Джин с червени горски мравки и хвойна от България

0
джин
Мравчения джин Anty Gin.

За разлика от водката със скорпиони и уискито със змии, на дъното на бутилката на тази алкохолна напитка няма да откриете никакви мъртви твари. Всяка бутилка от новия джин с красноречивото заглавие Anty Gin (мравчен джин) е приготвена след дeстилацията на повече от 6 хил. червени горски мравки, уловени в горите на графство Кент (Англия), етанол и плодове от хвойна, набрани в България. Да, правилно прочетохте –

джин с хвойна от България

“Джинът Anty Gin е дело на The Cambridge Distillery и базираната в Копенхаген Nordic Food Lab. Той се роди в резултат на желанието ни да експериментираме и нарастващия ни интерес към вкуса на червените горски мравки”, казва Йонас Педерсен, мениджър на Nordic Food Lab.

pedersen
Йонас Педерсен

Червените горски мравки произвеждат мравчена киселина, която освен защитен механизъм е и резервоар на феромони. Тези химикали реагират с етанола и резултатът от дестилацията на двете е алкохол с цитрусов аромат. Това ухание идва точно от

мравчената киселина

и от богатия букет от аромати, осигурен от феромоните.

Ако искате да опитате мравчения джин, трябва да побързате. От него на пазара са пуснати едва 99 бутилки, на цена от 200 британски паунда. (Повече информация мооже да намерите на официалния сайт на The Cambridge Distillery)

джин
Днес джинът в Англия отново е на мода.

През последните години позагубилата популярност джин култура на Острова се възражда, а баровете, които предлагат всевъзможни видове от напитката, комбинирани с тоник, никнат като гъби. Въпреки че това питие е сред най-предпочитаните във Великобритания, където днес се произвеждат

големи количества джин

неговата родина е Нидерландия. Създаването му се приписва погрешно на лекаря Франциск Силвиус. Твърди се и, че първоначалната идея била джинът да се използва като лекарство, а не като алкохол.

Историята за холандския лекар е чист мит, тъй като по времето, когато е дестилиран първият джин, Силвиус е бил едва 9-годишен. Каквато и да е истината, факт е, че джинът започва да се пие масово в Англия, след като правителството позволява на населението да дестилира този тип алкохол на воля. В същото време удря вноса на френско бренди с непосилни данъци.

Така в края на 17-ти век и първите години на 18-ти на Острова има бум в производството на джин. Масово се откриват и магазини, където се предлага алкохолното питие. А останалото… както се казва, е история. Е – и много джин, разбира се!


Прочетете още… Забавни цитати за алкохола

Отговор