през 1994. Той въвежда крикета като спорт у нас. Собственик е на пакистанския ресторант Punjabi Food в София.

Отговор на тези въпроси се опитва да даде проектът НеБългарите

Той представя тридесет портрета на чужденци от различни страни – от Нова Зеландия до САЩ и от Пакистан до Великобритания.

Фотографиите в проекта са дело на Антони Георгиев – главен редактор на англоезичното списание VagabondСъпътстващите ги интервюта са направени от Димана Трънкова, която е главен редактор на списанието Go Greece. НеБългарите е осъществен от фондация Free Speech International в сътрудничество с “Мулти култи колектив”.

Вижте фотографиите на чужденци и прочетете интервюта с тях на сайта на “НеБългарите”.

Вижте още: Бежанците в България, видяни от един италианец

Отговор