Стоянка Мутафова: избрани цитати за живота

Стоянка Мутафова
Стоянка Мутафова. Снимка: novini.bg

Ако я питате за отминалите години, тя ще ги обобщи с една дума – хубави. И въпреки че е позната на всички предимно с комедийните си роли и широка усмивка, тя е категорична, че в живота си „много не се хили”, защото: Моята усмивка не е  дежурна усмивка”. Тя е великата Стоянка Мутафова!

Тя по паспорт е всъщност Стояна и много повече обича името си без умалителното К. “Това Стоянка дойде от една грешка в афиша за първото ми представление в Народния театър. Така си и остана. Аз обичам Стоянa“. А ние обичаме и Стояна, и Стоянка!

Подбрахме за читателите на Lifebites.bg някои мисли на голямата актриса Стоянка Мутафова за живота:

Да си енергичен, е едно от нещата, за които човек не си дава сметка. Оставяш нещата сами да вървят, да те вдъхновяват, да те поучат, без да си правиш планове предварително.

В Алпите оградите са забранени, да не пречат на гледката на другите, да не развалят изгледа към планината. Но у нас всеки прави, каквото си иска. И никой не му пречи, не го спира. Едни зидове, едни устройства и камери да видят кой звъни… Смешно, просташко и всякаква липса на вкус. А аз се свия в моята къщичка и ми е много хубаво. Никой не ме закача. Потъвам в сърцето на Витоша.

Нашият народ не умее да се бунтува, не умее да се бори. Всеки сам си кове съдбата.

Детството поддържа живота, създава вкус към живота.

Завистта българинът я умее най-добре.

Пет пари не давам на колко години съм. По-добре да съм ги направила, отколкото да не съм ги направила. Има хора, които си отидоха на 30.

Човек трябва да гледа на живота с чувство за хумор.

Модерното е вечно – модерно, което върви с времето или пред времето. Което е направено с вкус, който се ражда от истината. А модното е модата. Туриш един парцал тука да ти виси, да се вее и като че ли е кой знае какво. Станаха роби на модното хората и в писане, и във всичко. А от модно до модерно има разлика.

По-хубаво нещо от истината няма. От нея те заболява, но ако вникнеш по-дълбоко, виждаш, че е по-добре да го знаеш.

Ние артистите сме издръжливи на сцената. В живота сме всякакви, кекави, неиздръжливи, но на сцената сме много издръжливи. Каквото и да ти се случи ще го изтърпиш, и след това ще го изживееш.

Музиката е най-великото нещо. Повече и от театъра. Това е една висша математика. Голямо чудо е музиката – върхът на изкуството.

Няма артист, който да каже, че не е искал да се издига. Това е лъжа. Ако е изостанал, то това се е случило по много различни причини. Има много талантливи хора, които изостават и не успяват, нямат късмет.


Прочетете още за любовта, приятелството, искрените усмивки, хората, които си заслужават, страха от смъртта и самотата в живота на Стоянка Мутафова

Отговор