Как човешката дейност причинява рак на дивите животни

човешката дейност
Хората и човешката дейност са сериозна заплаха за здравето на дивите животни.

Знаете ли, че болестта рак е бич не само за хората, но и за животните? Нещо повече – човешката дейност е основната причина дивите животни да страдат от коварното заболяване. Това стряскащо твърдение принадлежи на научния комуникатор* и абсолютна Фейсбук сензация – Хашим Ал Гали. Мнението му подкрепят още десетки лекари, професори и различни  учени, посветили живота и кариерата си на опознаването, разгадаването и борбата с рака.

Хашим Ал Гали
Хашим Ал Гали е сред най-влиятелните научни комуникатори в света.

Изследователи определят човешкия род като онкогенен. Тоест туморообразуващ. Или по-просто казано – причиняващ рак. Ето какви факти излага Хашим Ал Гали, за да защити своята теза, че хората причиняват рак в популациите на дивите животни:

“Вирусите могат да предизвикат рак, като променят средата, в която живеят така, че да я направят по-подходяща за себе си. Ние (хората – бел. ред.) принципно правим същото.

Ние променяме заобикалящата ни среда,

за да стане по-подходяща за нас

и тези промени влияят негативно на животинските видове на много нива. Включително на вероятността да развият рак.”

Много проучвания в последните години потвърждават, че човешката дейност сериозно вреди на животните. Сред най-големите проблеми попада значителното химическо и физическо замърсяване на океаните и другите водни източници.

Също така случайното изпускане на радиация в атмосферата от ядрените централи (и замърсяването на въздуха като цяло) и огромното натрупване на пластмасови отпадъци както на сушата, така и във водите. Други отрицателни влияния провокира използването на пестициди и хербициди в земеделието, замърсяването от изкуственото осветление, загубите в

биологичното разнообразие на планетата

– споделя Ал Гали. Според направено проучване – употребата на пестициди в Калифорния е довела до повишаване на заболеваемостта от рак при морските лъвове. Аварията в Чернобил през 1986 г. пък се свързва с многократно увеличеното развитие на тумори при местните птици.

храна
Да се хранят животни с човешка храна не е никак добра идея…

Друг фактор, сериозно застрашаващ здравето на животните, е човешката храна, поглъщана от тях.

“Известно е, че затлъстяването и недостигът на определени хранителни вещества могат да причинят рак при хората. Но тези проблеми често биват пренебрегвани, когато става дума за дивите животни. Човешката храна съдържа химикали, които се използват като добавки.”

– напомня Ал Гали и добавя, че именно някои от тези добавки могат да повишат риска от развитието на рак при дивите животни. Както и при хората, разбира се. Затова редица учени отбелязват, че да храним животни с храната си, и особено с остатъците от нея, не е никак добра идея, нито благороден жест, тъй като това може да им докара много тежки проблеми. Плесени, антибиотици, различни токсини, хормони и др. – все вещества, за съжаление, често срещани на пазара за човешка храна.

Знае се още, че изкуствената светлина, която използваме по време на тъмната част от денонощието, може да доведе до

хормонални промени

които от своя страна да предизвикат появата на рак. Колкото и странно да звучи, съществуват твърдения, че дивите животни, обитаващи райони в близост до населени места, се сблъскват със същия проблем. Електричеството реално елиминира тъмнината, което може да предизвика хормонални нарушения при птиците, например. Според екип от учени, занимаващи се с този проблем, изкуственото осветление може да се счита за “екологичен ендокринен разрушител на дивата природа”.

“Следващата стъпка определено е да излезем на полето и да ограничим нивото на развитие на рак при популациите на дивите животни.”

човешката дейност
Изкуственото осветление може да предизвика хормонални промени при птиците и други диви животни.

– убеден е Хашим Ал Гали. Изследователи вече работят над усъвършенстването на биомаркери, които да им помогнат да проучат нещата отблизо и още по-точно. Целта им е да измерят заболеваемостта от рак сред дивите животни. Биомаркерите се поставят както на места, където средата е силно

замърсена от човешката дейност

така и в най-защитените територии, в които живеят точно същите видове животни.


Прочетете още… наистина ли ракът е въпрос на еволюция


Международен екип от учени, начело с Фредерик Томас вече е анализирал множество изследвания по темата. Според учените, които работят във Франция, съществува неоспорима връзка между човешката дейност и риска от заболяване от рак при дивите животни, пише сп. Cosmos. Статията цитира проучване, според което 27% от китовете белуга, живеещи в силно замърсеното устие на Сейнт Лорънс, Канада, имат рак. Процентът на болните животни и потресаващо висок, нали?!

Всички тези примери и още много други като тях идват да покажат, че човешкото безхаберие и изцяло консуматорското отношение на съвременния човек засягат не само човешкия род, но и всички живи същества по начин, който дори не предполагаме. Не че това не са знае от години. Но с всяка изминала година примерите стават все по-фрапиращи, многочислени и с все по-застрашителни размери. Както за нас самите, така и за цялата екосистема и самата планета Земя…

* Научен комуникатор или комуникатор на науката е човек, който обяснява по достъпен за широката аудитория начин научните постижения, изследвания, изводи и факти.


Вижте още: След бягството на хората, животни превземат Чернобил

Отговор