Цигани: Любопитно за най-голямото малцинство в Европа

2
цигани
На циганите се приписват магически способности.

Цигани – те са против “електрическото” гласуване и не харесват партията “референдум“. Вицовете и шегите по техен адрес винаги са забавни и обикновено са здраво свързани с реалността. Колкото и невероятно да звучи за мнозина обаче, историята им далеч не е толкова забавна.

През 1999 г. бях за първи път във Финландия като студентка. Един ден пътувах в градския транспорт – прибирах се от лекции. На една от спирките се качи група момичета. Едно от тях рязко се открояваше от компанията. Носеше дълга кадифена пола с лъскав ширит около талията. Под разкопчаното яке се виждаше бяла риза с дантели по деколтето и ръкавите. Беше изключително красива, но защо изглеждаше сякаш е извадена от музей? Отговорът определено ме изненада. “Защото е циганка”, обясни съквартирантката ми – финландка.

цигани
Финландски циганки, pinterest.com

Години по-късно отново бях в страната на сауната и дядо Коледа и отново се наслаждавах на красивите “носии” на циганките на улицата. Този път бяха едри жени, пълни дори. Но с тези фусти, дипли и дантели привличаха погледа по изключително приятен начин. Пред приятели финландци изразих възхищението си от вида на ромите в страната им – чисти, спретнати, красиви, различни. И предположих, че

най-вероятно там те са успешно интегрирани

На което получих… учудени погледи и напористо възражение. “Кой знае колко крадени вещи има скрити под полите. Те не могат да бъдат интегрирани…”

Никога няма да забравя тези случки. Възторгът от това, което виждаха очите, се сблъска с изненадата от стереотипа. Значи не само сред нас българите се ширят предразсъдъци… И понеже винаги съм проявявала добронамерено любопитство към другите, реших да споделя тази история, като потърся още любопитни факти за ромите, специално за читателите на Lifebites.bg.


ЗАБЛУДИ ЗА ЦИГАНИТЕ


цигани

Циганите са хора с тъмна кожа, хитри и мистериозни аутсайдери, които предсказват бъдещето и обират хората, преди да се преместят в следващ град. Заради номадския си начин на живот и специфичната си култура, те са необразовани. А историята, традициите, обичаите и културата им се пренасят само от уста на уста. Така се говори за тях на Запад. При нас – знаете си.

В действителност, сред тях има много светли хора – с руси коси и сини очи като Ида от култовия филм Черна котка, бял котарак; далеч не всички имат нещо общо с мистериозни занимания, камо ли с обирджийство. Номадството може да е било основният начин на живот за ромите в миналото, но днес те водят все по-уседнал начин на живот. И културата им изобщо не е само устно творчество, за което всеки си дава сметка.


ПРОЧУТИ РОМИ


Джипси Кингс
Джипси Кингс са сред най-известните цигански музиканти в света; By Source, Fair use, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=37559228

Има много световноизвестни личности, в чиито вени тече и ромска кръв. Някои от тях определено може да ви изненадат. Сред имената им са тези на една от най-великите танцьорки на фламенко Кармен Амая; виртуозния китарист Пако де Лусия; “кралете” от Джипси Кингс; първата жена професор в Русия и Северна Европа – София Ковалевска; световноизвестния рокаджия от Ролинг Стоунс Рони Ууд; един от най-великите живи футболисти Ерик Кантона; великия Чарли Чаплин; да не пропускаме българите Иво Папазов-Ибряма, Ибро Лолов, Васил Боянов – Азис, Софи Маринова… и много други.


ПРОИЗХОД


Според генетични проучвания, предците на съвременните роми са потеглили от северозападна Индия (Пенджаб и Раджастан) преди около 1500 години. Преди 900 години стигнали до Балканите и се разпръснали навсякъде из Стария континент.

цигани
Първото преселение на цигани в Берн, Швейцария – според хрониката Spiezer Schilling.

През февруари 2016 г. индийският външен министър заяви, че представителите на ромската общност по света са чеда на Индия и страната трябва да ги признае като част от индийската диаспора.

Езикът им е много близък до хинди (и по-точно до пенджабски) – много от думите съвпадат, граматиката също.

Името цигани идва от гръцки език и означава “недосегаеми”. В европейските езици думата за цигани произлиза от името на Египет, тъй като дълго време се е смятало, че са дошли оттам. В днешно време са наричани повече роми, но според изследователи думата цигани е по-точна, тъй като се отнася до по-голяма етническа група.


НАЙ-ГОЛЯМОТО МАЛЦИНСТВО В ЕВРОПА


Поради различни причини при официални преброявания циганите предпочитат да не посочват действителната си етническа принадлежност. Ето защо не е много сигурно какъв е техният реален брой в света. Предполага се, че на територията на Европа има около 12 млн. роми.

В някои страни на Балканите, сред които България и Румъния, те достигат до 12% от населението, твърди сайтът livescience.com. Други страни, където са едно от най-големите малцинства, са Турция, Русия, Словакия, Унгария, Сърбия, Испания и Франция. Макар да са основно концентрирани в Европа, ромски малцинства има на всеки населен континент. В САЩ например броят им достига около 1 милион, в Бразилия – 800 000.

Където и да отидат обаче, ромите сякаш навсякъде остават недолюбвани“, посочва интернет изданието.


ДРАМАТИЧНА ИСТОРИЯ С МНОГО ЖЕРТВИ


Още с пристигането си в Европа, циганите били буквално превърнати в роби – културна традиция, продължила до 19 век в Румъния например. През Средновековието са били избивани в Англия, Швейцария и Дания. Страни като Германия, Италия и Португалия пък ги прогонвали.

цигани
Депортация на роми от Германия, By Bundesarchiv, R 165 Bild-244-48 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5441619

Има безброй сведения за отнемане на ромски деца от семействата им, за жени с отрязани уши и жигосани мъже. За да се ускори асимилацията им, на някои места бил забранен ромският език, а на други – сключването на брак между цигани. Най-унищожителното им преследване обаче било по времето на Втората световна война, когато ромите били сред набелязаните жертви на нацистката пропаганда. Смята се, че тогава са изгубили живота си най-малко 220 хил. и вероятно до милион и половина роми.

След войната те си останали потиснато малцинство, особено в страните от бившия Съветски съюз. В Чехословакия ромките пък били подлагани на насилствена стерилизация, за да се намали раждаемостта в етноса.

Вижте още за драматичната история на циганите


ШАРЕНА И АТРАКТИВНА КУЛТУРА, БИТ, ТРАДИЦИИ


Циганите са получили безспорно признание заради своята музикалност, която е оставила отпечатък в музикални жанрове като джаза, болерото и фламенкото. Изключителни примери има и в класическата музика – Ференц Лист, Йоханес Брамс, Пабло Сарасате.

Но далеч не само музиката на циганите вдъхновява световните творци. Киното също изобилства от шедьоври, посветени на циганския начин на живот, бит и култура, като Таборът отива към небето, Циганско време, Черна котка, бял котарак и още много други.

Литературата също обръща внимание на циганския етнос – автори като Виктор Юго, Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир споменават в свои произведения предполагаемите мистични сили на циганите и способността им да предсказват бъдещето.


СЕМЕЙСТВО ЦИГАНИ


Обичайно семействата са меко казано големи. Не просто се раждат много деца, а няколко отделни за средния европеец семейства по традиция живеят под един покрив. За поколенията да не говорим. Малки деца, поотраснали хлапета, моми и ергени, младоженци с техните деца, баби и дядовци – всички може да са “на едно”.

циганите
Шарени и големи – такива са циганските семейства. By Yann (talk · contribs) – Own work, GFDL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6545600

И до днес повечето ромски общности спазват традицията да уреждат бракове с невръстни булки – 12-годишни момичетата вече са обект на пазарлъци, много често между различни общности. Тази практика изправя на нокти служителите на европейските служби, борещи се с трафика на хора. През 2006 г. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) алармира, че обект на трафик са и ромски бебета и деца. Децата често са вкарвани в схеми за проституция, джебчийство или трудова експлоатация.


НЕРАВЕНСТВО


Все още ромите по света са поставени в положение на неравенство. Заради стереотипи, но и често по собствен избор. Много от тях се пазят от асимилация (вероятно инстинкт, “наследен” от драматичната им история) и сключват бракове предимно в рамките на етноса си. Заради изолацията, в която се поставят, много от циганчетата не ходят на училище и това далеч не е само български проблем. Ромите по правило нямат достъп до стабилни професии, добри жилища, качествено здравеопазване и други социални дейности. В резултат – в общностите им “процъфтяват” бедност, болести, злоупотреба с наркотични вещества, престъпност, посочват от livescience.com.

Заради това, пък и поради други обстоятелства в различните общества, ромите продължават да се намират в неравностойно положение. Така например, италианските власти преди време отказали настаняване на цигански семейства (дори такива, родени в Италия) с оправданието, че хора, живеещи в евтини самоделни жилища, обособени в гета, вече имат покрив над главата и постоянно местоживеене. През последните години пък Франция предприе политика на депортиране на роми след разрушаване на гетата им.


Вижте още как български циганин стана риалити герой в Америка

2 КОМЕНТАРА

  1. много повръхностно като за хонорар на хелзикския комитет . Прочетете Волтер

  2. Не говорете за циганите в множествено число, и не ги слагайте всички под общ знаменател…В всеки етнос и раса си има боклуци и мърши…Никои в света не е идеален…

Отговор