Финландия: Неподправено северно очарование

0
Финландия
На 6 декември 2017 г. Финландия празнува 100 години от своята независимост.

Финландия е най-северната страна в Европа – повече от четвърт от територията ѝ се простира отвъд Северния полярен кръг. 70% са покрити от гъсти гори, а 10% – от близо 200 хил. езера. Почти толкова са и островите. Тук е най-големият архипелаг в Европа, който включва автономната провинция Оланд. Намира се западно от старата столица Турку, между континенталните части на Швеция и Финландия.

Това е родината на сауната. Финландците си поделят тази традиция и с други страни, разбира се, но в най-стария и чистия ѝ вид – опушена сауна или savusauna, се среща

само във Финландия

За хората тук сауната е със статут на национална институция. В кръга на шегата, разбира се. Друга подобна институция е любимият на всички Дядо Коледа, чийто офис и пощенски адрес са в столицата на финландска Лапландия – Рованиеми, точно на полярния кръг.

Финландия
Старият град Порвоо.

Така стандартно започва всеки пътеводител. Ние от Lifebites.bg обаче бяхме дотук с туристическата информация. В следващите редове ще говорим за онова, което е най-големият капитал на тази страна – нейните хора.

Днес, на 6 декември 2017 г.,

Финландия празнува 100 години от своята независимост

Народът ѝ е обаче значително по-стар. След продължителна миграция, преди около 2-3 хилядолетия фините се заселват по бреговете на Балтийско море. Оттогава те са там. И това ги прави единствения народ в света, успял да създаде успешно общество толкова на север, изцяло над 60 градуса северна ширина, посочва Ричард Люис, автор на книгата When Cultures Collide. Люис отбелязва, че другият подобен народ са исландците, но голяма част от тях са били насилствено принудени да се заселят толкова на север.

Финландия
В центъра на Хелзинки, когато времето е хубаво.

Населението на Финландия е около 5,5 млн. Хората не говорят много и смятат мълчанието за част от културата си. Но когато говорят, обикновено има какво да кажат и то никога не е “празни приказки”. При това, умеят да го правят на няколко езика. Националните са два – финландски и шведски. Почти всеки финландец говори английски и поне още един чужд език.

ВИЦ:
Отиват Микка и Пекка в гората да пият водка. Сядат, пият, пият… По едно време Микка казва:

– Наздраве.
А Пекка сърдито му отвръща:
– Да пием ли сме дошли или да говорим?

Въпреки че в продължение на столетия финландците са под чуждо влияние – шведско и руско, тяхната култура, език и обичаи се запазват. И нито силната навремето Швеция, нито мощната Русия не успяват да обезличат този мистериозен за мнозина изследователи северен народ. Нещо повече – историци и от двете страни-завоевателки отбелязват, че финландците са смели, надеждни и трудолюбиви хора. Точно като такива са описвани и днес. И може би точно устойчивостта на тези черти ги “обрича” на успех.

Запитани как биха описали страната и обществото си, самите финландци най-често отговарят така:

“Сигурност и своеобразна изолираност от проблемите на света. Затворено общество. Просперираща държава. Перфектно образование и здравеопазване. Много работливи хора.”
Финландия Хелзинки
В центъра на Хелзинки се издига паметник на руския цар Александър II, когото ние наричаме Освободител. Има само още един негов паметник и той е пред Народното събрание в София.

Независимостта идва относително късно за Финландия – чак на 6 декември 1917 г. Типично по фински, избегнати са тежки кръвопролития, а репресиите са по-скоро единични случаи. По най-бързия начин, изключително мотивирано, финландците създават държава, която и тогава, и до днес се основава на свобода и равенство.

И като пример ще спомена, че най-голямото етническо малцинство в страната е на финските шведи. Те (около 6% от населението) говорят шведски, езикът е признат като втори национален и всички деца в училище го изучават. Имат собствена партия, представителство в парламента, свои медии, радват се на равни права с всички останали граждани на страната. Но финските шведи имат самосъзнание на финландци. И това е най-показателното. Говори преди всичко за финландския народ.

Финландското общество е сред най-развитите в света

Финландия
Прозрачност и знание. Задължително ръка за ръка и винаги издигнати на пиедестал. Библиотеката в Оулу.

То е първото в Европа, което дава избирателни права на жените. Образованието и научният прогрес са на голяма почит, властват свободата и прозрачността. Финландците са прагматични хора. Ако има правила, това значи, че те трябва да се спазват. Логиката е съвсем проста:

Правилата са кратки, ясни, стари са и винаги се вземат на сериозно.

А когато говорят, те определено мислят това, което казват.

ВИЦ:
Прибира се Пекка от работа, а на вратата го чака жена му. С пламнал поглед и стегнат куфар.

– Край, напускам те. – изкрещява бясната финландка.
– Защо?
– Ти вече не ме обичаш. Не съм те чувала да го казваш.
– Скъпа, казах ти го преди 20 години, оттогава нищо не се е променило. Ако спра да те обичам, ще те уведомя.

Според Transparency International това е доказано една от най-некорумпираните държави в света, откакто съществува индексът за измерване на корупцията (1995 г.). Попитани на какво се дължи това, финландците посочват, че личната и колективна отговорност в страната им е изключително висока, прозрачността е издигната в култ, всеки има достъп до публични документи, а основните социални услуги (като здравеопазване и образование) са безплатни. Същевременно има действащи механизми за контрол. Твърди се, че и медиите им са едни от най-обективните в света и това също допринася за липсата на корупция.


Вижте още… разказ от първо лице за реда в затвора в Хелзинки


Финландия
Северно сияние във финландска Лапландия.

И още нещо – хората са много искрени (по-искрени май не съм срещала в живота си) и винаги точни. Ако срещнете стар познат на улицата и той ви предложи да пиете по кафе някой път, какво ще си помислите? Просто любезност? Празни приказки? Ако кажете такова нещо на финландец, неговата реакция ще бъде недвусмислена: “Кой ден и в колко часа?” Запитани на какво се дължи тази тяхна черта, обичат да казват:

“Ако ти се наложи да чакаш автобуса при -35 градуса по Целзий, няма ли да искаш да знаеш точно кога ще дойде?”

В цялата си история през последните 100 години финландците са правили едно основно нещо – да се трудят. Скромно да отвоюват успехите си без чужда помощ. Без арогантност, без намеса в чужди дела, да се борят за доброто си име по света. И между другото – там от време оно природата е на почит. И каквито и успехи да имат, те никога не са за сметка на околната среда. Прозорливост и далновидност, достойни за изключително уважение.


Финландия
Столицата на Финландия Хелзинки.

И още няколко неща, които да имате предвид, ако тръгнете към тази скромна северна красавица или

имате работа с финландци:

Финландците предпочитат финското име на страната си – Суоми. Защото Финландия значи крайна земя, а те не обичат крайностите. И не обичат да им се говори за световноизвестната марка водка Finlandia, популярна предимно сред чужденците и туристите. Сред любимите питиета на финландците са Koskenkorva (водка), Salmiakki (силно анасоново питие с черен цвят), ябълков или крушов сайдер и особено популярното през този сезон Glögi. Последното е вариант на греяно вино с подправки, което се сервира със стафиди и белени бадеми.


Не са студени хора, тъкмо напротив. Трябва им време, за да опознаят някого и да му се доверят, но спечелите ли си веднъж финландец за приятел, бъдете сигурни, че ще остане такъв до края на живота.


Спазвайте дистанция! Тя трябва да е малко над 1 метър. Никога не ги следвайте плътно по петите. И абсолютно избягвайте да ги гледате втренчено. Когато се здрависвате обаче, гледайте ръката ви да не е като “умряла скумрия“. Здравото ръкостискане дава добър сигнал, че може да се разчита на вас.


Финландия
Гори и езера. Типична гледка във Финландия.

Бъдете точни! Като изказ, като отношение, като откровеност и като време. Никога не закъснявайте за среща в тази страна – това е от нещата, на които се гледа с много лошо око.


Никога за нищо на света не ги лъжете и не ги предавайте! Ако се случи, това също ще бъде помнено до живот. И още – мразят клюкарстването и нездравото любопитство. Затова внимавайте къде си врете носа.


Слушайте внимателно! Може да е малко, но те наистина мислят това, което казват.


Проявявайте интерес към тях и страната им. Ще ви се отплатят за любознателността и добронамереността, бъдете сигурни. Опитайте се да научите поне няколко думи на сложния им и странно звучащ език.

Моите изрази-фаворити на фински са:
фински езикпроизношениепревод на български
Kiitos!киитосБлагодаря!
Hyvää ruokahalua!хюваа руокахалуаДобър апетит!
Hyvää syntymäpäivää!хюваа сюнтюмапайвааЧестит рожден ден!
Hyvää matkaa!хюваа маткааНа добър път!
и разбира се, актуалното в следващите седмици:
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!хюваа йоулуа я оннелиста уутта вуоттаВесела коледа и честита нова година!
О, да не забравяме най-важното, особено на празничен ден като днешния:
HÖLÖKYN KÖLÖKYN!
Kippis!
хьольокюн кьольокюн
киппис
НАЗДРАВЕ!
Финландия
Хората живеят в хармония с природата.

За много години, ФИНЛАНДИЯ!


Вижте още коя е най-четената финландска писателка – Туве Янсон


Припомнете си и историята на финладците, загинали за нашата свобода

Отговор