Алфред Нобел: Изобретателят на динамита

Алфред Нобел
Освен Нобеловите награди, на името на откривателя на динамита има наречен химичен елемент.

Учредителят на така известните и престижни Нобелови награди Алфред Нобел, е шведски химик, инженер, изобретател, индустриалец, предприемач и бизнесмен. Най-известното му научно достижение е изобретяването на динамита. То го прави световно известен, много богат и изключително преуспял. Но нека първо се върнем малко назад. Ето как започва всичко.

Алфред Бернхард Нобел се ражда на 21 октомври 1833 г. в Стокхолм. Той е третото от общо осемте деца на Имануел и Каролина Нобел. За съжаление само 4 от тях оцеляват. От ранна детска възраст Алфред се увлича силно по химията и изучаването на чужди езици. Като впоследствие овладява цели шест – шведски, френски, руски, английски, немски и италиански. Пише поезия и проза, но това определено не е талантът, с който предстои да се прочуе по целия свят.

Баща му и дядо му са инженери и предприемачи и бъдещият изобретател на динамита наследява от тях таланта да търси нови алтернативи и да създава новаторски  открития. По време на ученическите си години

Алфред Нобел проявява силен интерес към експлозивите

Основните принципи за тях и възможностите им научава от своя баща, чиято работа е именно в тази сфера. Бъдещият славен откривател става част от семейния бизнес още като юноша. 24-годишен той получава първия си личен патент. Междувременно той наследява и започва да развива успешно голяма част от семейния бизнес – множество заводи, фабрики и фирми за експлозиви, стомана и желязо. Които по-късно са превърнати от находчивия Алфред Нобел в компании за производство на оръжия и боеприпаси.

По това време нитроглицеринът е химическото вещество, използвано като експлозив. Но да се борави с него е изключително опасно заради силната му избухливост. А транспортирането му от една точка до друга е равностойно на готовност за самоубийство. Използването на въпросното взривоопасно вещество довежда и до експлозия в една от фабриките за нитроглицерин на семейство Нобел.

Алфред Нобел
Портрет на Алфред Нобел. Снимки: Уикипедия

Инцидентът се случва през 1864 г. и в него загиват петима души. Единият от тях е по-малкият брат на Алфред Нобел – Емил. Затова и

гениалното откритие на Алфред Нобел – динамитът

разнася славата му по целия свят. Защото динамитът представлява по-безопасно и лесно за използване средство за овладяване на експлозивната сила на нитроглицерина. Динамитът е патентован от своя изобретател в САЩ и Обединеното кралство през 1867 г. Той започва да се използва широко в минното дело и изграждането на международни транспортни мрежи. В следващите две десетилетия талантливият експериментатор патентова гелинит (1875 г.) и балистит (1887 г.). Това са подобрени и още по-стабилни от динамита взривни вещества. До края на живота си Алфред Нобел се сдобива с внушителните 355 патента.

През по-голямата част от житейския си път предприемачът е в непрестанно пътуване, поддържайки компании из цяла Европа и Америка. Благодарение на изобретението си, а и многобройните компании, които самият той притежава, Алфред натрупва несметно богатство. В личен план обаче, така и не открива истинското щастие. Има краткотрайни авантюри с много жени, но така и не среща своята избраница сред тях. Има и една дълга връзка, със София Хес, която продължава цели 18 години. Само че истинският и

постоянен спътник на гениалния изобретател е депресията

Тя го преследва почти през целия му живот и той често не е в състояние да се зарадва нито на научните, нито на материалните си придобивки. Често се чувства нещастен и изключително самотен.

Към края на своя живот богатият индустриалец решава да завещае натрупаното през годините огромно богатство на институцията за Нобелови награди, която той лично учредява. Идеята е ежегодно да се признават тези, които

„предоставят най-голяма полза за човечеството.“

Алфред Нобел е избран за член на Шведската кралска академия на науките. Тя, съгласно завещанието му, отговаря за избора на нобеловите лауреати по физика и химия. Освен най-престижните награди, връчвани оттогава до ден днешен, на името на шведския откривател има кръстен и химичен елемент от Менделеевата таблица – нобелий.

Изобретателят на динамита си отива от този свят на 10 декември 1896 г., а наследството му се равнява на приблизително 200 млн. щатски долара и 90 фабрики за оръжия и боеприпаси.  


Вижте още: Факти за живота и личността на Никола Тесла

Отговор