Марк Твен: Творецът с много таланти

Марк Твен
Освен изкусен текстописец, Марк Твен е имал и много други таланти.

Истинското му име е Самюъл Клеманс, но в целия свят е известен като Марк Твен. Основно е познат като автор на литературни произведения, но това е само едно от нещата, с които се занимава. Той има още много скрити умения, интереси и страсти.

Самюъл Клеманс се ражда на 30 ноември 1835 г. във Флорида, Мисури. Той е шестото от седем деца в семейството. За съжаление трима от братята и сестрите му умират още като деца. Когато Марк Твен е на 4 г., семейството му се мести в Ханибал, Мисури. А река Мисисипи се лее волно из детските му години там. Така бъдещият писател се влюбва безмерно във водната шир. По онова време робството е легална дейност в Мисури и то се превръща в лайтмотив в доста от бъдещите произведения на Твен. За някои от най-известните си романи, в това число Приключенията на Том Сойер (1876 г.) и Приключенията на Хъкълбери Фин (1885 г.), писателят черпи вдъхновение от собственото си детство. Пъстро, вълнуващо и наситено с положителни преживявания и емоции. По подобие на колегата си Астрид Линдгрен, американецът безпогрешно

Марк Твен
Ето така изглежда 15-годишният Самюъл Клеманс.

облича реалния живот в завладяващи, приказни думи

На 11-годишна възраст Марк Твен губи баща си. Само година по-късно напуска училище. Започва работа във вестника на по-големия си брат Орион. Първоначално служи като чирак при работата с принтерите, а по-късно и в печатарските дейности. Междувременно успява да сътвори и по някой весел текст, който се отпечатва в изданието. Обучението му, макар и извън класната стая, не спира да се развива. Марк Твен редовно посещава библиотеката и чете разнообразни книги, списания, журнали и др.

Няколко години по-късно бъдещият писател, хуморист, предприемач, издател и лектор се отдава на друга своя страст. Две години учи и взима сертификат за лоцман.

„Това беше най-голямата позиция от всички“

– пише Марк Твен. И пояснява, че освен мечта за младежите, израснали край р. Мисисипи, да си лоцман било престижно и много добре платено занимание. По време на плаванията си Самюъл Клемънс се сдобива с псевдонима Марк Твен, който е свързан с речните дълбочини. И с който впоследствие решава да подписва творбите си.

Докато плава по света, Твен убеждава по-малкия си брат Хенри да се присъедини към него. За нещастие при едно от отпътуванията параходът им се взривява и Хенри загива. А Самюъл разказва по-късно, че бил предрекъл смъртта му в сън месец преди инцидента. Затова и угризенията и чувството на вина така и не го напускат до края на живота му. Случката обаче провокира интереса на американския автор към парапсихологията, която се превръща в негово ново хоби.

Том Сойер
Един от любимите детски романи, написани от Твен, черпи вдъхновение от собственото му детство.

Следващото любимо занимание, с което

Марк Твен се захваща

е миньорското дело. Работи като миньор, но тази работа, оказва се, никак не му се отдава. Вместо да се депресира от този факт, творецът с много лица избира да погледне с усмивка на неуспеха си. Веднага пренасочва усилията и енергията си към ново, но вече добре познато занимание. Журналистиката и реденето на думи. Започва работа във вестник Territorial Enterprise, където за първи път официално се подписва с псевдонима си – Марк Твен. Освен талантливо написаните книги и статии, на които се посвещава, той е удостоен и с честта да стане член на тайното общество Scroll and Key, създадено в университета в Йейл.

През 1865 г. Твен издава първата си голяма хумористична творба The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County. Базирана на история, която писателят дочува, докато работи в мините, тя се оказва истински хит. Надареният текстописец с разнородни интереси печели международна слава и привлича интереса на публиката към себе си. Неговото

остроумие и умело боравене с хумора,

Марк Твен
Марк Твен в лабораторията на Тесла.

сатирата и закачливите изказвания – писмени и говорими – му спечелват симпатиите на критиката и обществото. По високите етажи Марк Твен също се радва на огромни признания и важни познанства. Сприятелява се с президенти, артисти, индустриалци и дори с европейските кралски особи. Благодарение на писанията и изнасяните от него лекции, той се замогва финансово и живее повече от добър живот. За нещастие инвестира всички спечелени средства в рискови начинания и в един момент губи всичко. Но с малко помощ от влиятелни приятели нещата в крайна сметка се нормализират.

Една от скритите страсти на писателя, за която вероятно много от вас не са чували, е тази към науката и технологиите. Той установява близка връзка с един от най-изтъкнатите и гениални учени в историята. Никола Тесла. Двамата прекарват много време заедно най-вече в лабораторията на Тесла. Самият Марк Твен дори патентова няколко свои изобретения. Част от тях се превръщат в истински хит на пазара. Едно от най-популярните му произведения – Един янки в двора на крал Артур, също до голяма степен се обляга на научните познания на своя автор. Както и на нашумелите теории за пътуване във времето.

През 1870 г. Самюъл Клемънс сключва брак със съпругата си Оливия. Той продължава цели 34 г. – до 1904-та, когато Оливия умира. Двамата стават родители на четирима наследници, но синът им Лангдън умира едва на 19 месеца. През 1896 г. и една от трите му дъщери – Сузи, напуска този свят.

Марк Твен изпада в тежка депресия

Марк Твен
В последните години от живота си, талантливият творец изпада в тежка депресия.

През следващите няколко години си отиват и съпругата му, и дъщеря му Джейн, както и много близки приятели на писателя. А депресията, която така и не го напуска, става все по-дълбока и тежка. Година преди и самият той да си отиде, американският автор е посетен в дома си от големия учен Томас Едисон. Той заснема богата фотосесия с Твен. Кадри от нея по-късно стават част от единствения филм с негово участие, правен някога. Самият той твърди, че:

“Страхът от смъртта произтича от страха към живота. Ако човек живее на пълни обороти, той е готов да умре във всеки един момент.”

Марк Твен се ражда малко след появата на Халеевата комета. Той предвижда, че и „ще си отиде заедно с нея“. Така и става. Големият писател напуска този свят на 74 години – само ден, след като кометата се завръща. Датата е 21 април 1910 г.


Вижте още: Габриел Гарсия Маркес за мечтите, самотата и любовта

 

Отговор